lauantai 2. marraskuuta 2013

Helsingin Shakkiklubi liian kova vastus Loimaalle

Lauantaina  2. marraskuutta jatkettiin joukkuepelien 1. divisioonaa Helsingissä perinteikästä Shakkiklubia vastaan. Aivan Helsingin keskustassa Ison Roobertinkadulla sijaitseva pelitila oli tupaten täynnä, kun myös HSK:n 2-joukkue pelasi 1-divarin itälohkon ottelunsa KulttuuriShakkia vastaan.

HSK:n kokoonpano oli yllättävän vahva, sillä paikalla oli myös SM Robert Hubner, jonka arvelimme lepäävän koko divarikauden. Myös viime aikoina harvoin pelannut KvM Timothy Binham oli saapunut paikalla. HSK:n kokoonpanosta puuttui ainoastaan vain Antti Niemelä, ja vielä 8-pöydälle Markoa vastaan asettui Fide- ja shakkimestari Ilkka Kanko.

Useissa peleissä loimaalaiset olivatkin alusta alkaen vaikeuksissa. Varsinkin 5-8 pöydillä HSK:n seloedut olivat jo 300 pinnaa. Neljällä kärkipöydällä pelit sen sijaan näyttivät olevan tasapainossa.

Ensimmäisenä joutui nappulat kasaamaan Pasi, jonka englantilainen epäonnistui valkeilla melko pahoin Antti Lehtoa vastaan. Musta tasoitti nopeasti ja pääsi parempaan loppupeliin. Peli päättyi ilmeisesti taktiseen virheeseen, koska loppupeliä ei muutamaa siirtoa pidempään pelattu.

Kajtsu sinnitteli kuningasintialaisestaan hieman hankalampaan loppupeliin, jossa Jyrki Parkkinen painosti b7-sotilasta ja hallitsi d-linjaa. Hiljalleen valkean painostus johti ratkaiseviin sotilaan voittoihin.

Marko oli puolestaan joutunut mustilla hieman hankalaan Ben-Oni asemaan, jossa lähetti oli täytynyt pelata e7:aan normaalin g7:n asemasta. Keskipelissä Ilkka Kankon keskustalylivoima ajoi Markon nappulat liian ahtaalla ja kolmas piste HSK:lle.

Janne otti englantilaisessa valkeilla heikon sotilaan c4:ään ja lisäksi daami oli hieman hankalasti c2:ssa mustan c8-tornia vastassa. Arto Elomaa nappasikin b5-siirron kiinnittävällä voimalla sotilaan, ja Janne aktiviteetti sotilaasta kesti vain hetken. Lopulta Elomaan daami ja torni pyörittivät Jannen kuninkaan liian ahtaalle ja vastarinnasta oli luovuttava.

Aleksein vastustaja Vesa-Pekka Heinola valitsi valkeilla anti-Meranon terävän g4-muunnelman. Valkean hyökkäys oli vahvan näköistä, valkea uhrasi upseerin Rf6-shakilla. Aleksein puolustus näytti kuitenkin kestävän ja vastapeli tuotti koko pisteen.

Binham valitsi sisilialaisessa Sveshnikovin muunnelman, jossa nappuloita vaihtui melko paljon. Akin torni ja ratsu aktivoituivat lupaavasti daamisivustalla ja Binham oli jo hienoisissa vaikeuksissa. Musta kuitenkin selvisi daamisivustan vaikeuksistaan ja pääsi sotilaan ylivoimalla etenemään kuningassivustalla. Ajantarkistusvaiheessa Aki joutui luopumaan vastarinnasta.

Ularin ja Hubnerin espanjalainen sai mielenkiintoisen käänteen Ularin uhratessa sotilaan mustan kuningas jäi keskustaan hankalasti. Hubner naytti kuitenkin saavan puolustuksensa kuntoon ja myös Ular joutui ajantarkistusvaiheessa tunnustamaan tappionsa.

Itselleni tuli peli varsin pitkän kaavan mukaan KvM Joose Norria vastaan, Joosen olen kohdannut joukkuepeleissä useita kertoja, ja aina pelit ovat olleet kamppailullisia. Nyt Joose valitsi valkeilla rauhallisen englantilaisen avauksen, johon vastasin lopulta daami-intialaisen tapaisella asetelmalla. Valintani hankaluutena oli eristetty d-sotilas, jonka ympärillä valkea pyöritti joukkojaan. Sitten valkealta lipsahti pari heikompaa siirtoa ja voitin sotilaan saaden selvän edun. Loppupeliin siirtyminen antoi kuitenkin valkealle yllättävän hyvän vastapelin. Menetinkin aikapulassa sotilaan takaisin, mutta pian valkea syötti sotilaan puolestaan. Lopulta siirryimme torniloppupeliin, jossa en todellisia voitonmahdollisuuksia osannut kehitellä, vaikka toisenkin sotilaan lopulta voitin, Silloin asema oli jo teoreettinen tasapeli ja pistejako tuloksena.


HSK - LoimSK  6-1

Hübner Robert     - Lauk Ular       1-0
Norri Joose      - Salo Tapio      ½-½
Binham Timothy    - Nokso-Koivisto Aki  1-0
Heinola Vesa-Pekka  - Rosi Aleksei     0-1
Lehto Antti      - Mellin Pasi      1-0
Parkkinen Jyrki    - Erlund Kaj      1-0
Elomaa Arto      - Kaseva Janne     1-0
Kanko Ilkka      - Koivumäki Marko    1-0


Kakkonen tarjosi tiukan vastuksen TuTS3:lle.

Matias voitti ykköspöydällä ja Markus vitosella, joten numerot 2-3.


LoimSK 2 - TuTS 3  2-3

Malinen Matias     - Kukkonen Matti     1-0
Paasikangas Eino    - Louhi Tapio      0-1
Lahtinen Tuomas     - Rantamo Keijo     0-1
Lehtinen Elias     - Uusitalo Raimo     0-1
Nokso-Koivisto Markus  - Stockfelt Jesse    1-0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti