sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kopteri-turnaus Sastamalassa

Kolme pelaajaa Forssan kerhosta osallistui nopean shakin (15+15 min) Kopteri-turnaukseen Vammalassa.

Eikka, Raimo ja ensimmäisen turnauksen pelannut Erkka kamppailivat 42 osallistujan B-ryhmässä 7 peliä.

Eikka ja Raimo ottivat 3/7 ja Erkalle myös mukavasti 2½/7.


A-ryhmän voitti hallitseva Suomen mestari, Turun Vilka Sipilä maksimituloksella 7/7.

Kopteri-turnauksen tulokset

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Pikapelit 13. helmikuuta

Helmikuun puolivälin pikapeleihin 6+6 min ajoilla osallistui 10 pelaajaa.

Markon kanssa tasasimme pisteen keskinäisessä pelissä ja onnistuimme muut voittamaan. Kolmanneksi tullut Jarkko kärsi tappion myös Jooselle ja sai tuloksen 6/9. Joosen pelit kulkivat hyvin ja tuloksena ennätyksellinen neljäs sija pistein 5/9.

Tulokset:
1-2. Marko ja Tapio 8½/9
3. Jarkko 6
4. Joose 5
5-6. Pentti ja Eikka 4
7. Harri 3½
8. Elias 3
9. Asko 2½
10. Erkka 0Pikapelit 6. helmikuuta

Helmikuun ensimmäiseen blixti-iltaan osallistui jälleen mukavasti 10 pelaajaa. Ajoiksi laitettiin 6+6 min. Marko ei pisteitä menettänyt ja nappasi selvän voiton kahden pisteen erolla. Peleihinsä Marko ei kovin tyytyväinen ollut, mutta  virheitä tuli kuitenkin vähemmän kuin vastustajilla. Jarkon pelit sujuivat myös hyvin ja kakkossija tuli 7/9 tuloksella. Onnistujiin kuuluivat myös kolmanneksi tullut Eikka 6p ja Asko neljännellä sijallaan 5½ p. Nuorista Joose menestyi parhaiten ja jakoi kolmella pisteellä seitsemättä sijaa.

Tulokset:
1. Marko 9/9
2. Jarkko 7
3. Eikka 6
4.Asko 5½
5. Raimo 4½
6. Harri 4
7. Joose ja Pentti 3
9. Elias 2
10. Erkka 1


lauantai 9. helmikuuta 2013

Joukkuepelit 9.2.

I divisioonan A-lohkon viimeistä edelllisellä eli kuudennella kierroksella LoimSK I kamppaili tasapelin 3-3 Helsingin Shakkiklubin kakkosjoukkuetta vastaan.


LoimSK - HSK 2 3-3

Salo Tapio - Leino Jukka ½-½

Nokso-Koivisto Aki - Räisä Unto 1-0

Rosi Aleksei - Aaltio Erkki 1-0

Grek Marko - Tiinanen Teemu 0-1

Mellin Pasi - Plassche van de Erik 0-1

Erlund Kaj - Svenn Olavi 1-0

Brander Ilmari - Saharinen Petri ½-½

Kivimäki Raimo - Blinov Yurj 0-1


Olimme kotiottelussamme liikkeellä jonkin verran varamiehisenä, koska sarjapaikka oli käytännössä varmistunut jo edellisellä kierroksella. Niinpä Viron vahvistuksemme saivat lepovuoron. Osalla varapelaajistamme (Jarkko, Tommi, Oskari) oli esteitä ja Janne sekä Marko K. käytettiin kakkos-joukkueen nousukamppailussa. Ilmarille tämä peli onneksi sopi ohjelmaan ja kasipöydälle saimme Raimon debytoimaan ykköseen.

HSK 2 oli myös odotetun varamiehinen. Heillä oli sekä ykkösen peli Oulussa että kolmosjoukkue nousukamppailussa mukana. HSK:ltä löytyy kuitenkin tasoa ja joukkueen taso oli noin 2100:sta viimeisten pöytien 1850-selon pelaajiin.

Ensimmäisenä pelinä päättyi Markon kamppailu Teemu Tiinasta vastaan. Marko oli valkeilla uhrannut sotilaan ja saanutkin siitä riittävän näköisen aloitteen. Kuningashyökkäys oli kuitenkin liian toiveikasta ja Tiinanen kumosi uhkailut tarkalla vastapelillä.

Raimo joutui myös nopeasti valkeilla vaikeuksiin Yuri Blinovia vastaan. Kuningasintialaisen hyökkäyksen tapaisessa asemassa mustan painostus kuningatarsivustalla oli liian voimakas ja Raimo menetti ratkaisevasti materiaalia.

Kajtsun vastustaja pelasi espanjalaisen 3..a6 4...Lc5-muunnelmaa epätarkasti. Varomaton Lg4-siirto salli Kajtsun voittaa sotilaan Lxf7 Kxf7 Rxg5 Kg6 Dxg4 -kikalla. Kajtsu jatkoi varmaotteisesti ja Olavi Svenn ei saanut todellisia vastamahdollisuuksia missään vaiheessa.

Tasoittavan pisteen toi Aki, jonka englantilainen hyökkäys Unto Räisän Najdorfia vastaan eteni rauhallisesti, mutta varmasti. Räisä pelasi valkean g4-siirron estävää h5-muunnelmaa, mutta Akin f3-f4 eteneminen avasi keskustaa oikeaan aikaan. Taktiikan tullessa mukaan kuvioon, Räisä reagoi epätarkasti Akin näennäisuhraukseen ja menetti daaminsa.

Tasapelikin saatiin, kun Petri Saharisen ja Ilmarin kuningasintialaisen kilpajuoksu päättyi pistejakoon. Saharinen eteni keskustassa e4-e5 siirrolla, ja Ilmarin vastapeli perustui b5-siirtoon ja linjojen avaamiseen daamisivustalla.

Aleksei pelasi mustilla slaavilaista, johon Erkki Aaltio valitsi kuningaslähetin sivustoinnin. Rauhallisessa pelissä Aleksei siirteli nappulansa oikeisiin paikkoihin ja onnistui voittamaan valkealta b4-sotilaan. Lopulta laudalle saatiin lähettiloppupeli, jossa Alekseille oli sotilaan etu. Tämän edun Aleksei taitavasti realisoikin pisteeksi.

Itse pelasin mustilla Caro-Kannia vanhaaa Salon aikojen seuratoveria, Jukka Leinoa, vastaan. Odotuksista huolimatta ei lyhyttä tasapeliä nähty, vaan peli pelattiin kirjaimellisesti loppuun asti. Jukka sai keskipelissä pientä etua, mutta loppupelin alkaessa asema oli tasan. Lähettiloppupeliin siirtymisen jälkeen Jukka antoi f2-sotilaansa, joka jälkianalyyseissä osoittautui virheeksi. En kuitenkaan tajunnut kaikkia loppupelin finessejä vaan valitsin jatkon, joka johti kaikkien sotilaiden vaihtumiseen.

Viimeisessä pelissä Pasi oli selvinnyt hieman hankalasta keski- ja loppupelistä asemaan, jossa hänellä oli lähetti ja ratsu vastustajan tornia vastaan. Voiton peluu salli valkean aktivoida torninsa ja lopulta peli kääntyi Pasille tappiolliseksi.

Tuloksena siis 3-3 tasapeli, joka varmisti sarjapaikan ja teoreettisestikin ja oli kohtuullinen tulos joukkueellemme.

Loimaan kakkosen kamppailu noususta Salon Shakkikerhon kakkosjoukkuetta vastaan päättyi niukkaan 3-2 tappioon. Kärkipöydillä Janne ja Marko voittivat, mutta muilla pöydillä Salon pelaajat olivat taitavampia. Jannelta hieno voitto mestariehdokkaaksi jokin aika sitten korottuneesta Juho Pellosta.


SalSK 2 - LoimSK 2 3-2

Pelto Juho - Kaseva Janne 0-1

Riekkinen Keijo - Koivumäki Marko 0-1

Haanila Erkki - Lahtinen Tuomas 1-0

Virtanen Aleksi - Nummelin Jukka 1-0

Hakola Jukka - Paasikangas Eino 1-0

Kolme ykkösjoukkueen ottelun kärkipeliä ilman kommentteja. Katsotaan, jos ehdin laittaa lyhyet kommentit peleihin ja ehkä muitakin kierroksen pelejä.