keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Marraskuun tunnin pelit

Mukavasti keilahallin pelipaikalle ehti kymmenen pelaajaa, jotka pelasivat neljännen kierroksen tunnin pelejä. Pelit olivat tuttuun tapaan kamppailullisia, ja yksikään peleistä ei päättynyt pistejakoon.

Uutena pelaajana tunnin pelien rinkiin liittyi Turkka, joka on Askon, Eikan ja Veikon kanssa pelannut syksyn mittaan harjoituspelejä. Turkan ja Matin peli alkoi rauhallisesti 1.e4 e5 -siirtojen jälkeen. Keskipelin alussa Turkalta lipsahti e4-sotilas Matin b7-lähetin purtavaksi. Sen jälkeen lähetti ja daami onnistuivat vielä voittamaan f3-ruudusta upseerin, ja Matti ei enää päästänyt Turkkaa taistelemaan pistejaosta.

Omassa pelissäni aloitin rauhallisesti modernilla/jugoslavialaisella puolustuksella Perttiä vastaan. Pertti otti teorian mukaisesti keskustan haltuunsa, mutta aloitti etenemisen e5-siirrolla ennen omaa linnoittautumistaan. Sain keskustaan jonkin verran painetta ja onnistuin ryöstämään b2-sotilaan. Hetken kuluttua Pertti ei havainnut daamin uhanalaista asemaa ja onnistuin voittamaan daamin tornia ja ratsua vastaan. Pertin upseerien aktiviteetti hiipui ja onnituin korottamaan c-sotilaan.

Eikka sai Jukan nimzo-intialaista vastaan voimakkaan kuningashyökkäyksen ja Jukan puolustustaidot olivat koetuksella. Eikka vaihtoi hyökkäyksensä kahden sotilaan etuun loppupelissä, mutta Jukka sai jonkin verran aktivoitua jäljellä olevia upseereitaan eli tornia ja lähettiä. Sitten Eikka lipsautti upseerin Jukan lähetin kaksoisuhkaukseen ja kahden sotilaan korvaus ei aivan rittänyt tasapelin pitämiseen.

Jarkko vastasi Veikon 1.e4 siirtoon Nimzowitschin puolustuksella, jossa Veikko pelasi teorian mukaisen Lb5-kiinnityksen. Veikko kuitenkin eteni keskustassa e5-siirrolla liian aikaisin ja Jarkko onnistui voittamaan tämän sotilaan. Loppupelissä Jarkolla oli sotilaan etumatka ja painetta eristetyksi jääneeseen Veikon d4-sotilaaseen. Jarkko oli kuitenkin hieman varomaton kuninkaansa etenemisen kanssa lähetti vs. ratsu loppupelissä ja Veikon ratsu pääsi kiepahtamaan kahden sotilaan tappion tasaiseksi loppupeliksi. Mielenkiintoisessa loppuvaiheessa Veikko erehtyi ja Jarkko korjasi pisteen.

Ilja pelasi tuttuun tapaansa valkeilla d4-f4 kiilaa, johon Harrin rauhallinen pelitapa Lg4xf3 vaihdolla ja vaaleiden ruutujen blokilla toimi hyvin. Kevyitä upseereita vaihdettiin tasaiseen tahtiin ja syntyneessä raskaiden upseereiden loppupelissä molemmilla oli rinnnakkaiset vapaasotilaat. Lopulta Iljan e- ja d-sotilas olivat tehokkaamat kuin Harrin e- ja f-sotilas, ja piste Iljalle.Pertti-Tapio 0-1, jugoslavialainen
Ilja-Harri 1-0, daamisotilaspeli
Veikko-Jarkko 0-1, Nimzowitschin avaus
Eikka-Jukka, 0-1, nimzo-intialainen
Turkka - Matti 0-1, neliratsupeli

Kuva 1. Marraskuun kierros alkamassa. 


Pertti ei huomannut kuningattareensa kohdistunutta uhkausta, jonka 17...b4 siirto muodosti.
18...f5 olisi myös karkoittanut ratsun ja ollut vielä pelijatkoa tehokkaampi.
Veikon ja Jarkon loppupeli oli mielenkiintoinen.
 Veikko erehtyi pelissä ja pelasi 8.Rd5+, jolloin 8...Kxg5 johti mustan voittoon. Kuvion jatkossa valkea saisi tasapelin, koska 8..h3-siirtoon, valkea voisi pelata hienosti 9.g6!. Tällöin mustan pitää tyytyä tasapeliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti