lauantai 9. tammikuuta 2016

Loimaan ykköselle niukka voitto ja kakkoselle tasapeli joukkueshakin sarjakierroksella


LoimSK I kohtasi lauantaina Helsingin Shakkiklubin (HSK) nelosjoukkueen. HSK:lla oli hieman varamiehinen joukkue, jossa pelaajien vahvuusluvut alkoivat 2000:n selopisteen läheltä ja päätyivät viitospöydällä 1700:aan selopisteeseen. HSK:n joukkueesta Tauno Turtiainen ja Reijo Taipale pelaavat aktiivisesti ja osallistuivat loppiaisena päättyneeseen Helsingin mestaruusturnaukseen.

Ykköspöydällä kohtasin Turtiaisen, joka pelasi valkeilla Caro-Kannia vastaan Panovin muunnelmaa. Valkea ei valinnut mustan kannalta kiusallisimpia jatkoja, ja onnistuin blokkaamaan valkean c3-d4 sotilaat. Valkea pystyi kuitenkin helposti suojaamaan sotilasheikkoutensa.

Kakkospöydällä Aki kohtasi Juri Blinovin lohikäärme-sisilialaisen. Rauhallisessa Le2-Lg5 muunnelmassa Aki näytti saavan keskustassa jonkin verran tilaetua ja aloitetta.

Kolmospöydällä Aleksei valitsi Matti Koskista vastaan slaavilaisen, johon valkea pelasi harvinaista Lf4-jatkoa. Avauksen myötä valkea sai keskustan, mutta Alekseilla oli korvauksena lähettipari.

Nelospöydällä Reijo Taipale pelasi Pasin englantilaista vastaan kuningasintialaista asetelmaa. Valkean hieman aikainen d5-eteneminen ei juuri antanut etua, ja hetken päästä pelattu c5-sotilasmurto johti vaikeuksiin. Musta pelasi Rd4, ja voitti c5-sotilaan. Pasi näyttikin joutuvan hankalaan asemaan.

Viitospöydällä Heikki Hänninen avasi kuningasgambiitilla, mutta joutui miettimään pitkään Kajtsun spesiaalimuunnelmaa vastaan. Valkea löysi kuitenkin teorian hyvänä pitämät jatkot, ja 6.d3 siirtoon Kajtsun pelaama 6...d5 johti daamien vaihtoon. Valkea jatkoi myös hyvin suojaamalla f5-sotilaansa g4-siirrolla ja sai jonkin verran etua.

Ensimmäisenä päättyi oma pelini, kun Tauno Turtiainen uhrasi a2-sotilaan tavoitteena saada daaminsa aktiiviseksi c7-ruudun kautta. Mustan daami aktivoitui kuitenkin myös, ja valkean lyödessä sotilaan e6:sta, musta torni siirtyi a5:n kautta tekemään torjumattoman mattiuhkauksen.

Seuraavaksi päättyi viitospöydän peli, jossa Kajtsu onnistui kääntämään tasapainon itselleen edulliseksi. Musta onnistui hajottamaan valkean f4-f5-g4 sotilasmuodostelman, ja aikapulassa valkea menetti sotilaan kuningassivustalta. Loppupelin Kajtsu realisoi nopeasti pisteeksi.

Pasin taistelu vaikeassa asemassa kolmospöydällä tuotti myös puolikkaan pisteen. Mustalla oli pitkällä edennyt b-sotilas, mutta valkean upseerit onnistuivat sekoittamaan pelinviennin. Tasapelistä sovittiin tilanteessa, jossa peli olisi päätynyt valkean tekemään ikuiseen shakkiin.

Olimme nyt varmistaneet tasapelin kahdella ja puolella pisteellä kolmesta pelistä. Aleksei oli painostanut mukavasti valkean keskustaa, mutta keskustaetenemiseen 26.d5 tapahtunut Dxe5-siirto johti vaikeuksiin. Valkea pääsi uhkaamaan paljastusshakkia Db3-siirrolla ja olisi saanut molemmin puolin tarkimmassa jatkossa jonkin verran etua. Kuten usein käy niin yksi virhe sai seuraukseen toisen, ja Aleksei joutui toivottamaan loppupeliin ollen tappiolla ratsun sotilasta vastaan. Valkea ei loppupelissä erehtynyt ja kavennuspiste HSK:lle.

Aki ei ollut keskipelissä löytänyt tehokkaimpia jatkoja  (22.exf6 tai daamienvaihdon jälkeen 33. Re4) ja mustan asema tarjosi loppupelissä tarpeeksi vastapeliä. Kaksiteräisessä loppupelissä musta uhrasi tarpeettomasti b-sotilaansa, ja Aki sai jälleen hieman etua. Musta sekoitti asemaa kuitenkin kekseliäästi uhraamalla laadun d5-sotilaaseen. Mustan aktiivinen torni kävi lyömässä h3-sotilaan, mutta asema säilyi kuitenkin tasapainossa. Akin vapaa b-sotilas kompensoi mustan g-ja f-vapaasotilaat. Musta vaihtoi aktiivisen torninsa, mikä selkeytti aseman pelaamista valkean kannalta. Jatkossa b-sotilas vaihtui mustan g-sotilaaseen ja pelaajat sopivat tasapelistä.

Tiukkojen vaiheiden jälkeen saatoimme siis todeta voittaneemme 2-1. EtVaS 2 oli voittanut lohkon toisessa kärkipelissä MatSK 4:n ja niin ollen Loimaa tarvitsee edelleen vähintään yhden pisteen viimeiseltä sarjakierrokselta maaliskuussa noustakseen seuraavalle sarjatasolle.

Kakkosjoukkue avasi pistetilinsä tasapelillä Åminneforssin Shakkikerhon vieraana. Marko toi tasapaellin tarvitun pisteen kärkipöydän voitollaan. Kakkosjoukkue päättää sarjakauden kotiottelulla Karjaan Uran kakkosjoukkuetta vastaan 6.2.2016.


2. divisioona lohko 2, ottelut 9.1.2016
LoimSK - HSK 4  2-1

Salo Tapio          - Turtiainen Tauno       1-0
Nokso-Koivisto Aki      - Blinov Jurij         ½-½
Rosi Aleksei         - Koskinen Matti        0-1
Mellin Pasi          - Taipale Reijo         ½-½
Erlund Kaj          - Hänninen Heikki        1-0
3. Divisioona lohko 7, ottelut 9.1.2016

ÅmSK - LoimSK 2  1-1

Nyman Leif          - Koivumäki Marko        0-1
Pökelmann Thomas, ÅmSK    - Hellström Jarkko       ½-½
Holmberg Per-Erik       - Nummelin Jukka        ½-½
Kaskinen Tommy        - Havumäki Asko         ½-½
Jönsson Patrick        - Paasikangas Eino       1-0
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti