keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Tunnin pelit 25.3


Seitsemän pelaajaa osallistui maaliskuun tunnin peleihin. Lisäksi Tuomas, Jaakko ja Juuso olivat pelaamassa kevyitä pelejä.

Tunnin peleissä oli pariton osallistujamäärä, joten pelasin kahdella laudalla Penttiä ja Jukkaa vastaan. Muissa peleissä kohtasivat Eikka ja Jarkko sekä Harri ja Aleksei.

Tulokset:


7.kierros
Eikka-Jarkko ½-½
Harri-Aleksei S 0-1
Pentti - Tapio 0-1
Jukka N - Tapio 0-1

Pistetilanne, kun voitosta 4p, tasapelistä 2p ja osallistumisesta 1p. Pisteiden jälkeen pelattujen pelien määrä.


Tapio 24/6

Pentti 20 /7
Eikka 20/7

Jarkko 18/6


Jukka  N. 13/7

Marko G. 12/3
Harri 12/6

Asko 9/5

Erkka 6/3
Pertti 6/3

Elias 5/2

Aleksei S. 5/2

Matias 4/1
Jaakko 4/1

Tuomas jr. 3/3

Joose 2/2
Janne 2/2

Marko K. 1/1
Jukka L. 1/1

Aikaisemmat kierrokset:

6.kierros
Jarkko - Pentti ½-½
Eikka - Aleksei S. 1-0
Harri-Asko 1-0
Pertti-Jukka N. 1-0


5. kierros
Tapio-Jukka L. 1-0
Asko -Tapio 0-1
Eikka-Pentti 0-1
Jukka N. -Jarkko 0-1
Jaakko - Pertti 1-0

4. kierros

Jukka - Asko 1 - 0
Harri - Eikka 0 - 1
Pentti - Janne 1 - 0
Janne - Erkka 0 - 13. kierros
Tuomas jr.. - Asko 0-1
Joose- Tapio 0-1
Eikka-Elias 1-0
Harri-Jarkko 0-1
Erkka-Jukka 0-1
Marko G. - Pentti 1-02 kierrosta
Tapio-Marko K. 1-02. kierros
Pertti-Marko 0-1
Elias-Tuomas jr. 1-0
Pentti-Harri 1-0
Jarkko-Joose 1-0
Eikka-Jukka 1-0


1. kierros
Marko                 -  Erkka                1-0
Jarkko                -  Asko                 ½-½
Pentti                -  Tuomas jr            1-0
Matias                -  Eikka                 1-0
Harri                 -  Jukka                  1-0


sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Tunnin pelit jatkuvat ke 25.3

Tunnin peleissä on edetty jo seitsemännelle mahdolliselle pelikierrokselle. Keskiviikkona aloitetaan 17:15 aikoihin.

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Forssa - Hämeenlinna ystävyysottelussa 9-7 kotivoitto

Perinteeksi muodostuneen keväisen ystävyysottelun pelipaikkana oli tällä kertaa Forssan Bowling 4 you- keilahallin takkahuone. Kahdeksalla pöydällä pelattiin kaksi peliä, ja aikoina olivat ystävyysottelulle tutut 30 min + 10 sekuntia siirrosta. Hämeenlinnalaisilla oli kahdeksan pelaajan lisäksi matkassa Jokioisilta kotoisin oleva Antti Ojala. Isännillä oli mahdollisuus käyttää kahta vaihtomiestä, joten ekan kierroksen kokoonpanosta Jarkko ja Erkka luovuttivat toisella kierroksella paikkansa Pentille ja Askolle.

Ensimmäisellä kierroksella forssalaisilla olivat mustat parittomilla pöydillä ja toinen kierros pelattiin kääntövärein.


1. Kierros

Tapio Salo- Lasse Lehtohalme 1-0
Aleksei Rosi - Hannu Filen 1-0
Janne Kaseva - Ari Peuhu 1-0
Jarkko Hellström - Toni Vähäuski 1-0
Harri Huttunen - Ilkka Helenius 0-1
Aleksei Slobodin - Juhani Karppinen 0-1
Eino Paasikangas - Ilpo Fager-Pintilä 0-1
Erkka Virtanen - Ari Sintonen 1-0

1. kierros: 5-3 Forssalle, joten hämeenlinnalaisilla oli kirittävää kakkoskierroksella.

2. kierros
Tapio Salo- Lasse Lehtohalme 1-0
Aleksei Rosi - Hannu Filen 1-0
Janne Kaseva - Ari Peuhu 1-0
Pentti Raitanen - Toni Vähäuski 0-1
Harri Huttunen - Ilkka Helenius 1-0
Aleksei Slobodin - Juhani Karppinen 0-1
Eino Paasikangas - Ilpo Fager-Pintilä 0-1
Asko Havumäki - Ari Sintonen 0 -1

2. kierros tasapeli 4-4
Yhden maalin eli voitetun pelin päähän Hämeenlinnan shakkaajat pääsivät, mutta yhteistulos oli 9-7 Forssan kerholle. Ottelusarjassa forssalaiset jatkoivat nousujohtoista sarjaansa ja ottivat ensimmäisen voittonsa vuoden takaisen tasapelin jatkoksi.

Kuva 1. Kakkospöydällä menossa peli Rosi-Filen. Taustalla ykköspöydällä HämSK:n Lasse Lehtohalme.

 Kuva 2. Peliparit oikealta vasemmalle pöydillä 3-6: Kaseva-Peuhu, Hellström-Vähäuski, Huttunen-Helenius ja Slobodin-Kauppinen.


Kuva 3. Seiskapöydällä Ilpo Fager-Pintilä onnistui voittamaan molemmat pelinsä Eino Paasikangasta vastaan.Kuva 4. Kasipöydällä debytoinut Hämeenlinnan Ari Sintonen (vasemmalla) hävisi ensin Erkka Virtasella, mutta voitti toisen kierroksen pelinsä.

Omat pelini ratkesivat melko aikaisin, mutta keskipelissä esiintyi mielenkiintoisia vaiheita. Ensimmäisessä pelissä Lontoon muunnelmassa mustilla on vaikea saada aktiivista peliä, mutta valkeankin keskustaeteneminen e4-siirrolla oli liian aikaista. Itse en huomannut, että Rc6-b4 olisi siihen hyvä vastaus, koska perääntyminen Le2:lla ei ole mahdollista e4-sotilaan ollessa uhattuna. Sen jälkeen valkea teki epäonnisen näennäisuhrauksen, joka antoi mustalle selvän edun.

Toisessa pelissä en ollut täysin selvillä, miten mustan uhkaamaan paljastukseen Rc6:n siirtyessä pitäisi reagoida. Musta ei kuitenkaan jatkanut asemassa aikaisemmin pelatulla Ra5-siirrolla vaan kokeili g7-sotilaan uhrausta, josta korvausta ei kuitenkaan aivan riittävästi tullut.Hämeenlinnalaisten voittopeleistä tarjoillaan kuutospöydältä Juhani Karppisen voitto Aleksei S:stä. Pöytäkirja oli jäänyt pelitilan pöydälle, joten julkaistaan peli blogissa.
lauantai 14. maaliskuuta 2015

Remi - LoimSK tasapeliin 4-4

Kauden 2014-2015 joukkueshakin I-divisioonan viimeinen pelikierros sujui Loimaan Shakkikerhon ykkösjoukkueelta melko hyvin. Ottelu pelattiin Remin pelitilassa Kafenetissa Vantaan Koivukylässä. Remiltä puuttui muutamia vakiokokoonpanon pelaajia, mutta siitä huolimatta joukkueessa löytyy tasoa, koska 8-pöydillä löytyi vielä 2000-selolukuinen Leo Peltola. Loimaan vakiokokoonpanosta puuttui Ular, jonka ei kannattanut lähteä enää matkalla, koska sarjapaikan säilyttämiseksi olisi tarvittu jo melko mahdottomaksi arvioitu viiden maalin voitto.

Kärkipöydillä 1-3 loimaalaisilla oli hienoista seloetua, mutta 4-8 pöydillä Remin pelaajien seloluvut olivat jo 100-300 pistettä korkeammat.

Pelit alkoivat tasaisissa merkeissä eikä seloeroista näyttänyt koituvan haittaa kummallekaan joukkueelle. Ensimmäisenä tasapaino alkoi heilua kakkospöydällä, jossa Aki oli puolustautunut sisilialaisella Antti Kahria vastaan. Suljetusta sisilialaisesta oli tullut nimensä mukainen asema, mutta keskipelissä Aki onnistui ryöstämään ratsuhaarukalla laadun ja saavutti voittavan aseman.

Remin tasoituksen tarjoili Kari Eklund Jarkkoa vastaan 7-pöydällä. Jarkon lontoolaista systeemiä vastaan Eklund valitsi kuningasintialaisen asetelman. Lähettiparin nappaaminen valkealta johti mustan sotilasaseman heikkenemiseen, mutta lähettipari oli tästä hyvä korvaus. Musta jatkoi aktiivisesti pitkällä linnoituksella ja jätti torninsa ratsun löytäväksi d4:ään. Laadusta mustalle tuli erinomainen korvaus ja vapaa d-sotilas etenikin ratkaisevasti kolmenkymmenen siirron jälkeen.

Kimmo Karvinen puolustautui Kajtsua vastaan 5-pöydällä ranskalaisittain. Kajtsu pelasi rauhallisesti ja asema näytti varsin tasaiselta. Seuraavan kerran peliä katsoessani musta oli vaihtamassa daaminsa torniin ja kahteen kevyeen upseerin. Jotain tapahtui jo seuraavassa siirrossa, koska Kajtsu joutui luovuttamaan ennen kuin materiaaliyhdistelmien toimivuutta olisi testattu.

Omassa ykköspöydän pelissäni valitsin Markus Kiilin mustien ratsujen tangoa vastaan valkeilla siirtymisen Dc2-nimzointialaiseen. Peli eteni tasaisissa merkeissä loppupeliin kolmenkymmenen siirron kohdilla. Mustan painostus valkean keskustaan lisääntyi johdonmukaisesti, mutta sitten f2-f4 etenemiseeni musta uhrasi ratsun kolmeen sotilaaseen. Valkean nappulat jäivät kuitenkin aktiiviseksi ja yhdessä aikapulan kanssa, musta menetti pian ratkaisevasti materiaalia.

Alemmilla pöydillä Remin pelaajien varmuus alkoi näkyä. Marko oli puolustautunut Caro-Kannilla tarkasti Leo Peltolaa vastaan. Nappuloita vaihdettiin tasaiseen tahtiin ja lopuksi päädyttiin daamiloppupeliin. Tässä loppupelissä Peltola onnistui korottamaan daamisivustan enemmistösotilaansa eikä Marko saanut ikushakkia valkean kuninkaasta.

Jannen sisilialaista vastaan Dmitri Tumanov valitsi Lb5-muunnelman 6-pöydällä. Valkea sai nopeasti paremman sotilasaseman ja kehitysetumatkan. Janne puolustautui kuitenkin sitkeästi ja loppupelissä valkealla oli pieniä vaikeuksia saada läpimurto aikaiseksi. Ilmeisesti mustan aktiviteetin haku f6-f5 siirrolla heikensi haitallisesti e5-sotilasta, jolloin valkea pääsi lisäämään voittoisasti painettaan.

Remi oli 4-2 johdossa kahden pelin ollessa kesken. Näissä peleissä olivat kuitenkin loimaalaiset heiluttamassa tahtipuikkoa. Aleksei oli kolmospöydällä Torren avauksessa vaihtanut kaksi kevyttä upseeria torniin ja kahteen sotilaaseen Tomi Veteläistä vastaan. Mustan asema oli hankalasti pelattava ja 40. siirrossa musta erehtyi lopullisesti. Aleksein tornit aktivoituivat ratkaisevasti ja mustan lähetit eivät saaneet toivomaansa vastapeliä.

Viimeisessä pelissä Pasi oli kolmospöydällä puolustautunut skandinaavisella Sasu Lappalaista vastaan. Kevyitä upseereita vaihtui alussa runsaasti. Valkea näytti saavan Dg4-siirrolla aloitetta, mutta Pasille löytyi riittävä puolustus, Seuraavan kerran asemaa katsoessani Pasilla oli kaksi tornia valkean daamia vastaan. Rauhallisesti Pasi voitti valkean sotilaat ja muodosti laudalla lopulta torjumattomat mattiuhkaukset.

Vaikka divarikausi päättyikin putoamiseen, voimme olla tyytyväisiä viimeisen kierroksen hyvään kamppailuun ja saavutettuun tasapeliin. Tasapelipiste riitti Remille sarjapaikan varmistamiseen ennen TuTS:n 2-joukkuetta.


Remi - LoimSK  4-4

Kiili Markus         - Salo Tapio          0-1
Kahri Antti          - Nokso-Koivisto Aki      0-1
Veteläinen Tomi        - Rosi Aleksei         0-1
Lappalainen Sasu       - Mellin Pasi          0-1
Karvinen Kimmo        - Erlund Kaj          1-0
Tumanov Dmitri        - Kaseva Janne         1-0
Eklund Kari          - Hellström Jarkko       1-0
Peltola Leo          - Koivumäki Marko        1-0perjantai 13. maaliskuuta 2015

Hämeenlinnan shakkkerho vierailulle ke 18.3

Keväisin pelattava ystävyysottelu hämeenlinnalaisia vastaan saa jatkoa ensi keskiviikkona klo 18:30 alkaen.

Tarkoituksena on pelata kahden kierroksen ottelu 30 min + 10 sek/siirto ajoilla.

Keilahalli on avoinna 21:00 asti, joten toisen kierroksen kestoa joudutaan ehkä hieman rajoittamaan.

Hämeenlinnan alustava kokoonpano:

1.Lasse Lehtohalme 
2.Toni Vähäuski 
3.Ari Peuhu 
4.Ilkka Helenius 
5.Risto Yli-Honkola 
6.Juhani Karppinen 
7. Ilpo Fager-Pintilä 
8.Antti Ojala

7+7 min pelit 11.3

Seitsemän pelaajaa osallistui tämän keskiviikon pikashakkiturnaukseen. Pelasin kahdella pöydällä, jotta vältyttiin vapaakierroksilta. Peleissäni oli jonkin verran vaikeuksia, ja Eikkaa vastaan aika ei toisessa pelissä riittänytkään.


Pertti pelasi Tuomaksen kanssa hieman pidemmillä ajoilla. He pelasivat kaksi peliä, joissa tuloksena 1-1 tasatulos. Lisäksi pelaamassa olivat Jaakko ja Juuso.


1. Tapio I 6/7
2. Tapio II 5
3.Harri 4½
4. Jarkko 4
5. Aleksei S. 3
6. Eikka 2
7-8 Juhani ja Asko 1½keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

7+7 min pelit 4.3.

Kahdeksan pelaajaa saapui mittelemään tänä keskiviikkona pikapelitaidoissa.

Omat pelini sujuivat hyvin ja voitto tuli kaikissa peleissä suhteellisen eheän suorituksen myötä. Kakkoseksi nousi Jarkko, joka menetti pisteen myös Penttiä vastaan, Kolmossijan jakoivat Janne ja Aleksei.


1. Tapio 7/7
2. Jarkko 5
3-4 Aleksei S. ja Janne 4
5-6 Eikka ja Pentti 3
7-8 Harri ja Juhani 1
Tunnin pelit 25.2.


Kuudennen kierroksen pelipareista eivät värit ole selvillä, mutta tulokset ovat ilmeisesti seuraavat:??

Jarkko - Pentti ½-½
Eikka - Aleksei S. 1-0
Harri-Asko 1-0
Pertti-Jukka N. 1-0

Pistetilanne, kun voitosta 4p, tasapelistä 2p ja osallistumisesta 1p. Pisteiden jälkeen pelattujen pelien määrä.

Pentti 19 /6
Eikka 18/6

Tapio 16/4
Jarkko 16/5

Marko G. 12/3

Jukka  N. 12/6
Harri 11/5

Asko 9/5

Erkka 6/3
Pertti 6/3

Elias 5/2

Matias 4/1
Jaakko 4/1

Tuomas jr. 3/3

Joose 2/2
Janne 2/2

Marko K. 1/1
Aleksei S. 1/1
Jukka L. 1/1

Aikaisemmat kierrokset:

5. kierros
Tapio-Jukka L. 1-0
Asko -Tapio 0-1
Eikka-Pentti 0-1
Jukka N. -Jarkko 0-1
Jaakko - Pertti 1-0

4. kierros

Jukka - Asko 1 - 0
Harri - Eikka 0 - 1
Pentti - Janne 1 - 0
Janne - Erkka 0 - 13. kierros
Tuomas jr.. - Asko 0-1
Joose- Tapio 0-1
Eikka-Elias 1-0
Harri-Jarkko 0-1
Erkka-Jukka 0-1
Marko G. - Pentti 1-02 kierrosta
Tapio-Marko K. 1-02. kierros
Pertti-Marko 0-1
Elias-Tuomas jr. 1-0
Pentti-Harri 1-0
Jarkko-Joose 1-0
Eikka-Jukka 1-0


1. kierros
Marko                 -  Erkka                1-0  
Jarkko                -  Asko                 ½-½
Pentti                -  Tuomas jr            1-0  
Matias                -  Eikka                 1-0  
Harri                 -  Jukka                  1-0