keskiviikko 20. marraskuuta 2013

7+7 min pikapelit 20.11

Marraskuun viimeiseen pikapeli-iltaan ennen ensi viikon tunnin pelejä ehti yhdeksän peluria.

Pelasin kahdella pöydällä, jotta vältyttiin vapaakierroksilta. Pelit olivat osaltani tiukkoja, ja helppoja pisteitä ei irronnut. Monessa pelissä jouduin ajan kanssa vaikeuksiin ja loppuvaiheessa oli keskityttävä pelastamaan edes tasapeli.

Harrin pelit sujuivat tänään hyvin ja tuloksena oli jaettu voitto Tapio I:n kanssa 7½/9 tuloksella.
Kolmannen sijan jakoivat Juhani ja Tapio 2 tuloksella 6/9.

1-2. Harri ja Tapio 1 7½/9
3-4. Juhani ja Tapio 2 6
5. Pentti 5½
6. Elias 4½
7. Eikka 3½
8. Asko 3
9. Joose 1½
10. Jouni 0

perjantai 15. marraskuuta 2013

7+7 min pikapelit 13.11.2013

Keskiviikon pikapeleihin ehti tällä kertaa 8 pelaajaa, joiden kesken pelattiin seitsemän minuutin turnaus.

Omat pelit sujuivat tällä kertaa mallikkaasti, ja pistemenetyksiä ei tullut. Kakkoseksi nousi Pentti hyvällä tuloksella 5½/7. Koululaisten SM-kisoihin lähdössä oleva Elias onnistui myös hyvin jakamalla kolmatta sijaa Harrin kanssa tuloksella 4/5.

1, Tapio 7/7
2. Pentti 5½
3-4. Harri ja Elias 4
5. Jarkko 3
6. Asko 2
7. Joose !½
8. Erkka 1

6+6 min pikapelit 6.11.2013

Syyskuun ensimmäiset pikapelit käytiin läpi 11 pelaajan kesken. Lyhyestä ajasta johtuen Marko ei ottanut kannettavakseen kahta pelipöytää vaan tyytyi pelaamaan normaalisti yhtä peliä.

Pitkästä aikaa paikalle ehtinyt Janne oli vahvalla pelipäällä ja otti turnausvoiton mentettyään pisteen vain Jarkolle.  Kakkoseksi sijoittunut Jarkko jäi kahden pisteen päähän hävittyään Harrille ja Pentille sekä pelattuaan tasapelin Markon ja Juhanin kanssa. Markon tulos riitti tällä kertaa vasta kolmanteen sijaan.

1. Janne 9/10
2. Jarkko 7
3. Marko 6½
4-5. Pekka ja Pentti 6
6. Harri 5
7. Asko 4½
8. Eikka 4
9.  Joose 3
10. Juhani 2½
11. Erkka 1½

tiistai 12. marraskuuta 2013

Shakki mukana kirjaston pelipäivässä

Kirjaston pelipäivän yhteydessä oli lauantaina 9/11 paikalla myös Shakkikerho klo 10-13. Kerholaisista Elias ja Joose olivat paikalla pelaamassa ja tehtäviä miettimässä. Elias pääsi myös lehtijutun kuvaan,

Puolenpäivän aikoihin lisääntyi myös kävijöiden määrä ja lapset pelasivat vanhempiensa kanssa tai keskenään shakkipelejä, Toivottavasti shakkikipinä virisi ainakin muutamassa osallistujassa.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Itä-Helsingin Shakkikerho voitti jännittävän ottelun 4-3

Sunnuntain kierroksen ottelusta oli luvassa selvästi tiukempi kuin eilinen Helsingin Shakkiklubin näytös 6-1 luvuin. Itä-Helsingin Shakkikerho (I-HSK) oli etukäteen ajatellen hieman altavastaaja kärkipöydillä, mutta häntäpöytien pelaajien luvut olisivat 1900:n paikkeilla ja 100 pinnaa loimaalaisia isompia.

I-HSK oli saanut matkaotteluun mukaansa lauantaina levänneen ykköspöydän shakkimestari Mika Lakon, mutta vastaavasti kolmosella pelannut Stefan Kyburz puuttui. Meillä Jannella oli esteitä ja Jarkko saapui täydentämään joukkueemme.

Ensimmäisenä päättyi tasan Ularin ja Mika Lakon peli. Lako ei lähtenyt puolislaavilaiseen kamppailuun vaan tarjosi katalonialaista ryhmitystä, johon Ular pelasi rauhallisen keskustaetenemisen, dxc4 ja e6-e5, Eilinen tiukka tappio Hubnerille painoi varmaan vielä Ularin jaloissa, ja Lakon tasapeliehdotus meni tasaisessa ja yksinkertaistuneessa asemassa läpi.

Ensimmäinen tuloksellinen peli oli Pasin ja Harri Hytösen välillä viitospöydällä. g6-slaavilaisessa vaihdettiin nopeasti daamit b3:ssa ja ratsut e4:ssä. Hytösen b4-b5 -eteneminen heikensi Pasin daamisivustan sotilaita, mutta vastapeli keskustaan oli tehokkaampaa kuin mitä arvelin. Terävässä loppupelissä Hytönen olisi ryöstänyt laadun a8:sta, mutta Pasi antoi hieman epätarkasti kokonaisen tornin. Hytösen uhrattua laadun takaisin Pasilla oli upseeristaan vielä kohtuullinen korvaus, mutta sitten pari epätarkkuutta romahdutti puolustuksen ja piste I-HSK:lle.

Kaikki muut pelit jatkuivatkin sitten ajantarkistuksen lähelle. Aleksei sai Eero Wilenin Caro-Kann puolustusta vastaan hyvän näköisen hyökkäyksen e5-e6 sotilaan uhrauksella. Muutaman siirron ajan olikin tarjolla vahvoja hyökkäysjatkoja esim. Rf3-h4 painostaen g6-sotilasta, jotka jäivät kuitenkin huomaamatta. Wilen antoi sotilaan takaisin ja sai puolustuksensa kuntoon. Aleksein tappioksi koitui daamin vaihtaminen kahteen torniin, sillä tällä kertaa vastustajan daami ja ratsu olivat tehokkaat. Alekseilta meni ensin upseeri ja sitten oli edessä mattiin joutuminen.

Kajtsu kavensi tilanteen 1-2:een voittamalla Tuomo Pasasen monimutkaisessa ranskalaisessa. Winaverin muunnelmassa Kajtsu kävi epäortodoksisesti vaihtamassa hyvän valkean lähettinsä mustan passiiviseen c8-lähettiin. Eripuolisten linnoitusten jälkeen oltiin kuitenkin vielä tasaisessa asemassa. Musta möyhensi valkean kuningasaseman vaarallisen näköisesti kappaleiksi, mutta valkean paine b7:aan olikin vaarallisempaa. Valkea vaihtoi kaikki upseerit c7-ruudussa, ja sotilasloppupeli oli valkean voitto.

Marko valitsi Kevin Hynnää vastaan harvinaisen g6-Lg7 ja e6-d5 puolustuksen. Erikoisesta avauksesta huolimatta valkean etu ei avauksen jälkeen vielä kovin suuri ollut. Sitten Hynnän h4-h5 etenemiseen Marko ei löytänyt oikeita lääkkeitä, ja pelasi liian passiivisesti. Valkea heikensi mustan sotilasasemaa ja nappasi hetken päästä sotilaan. Loppupelissä Marko sitkisteli pitkään, mutta toinen ja kolmas sotilas lopulta putosivat ja luovutus oli edessä.

Itse sain aikaiseksi 2-3 kavennuksen voittamalla Vihtori Immosen g3-kuningasintialaisessa. Musta pelasi keskustassa nopeasti e7-e5 ja vaihtojen jälkeen minulle jäi painetta puoliavoimella d-linjalla. Immonen pelasi pitkään tarkasti, mutta hieman hankalampi asema verotti aikaa. Ajantarkistuksen lähestyessä onnistuin kaappaamaan kvaliteetin ja mustan ratsu d4:ssä ei ollut riittävä korvaus materiaalista. Torni vs. ratsu loppupelistä pääsin siirtymään voitettuun sotilasloppupeliin.

Jarkko oli ottanut avauksessa Lontoo-systeemissä hieman jäykän aseman valkeilla Jaakko Väisästä vastaan. Musta onnistui myös kaappaamaan b2-sotilaan kaksoisuhkauksella Db6 (uhaten e3- ja b2-sotilasta). Mustalla oli vaikeuksia edetä sotilaan enemmyydestään huolimatta, ja ajantarkistuksen jälkeen Jarkon puolustus näytti väsyttävän mustaa. Lopulta tummien ruutujen kautta Väisänen onnistui luomaan mattiin johtaneet uhkaukset.

Viimeisessä pelissä Aki onnistui kaunistelemaan loppunumerot 3-4:ään. Marko Lehtisalo oli vaihtanut Kan-sisilialaisessa nopeasti ratsut, Rxc6 bxc6, ja keskipeli oli tasaista. Loppupelissäkään ei kummallakaan ollut merkittävää etua, mutta hiljalleen Akin upseerit löysivät uhkaavampia paikkoja. Peli päättyi Akin mattihyökkäykseen, johon inkrementin varassa pelannut musta ei enää löytänyt puolustusta. Txc4+-paljastushakki olisi vielä muutama siirto ennen mattia pelastanut valkean tasapeliin, mutta vähällä ajalla siirtoa ei laudalla tullut.


LoimSK - I-HSK  3-4

Lauk Ular       - Lako Mika        ½-½
Salo Tapio       - Immonen Vihtori     1-0
Nokso-Koivisto Aki   - Lehtisalo Marko     1-0
Rosi Aleksei      - Wilen Eero        0-1
Mellin Pasi      - Hytönen Harri      0-1
Erlund Kaj       - Pasanen Tuomo      1-0
Koivumäki Marko    - Hynnä Kevin       0-1
Hellström Jarkko    - Väisänen Jaakko     0-1Kuva 1. Etualalla vasemmalta pelit Lehtisalo vs. Nokso-Koivisto, Salo vs. Immonen ja Lako vs. Lauk. Taustalla Erlund-Pasanen, Hytönen-Mellin ja Rosi-Wilen.Kuva 2. Hellström-Väisänen alkuvaiheessa.


Kuva 3. Marko mietteliäänä avauksessa.

lauantai 2. marraskuuta 2013

Helsingin Shakkiklubi liian kova vastus Loimaalle

Lauantaina  2. marraskuutta jatkettiin joukkuepelien 1. divisioonaa Helsingissä perinteikästä Shakkiklubia vastaan. Aivan Helsingin keskustassa Ison Roobertinkadulla sijaitseva pelitila oli tupaten täynnä, kun myös HSK:n 2-joukkue pelasi 1-divarin itälohkon ottelunsa KulttuuriShakkia vastaan.

HSK:n kokoonpano oli yllättävän vahva, sillä paikalla oli myös SM Robert Hubner, jonka arvelimme lepäävän koko divarikauden. Myös viime aikoina harvoin pelannut KvM Timothy Binham oli saapunut paikalla. HSK:n kokoonpanosta puuttui ainoastaan vain Antti Niemelä, ja vielä 8-pöydälle Markoa vastaan asettui Fide- ja shakkimestari Ilkka Kanko.

Useissa peleissä loimaalaiset olivatkin alusta alkaen vaikeuksissa. Varsinkin 5-8 pöydillä HSK:n seloedut olivat jo 300 pinnaa. Neljällä kärkipöydällä pelit sen sijaan näyttivät olevan tasapainossa.

Ensimmäisenä joutui nappulat kasaamaan Pasi, jonka englantilainen epäonnistui valkeilla melko pahoin Antti Lehtoa vastaan. Musta tasoitti nopeasti ja pääsi parempaan loppupeliin. Peli päättyi ilmeisesti taktiseen virheeseen, koska loppupeliä ei muutamaa siirtoa pidempään pelattu.

Kajtsu sinnitteli kuningasintialaisestaan hieman hankalampaan loppupeliin, jossa Jyrki Parkkinen painosti b7-sotilasta ja hallitsi d-linjaa. Hiljalleen valkean painostus johti ratkaiseviin sotilaan voittoihin.

Marko oli puolestaan joutunut mustilla hieman hankalaan Ben-Oni asemaan, jossa lähetti oli täytynyt pelata e7:aan normaalin g7:n asemasta. Keskipelissä Ilkka Kankon keskustalylivoima ajoi Markon nappulat liian ahtaalla ja kolmas piste HSK:lle.

Janne otti englantilaisessa valkeilla heikon sotilaan c4:ään ja lisäksi daami oli hieman hankalasti c2:ssa mustan c8-tornia vastassa. Arto Elomaa nappasikin b5-siirron kiinnittävällä voimalla sotilaan, ja Janne aktiviteetti sotilaasta kesti vain hetken. Lopulta Elomaan daami ja torni pyörittivät Jannen kuninkaan liian ahtaalle ja vastarinnasta oli luovuttava.

Aleksein vastustaja Vesa-Pekka Heinola valitsi valkeilla anti-Meranon terävän g4-muunnelman. Valkean hyökkäys oli vahvan näköistä, valkea uhrasi upseerin Rf6-shakilla. Aleksein puolustus näytti kuitenkin kestävän ja vastapeli tuotti koko pisteen.

Binham valitsi sisilialaisessa Sveshnikovin muunnelman, jossa nappuloita vaihtui melko paljon. Akin torni ja ratsu aktivoituivat lupaavasti daamisivustalla ja Binham oli jo hienoisissa vaikeuksissa. Musta kuitenkin selvisi daamisivustan vaikeuksistaan ja pääsi sotilaan ylivoimalla etenemään kuningassivustalla. Ajantarkistusvaiheessa Aki joutui luopumaan vastarinnasta.

Ularin ja Hubnerin espanjalainen sai mielenkiintoisen käänteen Ularin uhratessa sotilaan mustan kuningas jäi keskustaan hankalasti. Hubner naytti kuitenkin saavan puolustuksensa kuntoon ja myös Ular joutui ajantarkistusvaiheessa tunnustamaan tappionsa.

Itselleni tuli peli varsin pitkän kaavan mukaan KvM Joose Norria vastaan, Joosen olen kohdannut joukkuepeleissä useita kertoja, ja aina pelit ovat olleet kamppailullisia. Nyt Joose valitsi valkeilla rauhallisen englantilaisen avauksen, johon vastasin lopulta daami-intialaisen tapaisella asetelmalla. Valintani hankaluutena oli eristetty d-sotilas, jonka ympärillä valkea pyöritti joukkojaan. Sitten valkealta lipsahti pari heikompaa siirtoa ja voitin sotilaan saaden selvän edun. Loppupeliin siirtyminen antoi kuitenkin valkealle yllättävän hyvän vastapelin. Menetinkin aikapulassa sotilaan takaisin, mutta pian valkea syötti sotilaan puolestaan. Lopulta siirryimme torniloppupeliin, jossa en todellisia voitonmahdollisuuksia osannut kehitellä, vaikka toisenkin sotilaan lopulta voitin, Silloin asema oli jo teoreettinen tasapeli ja pistejako tuloksena.


HSK - LoimSK  6-1

Hübner Robert     - Lauk Ular       1-0
Norri Joose      - Salo Tapio      ½-½
Binham Timothy    - Nokso-Koivisto Aki  1-0
Heinola Vesa-Pekka  - Rosi Aleksei     0-1
Lehto Antti      - Mellin Pasi      1-0
Parkkinen Jyrki    - Erlund Kaj      1-0
Elomaa Arto      - Kaseva Janne     1-0
Kanko Ilkka      - Koivumäki Marko    1-0


Kakkonen tarjosi tiukan vastuksen TuTS3:lle.

Matias voitti ykköspöydällä ja Markus vitosella, joten numerot 2-3.


LoimSK 2 - TuTS 3  2-3

Malinen Matias     - Kukkonen Matti     1-0
Paasikangas Eino    - Louhi Tapio      0-1
Lahtinen Tuomas     - Rantamo Keijo     0-1
Lehtinen Elias     - Uusitalo Raimo     0-1
Nokso-Koivisto Markus  - Stockfelt Jesse    1-0