lauantai 9. maaliskuuta 2013

Etelä-Vantaan Shakki II vei pisteet Loimaalta

Ensimmäisen divisioonan viimeisen kierroksen peliin, sunnuntaina 9.3., Loimaan Shakkikerhon vieraaksi saapui Etelä-Vantaan Shakin kakkosjoukkue. Kummallakaan joukkueella ei ollut enää panosta ottelussa, koska sarjapaikat oli varmistettu ja nousija ratkaistiin Turussa,  TuTS:n ja Kulttuuri-Shakin ottelussa. Tästä huolimatta joukkueet olivat kohtuullisella miehityksellä liikkeellä. Loimaalta puuttuivat virolaisvahvistukset, joita paikkaamassa olivat Janne ja Marko K. EtVaS 2 oli pelannut kaudellakin varsin varamiehisenä, ja nyt mukana oli pelaajia 2100:sta 1800:aan.


Ykköspöydällä Risto Eskola uhrasi keskipelin alussa sotilaan Caro-Kannin vaihtomuunnelmassa. Sotilaan uhrauksen seurauksena kuninkaani jäi keskustaan e7-ruutuun, mutta oli siinä varsin turvallisessa paikassa. Valkea ei saanut vastapeliä sotilaastaan riittävästi ja hiljalleen onnistuin suurentamaan etua sekä realisoimaan pisteen.

Kakkospöydän peli kesti pisimpään. Aki ja Sami Hallenberg pelasivat sisilialaisen lohikäärmeen Le2-muunelmaa aluksi varsin rauhallisesti. Musta eteni daamisivustan sotilaillaan ja Aki ryösti Rd5-b6xa4 siirroilla sotilaan. Mustan keskustaeteneminen d5 oli kuitenkin seuraavaksi oikea reaktio ja peli säilyi tasapainossa. Musta otti kuitenkin e4-heikon sotilaan, jonka Aki löi turhan nopeasti pois. Sen jälkeen musta sai lähetilleen vaarallisen diagonaalin b8-h1. Sen jälkeen Hallenberg onnistui ryöstämään laadun ja realisoi lopulta loppupelissä pisteen.

Kolmospöydällä Eero Männistö käynnisti slaavilaisen Meranossa g2-g4 muunnelmassa valkeilla voimakkaan hyökkäyksen. Aleksei jätti tekemättä e5-keskustaetenemisen ja joutui ahtaaseen asemaan. Valkea  rikkoi mustan kuningasaseman Rf6-uhrauksella. Valkealla oli uhratusta upseerista massiivinen d4-e5-f6-g7 sotilasketju Aleksein kuninkaan edessä. Kun valkea olisi Dg5-siirrolla voinut korjata pelinsä hedelmät, hän pelasi d4xc5-siirron, johon Aleksein Dd3-siirto johtikin mustan torjumattomaan mattiuhkaukseen.

Nelospöydällä Marko sai Darryl Tayloria vastaan onnistuneen avauksen valkeilla Torre/Trompovskistaan. Musta joutui jättämään kuninkaansa keskustaan d8:aan, mutta useiden vaihtojen ansiosta mustan asema oli varsin tukeva. Markon pienen edun merkeissä pelattiin pitkään, mutta daamisivustan avaaminen eteni hitaasti ja musta käynnisti vastapelin keskustassa e4-e3 siirroilla. Ratkaisevilla hetkillä Marko teki virhelaskelman,  jonka takia torni putosi ja peli oli ohitse.

Viitospöydällä Pasin Caro-Kann sai vastaansa Janne Rajakarin 2.c4-muunnelman, jota myös Pseudo-Panoviksi kutsutaan. Daamit vaihtuivat nopeasti ja valkea suojasi voittamaansa d5-sotilasta. Pasi sai sotilaan takaisin, mutta jäi kehityksessä pahasti jälkeen. Loppupelissä putosikin sitten ensin laatu ja hetken kuluttua olisi jäänyt tornin verran takamatkaa.

Kuutospöydällä Kajtsu pelasi sisililaisen lohikäärmettä vastaan eripuolisten linnoittautumisten myötä jugoslavialaista hyökkäystä. Alku näytti valkean kannalta lupaavalta, mutta sitten h-sotilas jäi lähtökuoppiinsa eikä valkea saanut avattua linjoja mustan kuningasasemaan. Musta puolestaan rynnisti hitaasti mutta varmasti valkean kuninkaan kimppuun ja voitti ratkaisevasti materiaalia.

Seiskalla Janne pelasi mustilla Caro-Kannin 4...Lf5 muunnelmaa. Valkeilla pelannut Seppo Koskinen pelasi rauhallista muunnelmaa eikä tasapaino juuri häiriintynyt pelin kuluessa. Tämä peli päättyikin ensimmäisenä ja ainoa tasapeli oli tuloksena.

Kasi-pöydällä Marko avasi tuttuun tapaan englantilaisella, johon Juhani Pitkänen vastasi symmetrisellä pelitavalla (c5-Rc6-g6-Lg7). Keskipeli oli tasavoimaista, vaikka Marko saikin keskustaenemmistön. Sitten valkealta lipsahti sotilas h3:sta, mutta peli oli edelleen epäselvä. Juhani Pitkänen antoi sotilaan takaisin, mutta sai sotilaansa etenemään uhkaavasti kohden Markon kuningasta. Mustalla oli jo jonkin verran etua, kun Markolta lipsahti torni ilmaiseksi.

LoimSK - EtVaS 2  2-5

Salo Tapio          - Eskola Risto         1-0
Nokso-Koivisto Aki      - Hallenberg Sami        0-1
Rosi Aleksei         - Männistö Eero         1-0
Grek Marko          - Taylor Daryl         0-1
Mellin Pasi          - Rajakari Janne        0-1
Erlund Kaj          - Kivivuori Ilppo        0-1
Kaseva Janne         - Kinnunen Seppo        ½-½
Koivumäki Marko        - Pitkänen Juhani        0-1Kuva 1. Pöydät 1-4.

Kuva 2. Pöydät 5-8. Etualalla 8-pöydän peli, Koivumäki-Pitkänen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti