torstai 31. lokakuuta 2013

Tunnin pelien kolmas kierros ke 30.10.

Lokakuun tunnin pelit pelattiin yhdentoista pelaajan voimin. Parittoman määrän takia pelasin kahdella pöydällä. Askon kone määritteli vastukset ja pelit alkoivat. Uutena osallistujan oli joukkoon liittynyt Jouni Humppilasta.

Juhani pelasi valkeilla Joosea vastaan, ja molemmat pelasivat nopeaan tahtiin. Terävän näköisessä keskipelissä Juhani oli vaihtanut upseerin muutamaan sotilaaseen. Pian Jooselta tuli upseerin menettänyt virhe, jonka myötä piste Juhanille.


Erkka ja Jarkko pelasivat nykyisin muodissa olevaa espanjalaisen muunnelmaa 5.d3, jossa valkea suojaamalla sotilaan rajoittaa mustan vaihtoehtoja. Jarkko jatkoi Steinitzin hengessä 5...d6 , pelasi 6...Lg4 ja sivustoi lähetin g7:ään. f3-ratsun kiinnitys antoi Jarkolle mahdollisuuden tasoittaa vaihtamalla b3-lähetti Rc6-d4xb3 siirtosarjalla. Pelin ratkaisu oli Jarkon sotilaan ryöstö Lh5-e2xd3 siirroilla, joista Erkka ei enää sitkeästä vastarinnasta huolimatta toipunut.


Jukka ja Pentti pelasivat jugoslavialaista puolusta, jossa Jukka sulki keskustan nopeasti d4-d5 siirrolla. Pentti alkoi  kehittelemään hyökkäystä kuningassiivellä f5-f4-siirroilla. Jukan vastapeli kuningatarsivustalla ei lähtenyt käyntiin ja hiljalleen Pentin hyökkäys g5-g4 siirroilla johti voittavaan painostukseen.

Pelasin Eikkaa vastaan mustilla ja Jounia vastaan valkeilla. Jouni valitsi espanjalaisen puolustuksen suljetun muunnelman, ja 12...Ra5-b7 oli minulle uusi siirto, muttei mitenkään mahdoton valinta.  Sen jälkeen Jouni valmisteli Kg8-h8 ja Rf6-g8 siirroilla f7-f5 sotilaan etenemistä, joka ei ollut hyvä idea koska keskusta oli vielä avoinna. Veivasin ratsun f1-e3-d5 siirtosarjalla keskustaan, joka avautuikin itselleni edullisesti. Jouni kamppaili sitkeästi, mutta pari sotilasta voitin keskustasta ja lopulta lähettipari saalisti toisen Jounin ratsuista.
 
Eikka avasi d4-siirrolla, josta siirryimme nimzointialaiseen. Eikan keskustaeteneminen e3-e4 johti sisiliaiseen asemaan ...cxd4 Rxd4-siirtojen jälkeen. Ajatukseni avata keskusta d7-d5 siirrolla ei ollut kovin hyvä, ja Eikka uhrasi sotilaan c3:sta saadaan erinomaista vastapeliä. Hieman pidempään miettimällä valkean aloite olisi ollut todella vaarallinen, kun taas valkean luonnollisten siirtojen jälkeen sain nappulani hiljalleen peliin mukaan. Hetken kuluttua siirryimme eriväristen lähettien höystämään torniloppupeliin, jossa sain nappulani niin aktiivisiksi, että Eikka menetti oman lähettinsä.

Harri sai Askon sisilialaista vastaan melkoisen kehitysetumatkan. Askon kuningas juuttui keskustaan ja materiaalivoitto Harrille oli lopulta seurauksena. Harrin aika oli jo viimeisellä minuutilla, mutta Askon yksinäinen kuningas ei enää viimeisellä puolella minuutilla armoniskulta välttynyt.

Tulokset:
Juhani-Joose1-0
Erkka-Jarkko 0-1
Jukka-Pentti 0-1
Eikka-Tapio 0-1
Tapio-Jouni 1-0
Harri-Asko 1-0

Pistetilanne, 4p voitosta, 2p tasapelistä, 1p osanotosta kierrokselle
Tapio 16/4
Eikka ja Pentti 9/3
Jarkko ja Marko 8/2
Jukka 6/3 
Harri ja Raimo 5/2
Juhani 4/1

Asko ja Erkka 3/3
Joose, Jouni, Matias, Pertti,  1/1

2. k
Tulokset:
Erkka-Raimo 0-1
Asko-Pentti 0-1
Eikka-Jukka 1-0
Tapio-Harri 1-0
Tapio-Matias 1-0

1k. tulokset
Jukka-Raimo 1-0
Jarkko-Pertti 1-0
Eikka-Pentti 1-0
Marko-Asko 1-0
Marko-Erkka 1-0
keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Tulevia tapahtumia

Shakkikerhon ohjelmassa on ensi viikon keskiviikkona ,30.10, perinteiset kuukauden viimeisen keskiviikon tunnin pelit.

Seuraava sarjapelikierros on puolentoista viikon kuluttua 2-3 marraskuuta. Loimaan ykkösjoukkue matkaa ensin Helsinkiin Helsingin Shakkiklubin vieraaksi ja kohtaa sunnuntaina Loimaalla Itä-Helsingin Shakkikerhon. Kakkosjoukkue puolestaan kohtaa lauantaina Loimaalla Turun Työväenshakin 3-joukkueen.

Seuraavana lauantaina, 9/11, Forssan kirjastossa järjestetään pelipäivä, johon Shakkikerho on lupautunut tarjoamaan pelimahdollisuuden ja peluuttamaan kiinnostuneita 10-12. Tämän jälkeen voi siirtyä kuuntelemaan geokätkennän esittelyä kirjaston luentosaliin.

Pelipäivän ohjelmaa kirjastossa

7+7 min pelit 23.10

Sateisena lokakuun iltana kerholle saapui mukavasti 12 peluria. Tällä kertaa kokeiltiin kahdessa kuuden osallistujan ryhmässä pelaamista 7+7 min ajoilla viiden minuutin pikapelien sijaan. Turnaukset menivätkin läpi alle 1½ tunnissa, joten kisan jälkeen osa jäi vielä pelaamaan harjoituspelejä.

A-ryhmässä pelasin Markon kanssa tasan ja onnistuin voittamaan muut pelit, mikä riitti 4½/5 tuloksella voittoon. Pitkästä aikaa kerholle poikennut Pekka oli hyvässä pelikunnossa ja ainoa pistemenetys tuli viimeisen kierroksen tappiosta minua vastaan. Kolmossijan otti Marko, joka hävisi ensimmäisellä kierroksella Pekalla ja pelasi toisella tasan minua vastaan. Eikan, Jarkon ja Juhanin kohtalona oli tällä kertaa jäädä pienempiin pistemääriin.

B-ryhmän voittoon riitti tällä kertaa 4/5, jonka saavuttivat Asko ja Pentti. Asko hävisi Pentille, mutta Pentti puolestaan menetti pisteen Harrille. Harri saavuttikin kolmossijan 3/5 tuloksella.

Tulokset:

A-ryhmä
1. Tapio 4½/5
2. Pekka 4
3. Marko 3½
4-5 Jarkko ja Eikka 1½
6. Juhani 0

B-ryhmä
1-2 Asko ja Pentti 4/5
3. Harri 3
4-5 Joose ja Erkka 2
6. Pertti 0


Pikapelit 16.10.

Syyslomaviikon pikapeleissä oli hieman osallistujakatoa, ja seitsemän pelaajaa oli paikalla. Ajoiksi laitettiin 7+7 min. Kahdella pöydällä pelanneen Markon pelit eivät tällä kertaa sujuneet edellisten kertojen malliin ja palkintopallisijoitukset jäivät puuttumaan.

Tasaisen kisan parhaassa vedossa olivat konkarit Eikka ja Juhani, joiden 4½/7 tulos riitti tällä kertaa voittoon. Eikka pelasi tasan Marko 1:n kanssa ja hävisi Askolle sekä Raimolle. Juhanin pistesaalista rokottivat tappiot Erkalle ja Eikalle sekä tasapeli Marko 2:n kanssa. Kolmatta sijaa jakoivat 4/7 tuloksella Harri ja Pentti.

Tulokset:
1-2 Eikka ja Juhani 4½/7
3-4 Harri ja Pentti 4
5-7 Marko 1, Marko 2 ja Asko 3
8. Erkka 2


Pikapelit 9.10

Keskiviikkona 9. lokakuuta Keilahallin kisaan osallistui yhdeksän pelaajaa. Marko pelasi kahdella pöydällä, jotta vapaakierroksia ei tullut ja peliaika lienee ollut 6 min.

Kisa voitosta oli tasainen, sillä Markokin menetti tasaisesti pisteitä molemmilla laudoilla. Marko 1 hävisi Eikalle ja Pentille ja Marko 2 puolestaan Raimolle ja Jooselle. Keskinäisen tasapelin myötä Markon 6/9 tulokset riittivät kuitenkin jaettuun voittoon yhdessä Eikan kanssa. Puolen pisteen päässä jakoivat neljättä sijaa Asko ja Pentti.

Tulokset:

1-3. Marko 1, Marko 2 ja Eikka 6/9
4-5. Asko ja Pentti 5½
6-7. Joose ja Raimo 4½
8. Juhani 3
9. Erkka 2½
10. Harri 1½


maanantai 14. lokakuuta 2013

Rauman Shakinystävien vieraana

Syyslomaa viettäessä tuli poiketuksi katsomaan, mitä Rauman shakkitoiminnalle kuuluu. Joskus vuosia sitten pelasin Satakunnan avoimessa mestaruuskisassa Raumalla, ja Timo Kuro oli paikallisista pelaajista aina silloin tällöin samoissa kisoissa tai joukkueotteluissa näkynyt.

Rauman kaupungin sivuilta löytyi onneksi pj. Kari Taivaisen puhelinnumero, ja Karilta tieto pelipaikasta ja -päivästä. Pelipaikkana on Kuovin nuorisotalo ja aikana maanantai 18:00 alkaen. Nuorisotila löytyi osoitteesta Kuovinkatu 4.

Paikalla saapui lisäkseni kuusi paikallista pelaajaa, joista Timo Kurun lisäksi myös Tauno Tammi oli aikaisempia tuttuja. Joukkuepeleissä raumalaiset ovat viime vuosina edustaneet Euraa tai Vammalaa.

Kaksikierroksinen pikapeliturnaus pelattiin, ja tuloksena oli paljon jännittäviä hetkiä kuten pikapeleissä yleensä tapahtuu. Muutamissa peleissä jäin miettimään mielenkiintoisia asemia, ja aikapula alkoi vaivaamaan. Pistemenetyksiä kertoi tappiosta Timolle ja tasapelistä Tauno Tammelle. Useassa pelissä oli myös tsempattava kovasti viimeisellä minuutilla, jotta pelin sain ratkaistua ennen ajan loppumista.

Lopputulokseni oli 10½/12 ja toisena oli muistaakseni Timo tuloksella 8½.

Pelipaikka Raumalla

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Loimaan joukkueille tappiot toisella sarjakierroksella

Joukkushakin toinen kierros ei onnistunut Loimaan Shakkikerhon joukkueilta hyvin. Vantaan Koivukylään Shakkiseura Remissin vieraaksi matkannut ykkösjoukkue kärsi 4-0 tappion ja Lauttasaaren Shakkikerhon Helsingissä kohdannut kakkosjoukkue hävisi 3-0 lukemin.

Ykkösjoukkueen ottelu alkoi poikkeavan huonosti, kun Jarkko oli erehtynyt viikonlopusta ja olisi tullut pelaamaan vasta 19.10. Kasipöydällä jouduimmekin antamaan luovutuksen, kun Jarkko oli puolen päivän aikaan kotosalla.

Pelit alkoivat kuitenkin tasaisen näköisesti. Ykköspöydällä Markus Kiili pelasi mustilla sisilialaista Ularia vastaan. Kiilin avaus näytti onnistuvan kohtuullisesti ja musta sai tasoitettua aseman, mutta peliä oli vielä sisilialaisen tapaan hyvin jäljellä. Timo Rönnqvist valitsi minua vastaan rauhallisen muunnelman Caro-Kannin Smyslov-muunnelmassa (4...Rd7). Tasapaino ei juurikaan häiriintynyt ja siirtojen toiston myötä päädyimme tasapeliin.

Kolmospöydällä Akin vastustaja Tommi Veteläinen valitsi kuningassivustoinnin ja nopean c5-siirron, joista päädyttiin sisilialaisen lohikäärmeen tapaiseen asemaan. Aseman yksinkertaistuessa Aki sai mukavasti painostusta loppupelissä. Nelospöydällä Aleksei uhrasi preussilaisessa sotilaan Antti Kahria vastaan ja valkean harvinainen 8.La4 (8.Le2:n sijaan) antoi mustalle voimakkaan aloitteen.

Viitospöydällä Pasi joutui englantilaisessa hieman ahtaalla Kari Eklundia vastaan. Valkean asema näytti kuitenkin kestävän mustan painostusta ja keskustaeteneminen aiheutti mustallekin pohdittavaa. Kutosella Marko Kosonen käynnisti Kajtsun kuningasintialaista vastaan nopean hyökkäyksen h4-siirrolla. Kajtsun vastapeli vaihtamalla h6-sotilas e4-sotilaaseen oli hieman epätarkka. Kf1-siirron jälkeen Rxc3 ja Re4-Rd2+ siirtosarja olisi kuitenkin pitänyt tasapainon. Rd7-f6 siirron myötä valkea sai voimakkaan hyökkäyksen ja peli ratkesi remiläisen voitoksi.

Seiskapöydällä Markon englantilainen toimi hyvin Dmitri Tumanovia vastaan ja tasapeliehdotus luvuiltaan vahvempaa Tumanovia vastaan tuottikin puolikkaan.

2-0 tilanteessa meillä oli vielä lupaavia pelejä jäljellä, joten tasapeliin oli mahdollisuuksia. Pasi menetti pelissään laadun, mutta vastapeliä oli välillä parinkin sotilaan muodossa. Eklund kuitenkin pelasi aktiivisesti tornilla lähettiä vastaan ja piste mustille.

Aleksei unohti valkean vastapelin c5-siirron muodossa, mutta onneksi tornin uhraus f2:een antoi vielä erinomaisen pelin. Valkean kuningas oli keskellä lautaa korvauksena laadusta, ja Aleksein hyökkäys vaikutti voittavalta. Valkea pelastui sotilas vähemmän loppupeliin ja piti lopulta näppärästi tasapelin blokkaamalla Aleksein rinnakkaiset vapaasotilaat.

Aki valitsi loppupelissä väärän sotilaan voiton. h7-sotilaasta musta sai hyvää vastapeliä f4-ratsunsa avulla, kun taas e5-sotilaan lyönti olisi johtanut jonkin verran edullisempaan loppupeliin tasasotilain. Loppupelin edetessä Veteläisen f4-ratsu ja torni sekä c3:een edennyt sotilas loivat voittoon asti johtaneet uhkaukset.

Tilanne olikin jo 4-0 eikä lähettiparin turvin painostanut Ularkaan onnistunut kavennuspistettä ottamaan. Tulostaululle siis selkeät 4-0 numerot kotijoukkueelle.

Remi - LoimSK  4-0

Kiili Markus         - Lauk Ular           ½-½
Rönnqvist Timo        - Salo Tapio          ½-½
Veteläinen Tomi        - Nokso-Koivisto Aki      1-0
Kahri Antti          - Rosi Aleksei         ½-½
Eklund Kari          - Mellin Pasi          1-0
Kosonen Marko         - Erlund Kaj          1-0
Tumanov Dmitri        - Koivumäki Marko        ½-½
Kumpulainen Kalle       - W.O.             1-0

Kakkosjoukkueessa LauttSK:n seloetumatka piti kolmella ekalla pöydällä. Jukka, Eikka ja Asko joutuivat tunnustamaan vastustajat paremmiksiin. Sen sijaan nelos- ja vitospöydän nuoret Erkka ja Joose onnistuivat tasaamaan pisteet 1700-lukuisten vastustajiensa kanssa.

LauttSK 2 - LoimSK 2  3-0

Pystynen Jarmo        - Nummelin Jukka        1-0
Lehtinen Tero         - Paasikangas Eino       1-0
Piippo Mikko         - Havumäki Asko         1-0
Turtiainen Kimmo       - Virtanen Erkka        ½-½
Siikonen Timo         - Lehtinen Joose        ½-½


Toisen kierroksen tulokset

lauantai 5. lokakuuta 2013

Pikapelit ke 2/10

Keskiviikon peleihin saapui ilahduttavasti tällä kertaa peräti 12 pelaajaa. Lukiolaiset Tapani ja Tony poikkesivat pelaamaan ensimmäistä kertaa syyskaudella, ja kun liki main kaikki muutkin kauden aikaisemmin aloittaneet olivat paikalla saatiin hyvä osanotto. Ajaksi sovittiin 5+5 min, jotta ilta ei venyisi liian pitkäksi ja voitaisi pelata yhdessä ryhmässä.

Tapani aloitti turnauksen vahvasti ja kolmella ekalla kierroksella kaatuivat Juhani, Tapio ja Marko. Näyttikin siltä, että Markon ja Tapion turnausvoitot eivät tällä kertaa saisi jatkoa. Muut innostuivat kuitenkin rokottamaan pisteitä Tapanilta, joka alun voittojen jälkeen joutui taipumaan kahteen tasapeliin (Tony ja Pentti) ja kahteen häviöön (Jarkko ja Asko), jolloin pisteiksi tuli 8/11.. Omat pelini sujuivat tappion jälkeen kohtuullisen hyvin ja onnistuin muut pelit voittamaan.

Marko puolestaan hävisi tiukan sisilialaisen minulle, mutta voitti muutoin pelejään. Sitten oli kuitenkin lähdettävä seuraavaan etappiin, ja kahdesta viimeisestä pelistä sovittiin tasapelit taulukkoon. Markon tulos oli myös 8/11. Neljännen sijan jakoivat pirteästi pelanneet Jarkko ja Raimo tuloksella 7/11.

Erkalla ja Tonylle oli eniten vaikeuksia viiden minuutin pikapeliin sopeutumisessa, mutta molemmille kuitenkin 1½ pistettä.

Tulokset:

1)Tapio 10/11
2-3 Tapani ja Marko 8
4-5 Jarkko ja Raimo 7
6-9 Asko, Eikka, Juhani ja Pentti 5
10. Harri 2
11-12 Erkka ja Tony 1½