sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Itä-Helsingin Shakkikerho voitti jännittävän ottelun 4-3

Sunnuntain kierroksen ottelusta oli luvassa selvästi tiukempi kuin eilinen Helsingin Shakkiklubin näytös 6-1 luvuin. Itä-Helsingin Shakkikerho (I-HSK) oli etukäteen ajatellen hieman altavastaaja kärkipöydillä, mutta häntäpöytien pelaajien luvut olisivat 1900:n paikkeilla ja 100 pinnaa loimaalaisia isompia.

I-HSK oli saanut matkaotteluun mukaansa lauantaina levänneen ykköspöydän shakkimestari Mika Lakon, mutta vastaavasti kolmosella pelannut Stefan Kyburz puuttui. Meillä Jannella oli esteitä ja Jarkko saapui täydentämään joukkueemme.

Ensimmäisenä päättyi tasan Ularin ja Mika Lakon peli. Lako ei lähtenyt puolislaavilaiseen kamppailuun vaan tarjosi katalonialaista ryhmitystä, johon Ular pelasi rauhallisen keskustaetenemisen, dxc4 ja e6-e5, Eilinen tiukka tappio Hubnerille painoi varmaan vielä Ularin jaloissa, ja Lakon tasapeliehdotus meni tasaisessa ja yksinkertaistuneessa asemassa läpi.

Ensimmäinen tuloksellinen peli oli Pasin ja Harri Hytösen välillä viitospöydällä. g6-slaavilaisessa vaihdettiin nopeasti daamit b3:ssa ja ratsut e4:ssä. Hytösen b4-b5 -eteneminen heikensi Pasin daamisivustan sotilaita, mutta vastapeli keskustaan oli tehokkaampaa kuin mitä arvelin. Terävässä loppupelissä Hytönen olisi ryöstänyt laadun a8:sta, mutta Pasi antoi hieman epätarkasti kokonaisen tornin. Hytösen uhrattua laadun takaisin Pasilla oli upseeristaan vielä kohtuullinen korvaus, mutta sitten pari epätarkkuutta romahdutti puolustuksen ja piste I-HSK:lle.

Kaikki muut pelit jatkuivatkin sitten ajantarkistuksen lähelle. Aleksei sai Eero Wilenin Caro-Kann puolustusta vastaan hyvän näköisen hyökkäyksen e5-e6 sotilaan uhrauksella. Muutaman siirron ajan olikin tarjolla vahvoja hyökkäysjatkoja esim. Rf3-h4 painostaen g6-sotilasta, jotka jäivät kuitenkin huomaamatta. Wilen antoi sotilaan takaisin ja sai puolustuksensa kuntoon. Aleksein tappioksi koitui daamin vaihtaminen kahteen torniin, sillä tällä kertaa vastustajan daami ja ratsu olivat tehokkaat. Alekseilta meni ensin upseeri ja sitten oli edessä mattiin joutuminen.

Kajtsu kavensi tilanteen 1-2:een voittamalla Tuomo Pasasen monimutkaisessa ranskalaisessa. Winaverin muunnelmassa Kajtsu kävi epäortodoksisesti vaihtamassa hyvän valkean lähettinsä mustan passiiviseen c8-lähettiin. Eripuolisten linnoitusten jälkeen oltiin kuitenkin vielä tasaisessa asemassa. Musta möyhensi valkean kuningasaseman vaarallisen näköisesti kappaleiksi, mutta valkean paine b7:aan olikin vaarallisempaa. Valkea vaihtoi kaikki upseerit c7-ruudussa, ja sotilasloppupeli oli valkean voitto.

Marko valitsi Kevin Hynnää vastaan harvinaisen g6-Lg7 ja e6-d5 puolustuksen. Erikoisesta avauksesta huolimatta valkean etu ei avauksen jälkeen vielä kovin suuri ollut. Sitten Hynnän h4-h5 etenemiseen Marko ei löytänyt oikeita lääkkeitä, ja pelasi liian passiivisesti. Valkea heikensi mustan sotilasasemaa ja nappasi hetken päästä sotilaan. Loppupelissä Marko sitkisteli pitkään, mutta toinen ja kolmas sotilas lopulta putosivat ja luovutus oli edessä.

Itse sain aikaiseksi 2-3 kavennuksen voittamalla Vihtori Immosen g3-kuningasintialaisessa. Musta pelasi keskustassa nopeasti e7-e5 ja vaihtojen jälkeen minulle jäi painetta puoliavoimella d-linjalla. Immonen pelasi pitkään tarkasti, mutta hieman hankalampi asema verotti aikaa. Ajantarkistuksen lähestyessä onnistuin kaappaamaan kvaliteetin ja mustan ratsu d4:ssä ei ollut riittävä korvaus materiaalista. Torni vs. ratsu loppupelistä pääsin siirtymään voitettuun sotilasloppupeliin.

Jarkko oli ottanut avauksessa Lontoo-systeemissä hieman jäykän aseman valkeilla Jaakko Väisästä vastaan. Musta onnistui myös kaappaamaan b2-sotilaan kaksoisuhkauksella Db6 (uhaten e3- ja b2-sotilasta). Mustalla oli vaikeuksia edetä sotilaan enemmyydestään huolimatta, ja ajantarkistuksen jälkeen Jarkon puolustus näytti väsyttävän mustaa. Lopulta tummien ruutujen kautta Väisänen onnistui luomaan mattiin johtaneet uhkaukset.

Viimeisessä pelissä Aki onnistui kaunistelemaan loppunumerot 3-4:ään. Marko Lehtisalo oli vaihtanut Kan-sisilialaisessa nopeasti ratsut, Rxc6 bxc6, ja keskipeli oli tasaista. Loppupelissäkään ei kummallakaan ollut merkittävää etua, mutta hiljalleen Akin upseerit löysivät uhkaavampia paikkoja. Peli päättyi Akin mattihyökkäykseen, johon inkrementin varassa pelannut musta ei enää löytänyt puolustusta. Txc4+-paljastushakki olisi vielä muutama siirto ennen mattia pelastanut valkean tasapeliin, mutta vähällä ajalla siirtoa ei laudalla tullut.


LoimSK - I-HSK  3-4

Lauk Ular       - Lako Mika        ½-½
Salo Tapio       - Immonen Vihtori     1-0
Nokso-Koivisto Aki   - Lehtisalo Marko     1-0
Rosi Aleksei      - Wilen Eero        0-1
Mellin Pasi      - Hytönen Harri      0-1
Erlund Kaj       - Pasanen Tuomo      1-0
Koivumäki Marko    - Hynnä Kevin       0-1
Hellström Jarkko    - Väisänen Jaakko     0-1Kuva 1. Etualalla vasemmalta pelit Lehtisalo vs. Nokso-Koivisto, Salo vs. Immonen ja Lako vs. Lauk. Taustalla Erlund-Pasanen, Hytönen-Mellin ja Rosi-Wilen.Kuva 2. Hellström-Väisänen alkuvaiheessa.


Kuva 3. Marko mietteliäänä avauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti