torstai 29. tammikuuta 2015

Tammikuun tunnin pelit

Tunnin peleihin osallistui tällä kertaa mukavasti yhdeksän pelaajaa. Itse pelasin kahdella pöydällä Leinon Jukkaa ja Askoa vastaan. Jaakkokin kokeili Perttiä vastaan ensimmäistä kertaa tunnin peliä ja harjoitteli myös siirtojen merkitsemistä. Kahdella muulla pöydällä olivat vastakkain Jukka Nummelin ja Jarkko sekä Eikka ja Pentti.

Jaakko ja Pertti pelasivat tasaisen ja tilanteiltaan vaihtelevan pelin. Kuningattaret vaihtuivat pian avauksen jälkeen, ja Jaakon daamin takaisinlyönti Rc3xd1 Ta1xd1 -siirron sijaan antoi Pertille etua. Hetken kuluttua Pertti pääsi karkottamaan Jaakon ratsua suojanneen tornin ja Pertti voitti ratsun. Muutaman siirron kuluttua Pertti tarjosi tornien vaihtoa, mutta siirtosarjassa jäi lähetti Jaakon tornin lyötäväksi. Siirryttiin tasavoimaiseen torniloppupeliin, jossa Pertti erehtyi vaihtamaan tornit ja Jaakko onnistui estämään Pertin sotilaan korotuksen, mutta Jaakon kahdelle sotilaalle Pertin kuningas ei voinut enää mitään.

Jukka N. ja Jarkko pelasivat wieniläistä, jossa Jarkko teki keskustan hallinnan antavan Rxe4 ja d5 näennäisuhrauksen. Jukka jäi upseerien kehityksessä hieman jälkeen, ja Jarkko onnistui pian kiinnittämään Jukan kuningattaren ja kuninkaan e-linjalle.

Valitsin Jukan Ragozinia vastaan rauhallisen Da4+-jatkon. Jukka toteutti keskustaetenemisen e6-e5 hieman liian aikaisin ja päätti uhrata sotilaan. Sotilaanuhrauksesta ei kuitenkaan koitunut toivottua aloitetta Lh3:n ja g-linjan kautta. Pääsin stabiloimaan aseman ja toisen sotilaan menetyksen jälkeen Jukka luopui vastarinnasta.

Eikka ja Pentti vaihtoivat kuningattaret melko pian avauksen jälkeen. Eikan peli näytti lupaavalta, koska Pentin upseerit olivat hieman heikommissa ruuduissa. Hiljalleen peli tasaantui ja Pentti onnistui voittamaan sotilaan, joka lopulta ratkaisi pelin.

Viimeisenä pelini päättyi Askon ja minun välinen kuningasintialainen puolustus. Olin saanut avauksen jälkeen mustilla mukavan aseman, ja Askon nappulat olivat ryhmittyneet puolustukseen ykkösriville. En kuitenkaan löytänyt asemasta mitään voittavaa jatkoa ja päädyimme tasaiseen kevyiden upseerien loppupeliin. Ilman ajan loppumista Asko olisi pitänyt loppupelistä melko vaivattoman tasapelin, mutta tällä kertaa kello liputti pisteen minulle.

Tapio-Jukka L. 1-0
Asko -Tapio 0-1
Eikka-Pentti 0-1
Jukka N. -Jarkko 0-1
Jaakko - Pertti 1-0

torstai 22. tammikuuta 2015

Pikapelit 21.1

Tällä kertaa saimme kokoon seitsemän pelaajan turnauksen 7+7 min ajoilla. Paikalla olivat myös Jaakko ja Tuomas, jotka pelasivat keskenään 10-20 minuutin pelejä.

Kahdella pöydällä pelaaminen oli haastavaa, ja pistemenetyksiä tuli tasaiseen tahtiin. Toisella kierroksella Jarkko ja Eikka pelasivat molemmat tarkasti ja ajan huvetessa pystyin pelastamaan vain puolikkaan Eikkaa vastaan. Puolikkaan menetin myös toisessa pelissä Penttiä vastaan.

Lopputulokset jäivät hieman auki, kun lähdin ennen viimeisen kierroksen päättymistä. Jarkolla oli kuitenkin mahdollisuus nousta jaettuun turnausvoittoon mahdollisella viimeisen kierroksen voitolla.

Tapio II 6/7
Jarkko 5+1
Tapio I 4½
Pentti 3½+1
Eikka 3+1
Erkka 1+1
Harri 1½+1
Pertti 0+1

Nuoret ehtivät turnauksen aikana pelaamaan viisi peliä hieman pidemmillä miettimisajoilla, ja tasaisista peleistä molemmille irtosi voittoja.

Pikapelit 14.1.

Tammikuun puolivälin keskiviikkona shakkaamaan saapui kuusi pelaajaa. Peliajaksi laitettiin 8+8 min. Omat pelit sujuivat kohtuullisen hallitusti ja onnistuin kaikki pelit voittamaan. Kakkoseksi sijoittui Pentti, joka selvisi kisasta yhdelle tappiolla ja kolmanneksi Jarkko.


1. Tapio 5/5
2. Pentti 4
3. Jarkko 3
4. Harri 2
5. Eikka 1
6. Pertti 0

lauantai 10. tammikuuta 2015

I- ja III-divisioonassa sarjakierros

Loimaan ykkösjoukkue ei onnistunut haastamaan vahvaa Shakkikerho Gardea Helsingistä. Garde voitti Shakkiareenalla pelatun ottelun selvin luvuin 5-1.

Garden ulkomaalaisvahvistukset Martin Zumsande ja Sergei Ivanov eivät tänään olleet vahvuudessa vaan Garde luotti tasaisuutensa riittävän ottelussa. Koska meiltäkin puuttui kärjestä Ular, molemmat joukkueet olivat hieman varamiehisiä.

Pelit alkoivat varsin tasaisen näköisenä, vaikka 4-8 pöydillä vastustajillamme olikin noin 100-200 pisteen seloetu. Ainoastaan nelospöydällä Pasi joutui nopeasti slaavilaisessa puolustuksessa vaikeuksiin Jukka Johanssonia vastaan. Valkea voitti f7-sotilaan ja Pasin kuningas jäi hankalasti keskustaan.

Aleksei uhrasi kolmospöydällä sotilaan Samu Ristojaa vastaan ja sai lupaavan näköisen hyökkäysaseman. Aleksei uhrasi tornin h7:ään, mutta mustalle löytyi puolustus. Ristoja antoi daamin tornista, mutta Aleksei oli lisäksi uhrannut jo kaksi upseeria, joten materiaali oli mustalle jopa edullinen.

Kakkospöydällä harvoin pelaava KvM Eero Raaste pelasi Akin sisilialaista vastaan rauhallisesti kuningasintialaista hyökkäystä. Ykköspöydällä vaihdoimme Mikael Nouron kanssa avauksessa kuningattaret nopeasti ja musta näytti saavan nappulansa riittävän hyvin peliin.

Viitospöydällä Kajtsu pelasi etenemis Caroa Tommy Ilmonia vastaan. Tässäkin pelissä edettiin dynaamisen tasapainon merkeissä. Kuutospöydällä Janne valitsin sisilialaisen puolustuksen Thomas Sandvikia vastaan, ja vaikka kuningassivustan kehitys oli hidasta Jannen asema näytti olevan kunnossa.

Seiskapöydällä Jarkko jatkoi lontolaaisena tunnetun 1. d4 ja 2.Lf4 muunnelman käyttöä. Vastassa ollut Ari-Pekka Tingander vastasi kuningaslähetin sivustoinnilla ja c5-siirrolla. Oikea-aikainen Db6 mustalta sai Jarkon myös pelaamaan daamin hieman hankalasti c1:een b2-sotilaan suojaamiseksi. Keskustavaihtoon cxd4 Jarkko vastasi Rxd4, jolloin musta sai keskustan haltuunsa. Marko pelasi kasipöydän englantilaisessa mustilla sotilaanuhrausjatkon Tomi Pönniötä vastaan. Korvauksena mustalle tuli lähettipari ja valkean kuningasaseman hienoinen heikentyminen.

Ensimmäisenä pelinä päättyi yllättäen ykköspöydän ottelu voittooni. Nouro teki varomattomasti pitkän linnoituksen, jolloin c-linjalla olleet kiinnitykset johtivat upseerin menettämiseen. Seuraavaksi Pasi joutui luovuttamaan kamppailunsa menetettyään jo useamman sotilaan. Kolmantena pelinä päättyi Raasteen ja Akin peli tasapeliin.

Loput pelit alkoivat kuitenkin kääntyä Loimaalle epäedullisiksi. Kajtsu menetti sotilaan ja laadun g1-b6 viistorivillä piileskelleeseen taktiikkaan. Tasavoimainen asema muuttui parilla siirrolla tappiolliseksi. Markon pelissä valkea oli vaihtanut upseeriin kolmeen sotilaaseen ja sotilasrintama oli aikapulaan joutuneella Markolle mahdoton pideltävä. Jarkko oli joutunut sitkeästä puolustautumisestaan huolimatta varsin ahtaaseen asemaan ja aikapulassa lipsahti daami. Janne sitä vastoin pakotti aktiivisilla nappuloillaan tasapelin, vaikka valkealla oli näennäisesti kahden sotilaan etu.

Aleksei oli onnistunut voittamaan yhden upseerin pitkälle edenneen sotilaansa ansiosta, mutta mustan torni+ratsu yhdistelmä pelasi hyvin yhteen Aleksein daamia vastaan. Menettäessään toisen sotilaan, Aleksei katsoi vastarinnan turhaksi, koska edes ikushakin hakemiseen ei mahdollisuuksia näyttänyt olevan.II-joukkue kamppaili tiukasti Turun Työväen Shakin vieraana, mutta joutui taipumaan 2-3 numeroin. Voittoon yltivät Asko ja Elias.


Garde - LoimSK 5-1

Nouro Mikael - Salo Tapio 0-1
Raaste Eero - Nokso-Koivisto Aki ½-½
Ristoja Samu - Rosi Aleksei 1-0


Stockfelt Jesse - Lehtinen Elias 0-1


YouTubessa löytyy Toivo Pudaksen videoita, joissa mm.
torstai 8. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 ensimmäiset pelit

Keskiviikon peli-iltaan saapui 11 shakkaajaa. Jukka N. poikkesi näyttämään löytämiään kotimaisia shakkikirjoja, mutta kiirehti sen jälkeen muihin askareisiin.

Kolme nuorta pelaajaa oli paikalla, ja Pertti lupautui neljänneksi pyörittämään tälle porukalle neljän pelaajan turnauksen. Ajaksi laitettiin 10 min lähtöaika ja vielä 10 sekunnin inkrementti siirrosta, jotta aika varmasti riittäisi.

Muut pelasivat kuuden pelaajan ryhmässä turnauksen 8+8 min ajoilla.

Omat pelini sujuivat kohtuullisella tarkkuudella ja hieman nopeammin kuin vastustajilla. Niinpä viimeistään aikaedun myötä pelit kääntyivät ja onnistuin kaikki pelit voittamaan. Jukka L. oli varmasti kakkosena, ja kolmossijan kuittasi Pentti.

8+8 min
1. Tapio 5/5
2, Jukka 4
3. Pentti 3
4. Harri 2
5. Eikka 1
6. Jarkko 0


Kymmenen minuutin turnauksessa pelit menivät mukavasti ristiin. Tuomas onnistui ensimmäisellä kierroksella matittamaan Pertin, mutta seuraavalla kierroksella Jaakko voitti Tuomaksen. Pertin ja Eeron peli päättyi ratkaisemattomaan, mutta viimeisellä kierrokselle Pentti kukisti hyvällä keskustapelillään Jaakon. Niinpä Jaakko ja Tuomas jakoivat kärkisijan kahdella pisteellä.

10+10 ja 10'/siirto

1-2 Tuomas ja Jaakko 2/3
3. Pertti 1½
4. Eero ½