sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Loimaan Shakkikerholla voitto ja tasapeli joukkueotteluissa

Loimaan shakkikerholla oli onnistunut pelipäivä lauantaina 27.9. Ykkösjoukkue venyi niukkaan 1-2 voittoon Porin Shakinystävien vieraana ja kakkosjoukkue kamppaili 2-2 tasapelin Loimaalla Äminneforssin shakkikerhoa vastaan.

Porin ottelussa Loimaan pisteen tekijöinä olivat Aleksei kolmospöydällä ja Jarkko seiskapöydällä. Loimaan ottelussa isäntäjoukkueen maalintekijät olivat Erkka ja Eikka.

I divisioona
PSY - LoimSK 1-2
Vuorisalo Veli-Matti - Salo Tapio ½-½
Nordlund Jukka - Nokso-Koivisto Aki ½-½
Koivunen Jussi - Rosi Aleksei 0-1
Lehtilä Taneli - Mellin Pasi ½-½
Hakanen Tuomo - Erlund Kaj 1-0
Erkelenz Ralf - Kaseva Janne ½-½
Savola Ari - Hellström Jarkko 0-1
Perho Aki - Koivumäki Marko ½-½

III divisioona
LoimSK 2 - ÅmSK 2-2
Virtanen Erkka - Ekström Håkan 1-0
Havumäki Asko - Nyman Leif 0-1
Huttunen Harri - Appelgren Alpo ½-½
Paasikangas Eino - Holmberg Per-Erik 1-0
Lehtinen Joose - Kaskinen Tommy 0-1
__________________________________________________

Ottelukuvaus PSY-LoimSK


Loimaalaiset lähtivät otteluun ilman kärkipöytäämme Ularia, joka joutui viikolla perumaan osallistumisensa. Muutoin joukkueemme oli odotusten mukainen. Porilaisilta puuttuivat harvoin viime kaudellakaan pelanneet 3- ja 4-pöytä, mutta Porin varamiestenkin taso riittää viimeisillä pöydillä 1900 SELO-lukuihn.

Avaukset sujuivat tasaisissa merkeissä. Ykköspöydällä Veli-Matti Vuorisalo valitsi minua vastaan Ragozinin muunnelman daamigabiitissa. johon vastasin harvinaisella jatkolla. Musta pelasi varovaisesti ja sain loppupeliin jonkin verran etua. Kakkospöydällä Akin vastustaja Jukka Nordlund pelasi totuttuun tapaan nimzointialaista vastaan 4.f3, ja pelissä päädyttiin muunnelmalle tyypilliseen jännittävään keskipeliin. Aki ja Jukka ovat pelanneet samaa muunnelmaa jo kolmena perättäisenä vuotena sarjaottelussa.

Kolmospöydällä Aleksein vastustaja Jussi Koivunen valitsi Caro-Kannin 4...Rd7 muunnelman, johon Aleksei vastasi suositulla 5.Rg5-siirrolla. Nelospöydällä Pasi pelasi slaavilaisessa harvinaisen 4...Rbd7-siirron Taneli Lehtilää vastaan, jonka jälkeen siirryttiin vaihtomuunnelman kaltaisiin asemiin. 

Viitospöydällä Kajtsun vastustaja Tuomo Hakanen pelasi Owenin puolustusta eli 1.e4 e6 2.d4 b6. Kajtsu eteni nopeasti keskustassa ja sulki mustan lähetin b7:ään. Keskustaan kasaantui nappuloita ja eripuolinen linnoitus ennakoi terävää peliä. Kuutospöydällä Janne päätti jättää Caro-Kannin vaihtomuunnelmaa vastaan lähettinsä sotilasketjun taakse, koska Ralf Erkelenz esti luonnollisen g4-ruudun käytön h3-siirrolla. Valkean asema olikin hieman lupaavampi, koska mustan nappulat jäivät passiivisiksi.

Seiskapöydällä Jarkko valitsi Lontoon 2.Lf4-muunnelmassa siirtymisen  kunnon slaavilaiseen pelaamalla hetken kulutta c4-siirron. Daamisivustalle tapahtuneen kuningattarien vaihdon (8...Dxb3 9.axb3) jälkeen Jarkon asema näytti jonkin verran lupaavammalta kuin mustilla pelanneen Porin Ari Savolan. Kasipöydälle pikakomennuksella hälytetty Marko Koivumäki valitsi ns. Tshekki-BenOnin  muunnelman, jossa musta pelaa nopeasti e5:n eli 1.d4 c5 2.d5 e5. Valkeilla pelannut Aki Perho pelasi nopeasti f4-siirron, jonka jälkeen asema näytti kuitenkin olevan tasapainossa.

Ensimmäiseksi Aleksei johdatti kuningashyökkäyksensä voittoon kolmospöydällä. Valkean hyökkäysmahdollisuudet näyttivät avauksen jälkeen hyviltä, mutta Jussi Koivunen pelasi tarkasti ja oli pitkään pelissä hyvin mukana. Vasta 26...Kg7? antoi valkealle ratkaisevan hyökkäyksen 27.Ld3-siirron myötä.

Loimaa siirtyi 0-2 johtoon, kun Jarkon painostus kunigatarsivustalla oli tuottanut laadun voiton. Musta yritti sotkea peliä, mutta tornia vähemmälle pelatessa mustan d-vapaasotilaasta ei ollut todellista uhkaa. Vaivattoman oloinen voitto Jarkolta, jossa mustan ongelmien syy lienee tornien järjestely a8- ja c8-ruutuihin, jolloin a8-torni sijaitsee huonosti.

Kajtsu menetti keskipelissä sotilaan, kun kiinnitys e-linjalta jäi huomaamatta. Sen jälkeen seurasi Kajtsumainen rohkea upseerin uhraus, joka asetti mustalle miettimistä. Musta palautti upseerin kahteen sotilaaseen, mutta Kajtsulla jäi jonkin verran kuningashyökkäysmahdollisuuksia. Musta jatkoi kuitenkin tarkasti ja 27..Txe3! näytti jo sinetöivän pelin. Sitten musta ei löytänyt tarkimpia jatkoja, ja Kajtsu selvisi torniloppupeliin, jossa mustalla olivat g- ja h-sotilaat. Musta kuningas oli myös eristetty sotilaista, joten voitonpeluu ei ollutkaan helppoa. Tietokantojen mukaan 48...g5:n jälkeen peli olisikin tasan. Kajtsu eristi mustan kuninkaan 8-riville, ja Lehtilä ei keksinyt keinoa edetä. Tilanne kääntyi 58...Txh6?:lla , koska sotilaan lyönti päästi mustan kuninkaan nousemaan. Tasapeliä olisi lupaillut 58.Ke5, joka parantaa kuninkaan asemaa ja 58...Kg8 59.Txh6 onkin jo tasapeli. Jäljellä jäänyt g-sotilas eteni, ja lopputulema oli Lucenan asemasta tuttu sillan/suojan rakentaminen mustan kuninkaalle.

1-2 tilanteessa meille lupaavia pelejä oli allekirjoittaneella ja Pasilla, joka oli voittanut keskipelissä  näppärästi välisiirrolla laadun sotilasta vastaan. Markon ja Akin pelit vaikuttivat tasaisilta/epäselviltä, ja Jannekin oli onnistunut kuolettamaan valkean aloitteen.

Aki Perhon ja Markon  Tsekki-BenOni oli päätynyt loppupeliin, jossa valkean tilaetua kompensoi mustan hallitsema e5-ruutu. Valkea ei kekisinyt etenemiskeinoja ja nappulat vaihtuivat tasapeliä enteillen. 36..Te3! olisi jopa antanut mustalle mukavan edun, mutta Marko päätyi vaihtamaan tornit ja aselepoon.

Janne oli keskipelissä ollut hieman ahtaassa asemassa. Lukitseminen 16...f5 siirrolla kuitenkin onnistui, kun valkea ei käyttänyt optiota aseman avaamiseen 17.exf6 siirrolla. Suljetussa asemassa valkealla oli myös hieman etua, mutta daamienvaihdon jälkeen läpimurtomahdollisuuksia ei juuri ollut. Eriväristen lähettien myötä valkea luopui hiljalleen yrityksistä ja tyytyi pistejakoon.

Pasi oli laadun voiton jälkeen pelannut hieman päämäärättämästi ja mustan nappulat olivat epäjärjestyksessä. 34..Ke8 oli tasoittava lipsahdus, koska musta joutui 35.Rf3:n jälkeen sulkemaan lähettinsä a4:aan. 41..Td7? antoi valkealla jo edun  42.f5-siirron takia. Pasin oli palautettava laatu (42...Txd4) ja eriväristen lähettien loppupelissä oli sotilas vähemmän. Valkea pelasi loppupeliä kuitenkin heikosti ja lopulta Pasilla oli kahden sotilaan etu, mutta toki ilman voitonmahdollisuuksia.

Omassa pelissäni olin pelannut mustan sotilaiden väristä valkoruutuista lähettiä vastaan, ja saavuttanut hiljalleen selvähkön edun. 44.f5 näytti avaavan aseman voittoisasti ja parissa jatkossa kuten 48.e5 ja 51. Txf8 etu olisi ollutkin todennäköisesti ratkaiseva. Kaikkien tornien jäädessä laudalle musta pystyikin puolustamaan kaikki sisääntuloruudut ja tasapeli oli tuloksena.

Ottelun ratkaisevassa pelissä Jukka Nordlund oli keskipelissä saanut painetta Akin kuningasasemaan, ja Aki oli joutunut uhraamaan laadun. Molemminpuolisessa aikapulassa myös Akin upseerit heräsivät eloon ja valkea palautti laadun. Aikapulavaiheessa päädyttiin loppupeliin, jossa Akilla oli jo kaksi sotilasta enemmän, mutta eriväriset lähetit vaikeuttivat etenemistä. Otteluvoiton varmistamiseksi Aki tyytyikin tasapeliin.

torstai 18. syyskuuta 2014

17.9. 7+7 min pelit

Seitsemän pelaajan kesken ratkottiin paremmuutta syyskuun puolivälin pikapeleissä. Omat pelit sujuivat kahdellakin pöydällä kohtuullisen hyvin. Häviöitä ei kohdalle sattunut, mutta tasapelejä tuli useampia. Marko putosi kolmannelle sijalle hävittyään Jarkolle, jota pistesaldoa rasitti puolestaan tappio Pentille.

Tulokset:

1. Tapio II 6½/7
2. Tapio I 5
3. Marko 4½
4. Jarkko 4
5. Erkka 2½
6-7. Juhani ja Asko 2
8. Pentti 1½

Nuoria oli nyt paikalla kolme kappaletta, ja Tuomas kokeili pelaamista kahta vastaan samaan aikaan. Pelit olivatkin mukavan tasaisia, ja pisteitä kertyi niin Tuomakselle, Eerolle kuin Jaakollekin.

7+7 min 10.9

Syyskuun toiseen pikapelikertaan ehti tällä kertaa viisi pelaajaa ja Marko pelasi kahdella pöydällä.  Tasaisessa kisassa voiton jakoivat Marko I ja Pentti tuloksella 3½/5. Kolmossijan jakoivat Erkka ja Harri,

Tulokset:
1-2 Marko I ja Pentti 3½/5
3-4 Erkka ja Harri 2½
5. Marko II 2
6. Juhani 1


Pikapelit 3.9.

Syyskuun alussa pelattiin pikapelit 7 pelaajan kesken, mutta tuloksia en viime kerralla löytänyt. Marko kuitenkin muistaakseni oli silloin voittaja.

Nuoret pelasivat myös kisan keskenään, ja voittajaksi selviytyi Tuomas.

1. Tuomas 2/2
2. Eero 1
3. Jaakko 0