lauantai 8. maaliskuuta 2014

Loimaa varmisti ykkös-divisioonan sarjapaikkanssa jännitysottelussa

Lauantaina 8.3 pelattiin I-divisioonan kauden 2013-2014 viimeinen kierros. Loimaalla kohtasivat sarjapaikastaan taistelevat LoimSK 1 ja turkulainen Aninkaisten Shakki. Ottelun voittaja säilyttäisi sarjapaikkansa, ja tasapelin sattuessa loimaalaiset joutuisivat jännittämään Turun Shakinystävien mahdollista muutaman maalin voittoa porilaisista.

Molemmat joukkueet olivat satsanneet tähän tärkeään kamppailuun. Aninkaisten tasaisesta joukkueesta puuttui muutama pelaaja, mutta tällä kaudella pelanneet kärkimiehet olivat Konsta Kapasen johdolla paikalla. Mediapersoona Jethro Rostedt ei AS:n joukkueeseen tällä kertaa ehtinyt. Loimaa oli liikkeellä vakiokokoonpanollaan, ja lisäksi Ilmari oli katsomassa joukkueen edesottamuksia.

LoimSK sai otteluun salama-alun, sillä Kajtsu onnistui hyökkäämään sisilialaisella puolustautuneen Markko Keto-Tokoin kuningasaseman rikki alta kahdenkymmenen siirron. Keskipelissä kaikkien loimaalaisten asemat näyttivät muutenkin hyviltä tai ainakin tasavoimaisilta.

Hetken kuluttua Pasin Caro-Kann oli provosoinut valkeilla pelanneen Tom Erikssonin vaihtamaan daaminsa kahteen torniin. Vaihtosarjan lopuksi kuitenkin valkean ratsu jäi kiinni, ja Pasilla oli materiaalietu daami+lähetti vs. 2 tornia. Jannen sisilialainen puolustus alkoi sitä vastoin näyttämään hankalalta, koska vastustajan lähettipari alkoi ottaa kontrollia pelistä.

Etukäteen LoimSK toivoi pisteitä kärkipöydiltä, mutta pari tasapeliä oli melko nopeasti tuloksena. Aki joutui Marko Puhtilan tekemän ratsun näennäisuhrauksen seurauksena hieman epämukavaan asemaa, ja katsoi viisaammaksi suostua tasapeliin. Itse peruuttelin hieman turhan pitkään Riku-Matti Levomäen hollantilaista vastaan, ja musta sai tasaisen aseman. Siirryin mielestäni lupaavaan näköiseen lähettiloppupeliin, mutta Levomäki löysi oikeat siirrot ja piti tasapainon helposti.

Marko aloitti tavoillaan uskollisena englantilaisittain, ja Tero Piiroinen valitsi hollantilaisen kivimuuriasetelman. Keskipeli oli tasaista, mutta Markon kuningasasemaan ilmaantui ruutuheikkouksia, jotka johtivat mustan ratkaisevaan materiaalietuun. Tilanne oli tässä vaiheessa 1-1, kun neljä peliä oli kesken.

Pasin vastustaja oli aktivoinut torninsa, ja oli vaihtamassa kaikki upseerit. Pasi suostui tasapeliin, kun hän ei huomannut, että kaikkien vaihtojen seurauksena tuleva sotilasloppupeli olisi kuitenkin hänen voittonsa. Harmillinen puolikkaan menetys, joka teki ottelutilanteesta tiukan. Aleksei oli jatkanut rauhallisesti Antti Koskisen Lf5-Caro-Kannia vastaan. Lähettipari oli kuitenkin plussan puolella, ja musta aktivoi hieman kyseenalaisesti a8-torninsa h5:een. Aleksei puolestaan pelasi aktiivisesti Db5, ja vaikka daami oli hieman eristettynä muista joukoista, se ei ollut todellisessa vaarassa jäädä kiinni. Oikea-aikainen keskustan avaaminen antoi Alekseille ensin sotilaan ja hetken päästä upseerin edun, jolloin musta luovutti.

Janne oli puolestaan joutunut antamaan laadun, ja sitkeä vastarinta ei auttanut vaan Tero Lehtinen toi tasoituspisteen Aninkaisille. 2-2 tilanteessa oli jäljellä enää varsin tasaisesti loppupeliin edennyt Konsta Kapasen ja Ularin peli. Ajantarkistusvaiheesas Ular yritti etsiä kuumeisesti etua antavia jatkoja, mutta valittu pelijatko hävisikin sotilaan ja mustan 40. siirto vielä toisen. Tässä vaiheessa näyttikin siirtyminen kakkosdivariin olevan enemmän kuin lähellä.

Torniloppupelissä valkealle jäivät a- ja d-sotilaat. Ular sai kuitenkin kuninkaansa d-sotilaan alle, ja tornin valkean vapaasotilaiden taakse. 48.d5 oli valkealta liian aikainen sotilaan eteneminen, jonka jälkeen asema oli loppupelitietokantojen mukaan tasapeli. Jatkossa Ular pelasi tarkimpia siirtoja eikä valkea saanut a-sotilastaan korotettua.

Tiukan tasapelin jälkeen olikin sitten hankittava tieto TSY-PSY pelistä, josta selvisi TSY:n tappio, ja sarjapaikan varmistuminen Loimaalle.
Kuva 1. Puhtila-Nokso-Koivisto ja Salo-Levomäki peli alkamassa.Kuva 2. 7- ja 8-pöydän pelit Lehtinen-Kaseva ja Koivumäki-Piiroinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti