sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Nappulaturnaus Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Shakkierho järjestää perinteisen kevään nappulaturnauksensa la 19.3.

Kisan tiedot


Kulttuuripassikampanja 2016 - Shakki mukana

Shakkikerhon toiminta on jälleen mukana 3-4 luokkalaisille suunnatussa Kulttuuripassitoiminnassa.

Shakkikerholla varataan parin viikon välein aikaa  neuvoa ja ohjata shakkiin tutustuvia 17-18:00 välillä. Tutustumispäivät ovat 2.3, 16.3, 30.3., 13.4 ja 27.4.


keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Tunnin pelit 24.2

Helmikuun tunnin peleihin saatiin kokoon kolme peliparia. Minulle ei löytynyt tällä kertaa vastustajaa, ja nuoriso (Tuomas, Jaakko ja Juuso) pelasi keskenään.

Otteluparit ja tulokset:
Harri-Aleksei R. 0-1
Pentti-Elias 1-0
Jukka-Asko 1-0

Aleksei valitsi Harrin e4-avaukseen sisilialaisen puolustuksen. Harri vaihtoi nopeasti ratsut c6:ssa, ja pelissä vaihtuivat myös kuningattaret nopeasti. Harri luopui lähettiparista Lg5xf6:lla, jolloin Aleksein keskusta oli hieman jäykkä. Harri eteni ensin sotilailla kuninkaansa edestä ja kun ratsu väisti blokkiruudustaan d4, Aleksein tummaruutuinen lähetti osoittatui liian vahvaksi.

Pentti avasi tuttuun tapaan kuningasintialaisella hyökkäyksellä. Elias vastasi c5-e5 asetelemalla jossa lähetti siirtyi d6:n kautta c7:ään. Elias viivytteli linnoittautumista ja painosti daamilla e4-sotilasta. Eliaksen nappulat ajatuivat kuitenkin epäjärjestykseen ja Pentti voitti upseerin sekä pelin.

Jukka pelasi valkeilla rauhallisia Lc4- Rf3- h3- ja  d3-siirtoja Askon sisilaista vastaan. Keskipelissä vaihtojen seurauksena Jukka sai puoliavoimen e-linjan, joka antoi hieman painostusmahdollisuuksia. Loppupelissä Jukalla näytti olevan mukavasti etua, kun lähdin pelipaikalta hieman ennen pelin päättymistä. Peli myös päättyi Jukan voittoon.

Pikapelit 17.2

Flunssakausi näytti vaativan veroaan, koska pikapelikisaan pääsi vain viisi osallistujaa. Itse olin matkalla ja pelit jäivät siitä syystä väliin.

Elias kokeili tällä kertaa kahta lautaa, jotta kisaan saatiin tasaparit. Voiton jakoivat yhden pisteen menetyksellä Aleksei S. ja Jarkko. Jarkko menetti pisteen Alekseille ja Aleksei puolestaan Eliakselle.

Tulokset:
1-2 Aleksei S. ja Jarkko 4/5
3. Juhani 3
4. Elias 1 2½
5. Elias 2 1
6. Pertti 0

Pikapelit 10.2.

Tällä kertaa pikapeleihin ehti kahdeksan pelaajaa. Marko osallistui turnaukseen pitkästä aikaa.

Tulokset:
1. Tapio 7
2. Aleksei R. 6
3. Elias 5
4. Marko 4
5. Asko 3
6. Jarkko 2
7. Aleksei S. 1
8. Pertti 0

lauantai 6. helmikuuta 2016

Loimaan kakkosjoukkue joukkuepelien sarjakierroksella

Lauantaina 6.2. pelattiin toisen kerran tällä kaudella LoimSK 2.n kotiottelu Forssassa. Pelipaikkana toimi jälleen Wahren-opiston kieliluokka, johon viisi pelipöytää mukavasti sopivat. Loimaan ykkösjoukkueella oli helmikuun kierroksella vapaavuoro, joten olimme Aleksein kanssa seuraamassa pelejä ja auttamassa järjestelyissä.

Vieraaksi saapui Karjaan Uran kakkosjoukkue, joka oli sarjataulukossa kakkosena hävittyään vain kolmosdivisioonan 7-lohkoa johtavalle Turun 4-joukkueelle. Karjaalaisten joukkueen vahvuusluvut olivat 1600-1800 alueella, eli selvästi forssalaispelaajia korkeammalle. Joukkueemme joutui myös ennen ottelua flunssa-aallon kouriin, ja sekä Eikka että Jarkko joutuivat jättämään pelit väliin. Korvaajiksi saatiin Harri ja Ville.

Ykköspöydällä Leif Ekberg (1828) pelasi Jukkaan vastaan Torren muunnelmaa (1.d4 Rf6 2.Rf3 e6 3.Lg5). Avauksesta syntyi luonteensa mukaisesti rauhallinen keskipeli. Jukka menetti kuitenkin sotilaan ja valkea realisoi torniloppupelin voitokseen.

Kakkospöydällä Askon englantilainen Bengt Wikmania (1716) vastaan antoi lupaavan näköisen aseman. Askon e-ja f-sotilaat eivät kuitenkaan löytäneet parhaita tapoja edetä, ja mustilla pelannut Wikman voitti kaksi sotilasta ja pelin.

Kolmospöydällä Harri valitsi Alf Wendelinin (1697) englantilaista vastaan 1...e5 siirron jälkeen harvinaisen daamilähetin sivustoinnin b7:aan. Keskipelissä tasoitus oli saavutettavissa Lb4xc3 idealla, mutta sen jäätyä käyttämättä valkea sai aikaan ratkaisevan hyökkäyksen kuningassivustalla.

Nelospöydän peli päättyi ensimmäisenä, ja siinä forssalaiset saivat pisteen. Eliaksen vastustaja Mauno Vesanen (1598) päätti uhrata Caro-Kannin Panovin muunnelmassa sotilaan sallimalla cxd5-siirron jälkeen Lb4-siirrolla dxe6 sotilaanryöstön. Mustalta jäi kuitenkin huomaamatta, että Da4+ pudotti b4-lähetin. Tämän jälkeen Elias realisoi etunsa tehokkaasti ja laski tarkasti laudalle tulleet jatkot.

Viitospöydällä Ville valitsi vasta muutaman selopelin pelannut, mutta tällä kaudella 3½/4 tuloksen tehnyttä Victor Wilsonia (1622) vastaan Nimzowitschin avauksen. 2..d6 ja 3...e5 siirtoihin valkea päätti sulkea keskustan 4.d5-siirrolla, johon Villen olisi pitänyt vastata 4...Re7. Pelissä tapahtunut 4...Rd4 menetti sotilaan ja melko pian Ville joutui kamppailemaan kolmea sotilasta vähemmällä. Valkea ei jatkossa erehtynyt vaan voitti pelin varmoin ottein.

Lopputulos oli varmaankin melko lailla selolukujen odotusten mukainen 1-4 vierasvoitto.

LoimSK 2 - KarjUra 2  1-4

Nummelin Jukka        - Ekberg Leif          0-1
Havumäki Asko         - Wikman Bengt         0-1
Huttunen Harri        - Wendelin Alf         0-1
Lehtinen Elias        - Vesanen Mauno         1-0
Sundell Ville         - Wilson Victor         0-1
Kuva 1. Pöydät 1-3, Etualalla Wendelin-Huttunen.


Kuva 2. Pöydät 4-5. Etualalla Lehtinen-Vesanen.Kuva 3. Kakkospöydän peli Havumäki-Wikman.


Kuva 4. Nelospöydän peli Lehtinen-Vesanen.


torstai 4. helmikuuta 2016

Pikapelit 3.2

Seitsemän minuutin pikapelit kamppailtiin yhdeksän pelaajan kesken.


1. Tapio 1 7/9
2-3 Tapio 2 ja Jarkko 6½
Aleksei R 6
Aleksei S 5½
Pentti 5
Elias 4
Juhani 2
Eikka 2
Harri 0