keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Syyskuun tunnin pelit

Syyskuun viimeisenä keskiviikkona pelattuihin pitkiin peleihin ehti seitsemän pelaajaa. Uutena pelaajana kerholle saapui aikaisemmin Turussa shakkia harrastanut Ilja.

Elias ja Ilja avasivat pelin terävällä avoimella pelillä (1.e4 e5 2. Rf3 Rc6 3.Lc4 f5!?) . Eliaksen 4.d3 vastaus on hyvä pelitapa muunnelmaan, joka muistuttaa kääntövärein pelattavaa torjuttua kuningasgambiittia (1.e4 e5 2.f4 Lc5 3.Rf3 d6). Jatkossa Eliaksen kevyet upseerit onnistuivat hyödyntämään mustan asemassa heikentyneitä vaaleita ruutuja ja voitto Eliakselle.

Pelasin Aleksei S:ää vastaan suljettua tshekki-benonin muunnelmaa 1.d4 c5 2.d5 e5 3.e4 d6 mustilla väreillä. Avaus oli hankala pelata ja yhdessä vaiheessa Aleksei olisi voinut Rf3-d2-c4 siirtosarjalla tulla kiusallisesti painostamaan d6- ja b6-sotilaita. Tämän jatkon jäätyä käyttämättä onnistuin lisäämään painostusta kuningassivustalle, jossa Alekseilta lipsahti ensin sotilas ja sitten upseeri.

Jukka ja Harri pelasivat rauhallista ja melko suljettua asemaa. Molempien aikojen käydessä vähiin asema oli edelleen tasapainossa ja tasapelistä sovittiin.

Jarkko pelasi valkeilla tuttuun tapaan Lontoon muunelmaa 1. d4 2. Lf4  ja 3. Rf3. Valitsin taasen daami-intialaisen pelitavan, ja onnistuinkin koko lailla tasoittamaan. Jarkko piti molemmille puolille linnoittautumismahdollisuudet avoinna, ja erehdyinkin pelaamaan hetken liian passiviisesti. 14...Rh5! olisi antanut mustalle hieman mukavamman pelin, mutta valitsemani 14...g6 johti 15.0-0-0 jälkeen mustalle kiusalliseen asemaan. Tähän valitsemani sotilaan uhraus 15...b5? ei ollut korrekti, ja Jarkko sai sotilaan lisäksi selvästi edullisemman pelin. Tämän jälkeen pelaamiseni oli selviytymistaistelua, jossa piti välttää omia virheitä ja yrittää jotenkin turvata repalainen kuningasasema. Jarkko pelasi pitkään tarkkoja siirtoja, mutta 29.Dg5+ ei johtanutkaan niin edullisiin asemiin kuin valkea ajatteli, ja siitä seurasi muutamia epätarkkoja siirtoja. Etu pieneni ja lopulta oltiin daamiloppupelissä, jossa etäinen h-sotilas antoi vastapeliä sotilaan vähemmyydestä huolimatta. Aikapulan uhatessa molempia päädyttiin daamiloppupeleille tyypilliseen tapaan ikuiseen shakkiin ja pistejakoon.
Peliparit ja tulokset

Jukka-Harri ½-½
Elias-Ilja 1-0
Jarkko-Tapio ½-½
Aleksei S. - Tapio 0-1

Pistetilannen kahden kierroksen jälkeen (voitosta 4, tasapelistä 2 ja osallistumisesta 1p) Suluissa pelien lukumäärä:

Tapio 10 (3)
Jarkko 6 (2)
Elias 4 (1)
Harri 3 (2)
Jukka 3 (2)
Ilja 1 (1)
Aleksei S. 1 (1)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti