lauantai 29. syyskuuta 2012

Joukkuepelit alkoivat

Joukkue SM-kisojen ensimmäinen kierros pelattiin la 29.9. Loimaan ykkösjoukkueen vieraaksi saapui TammerShakin kolmosjoukkue. Kakkos- ja kolmosjoukkue aloittivat 3-divarin 6-lohkon keskinäisellä ottelulla.

Varamiehinen TammerSh 3 joutui nöyrtymään selvin luvuin 7-0. Tamperelaisten vakiokokoonpanosta olivat mukana vain 1- ja 2-pöydällä pelanneet Matti Kuusela ja Jukka Harju. TammerSh 3 oli kuitenkin  tasavahva joukkue ja viimeisilläkin pöydillä pelaajien luvut olivat yli 1800. Kärkipöydillä Loimaan edustajien seloetumatka tuotti kuitenkin nopeahkot voitot. Ensimmäisenä päättyi Akin peli, jossa Jarmo Terho erehtyi jättämään lähettinsä kiinni oman kuningasasemansa edessä ja Akille upseeri sekä piste. Ularin sisilialainen puolustus toimi myös luotettavasti Matti Kuuselaa vastaan, vaikka valkealla muutamia tasaiseen loppupeliin johtaneita vaihtoehtoja olikin tarjolla. Pelijatkossa keskustan vapaasotilaat muodostuivat voittamattomiksi.

3-0 johtoon LoimSK siirtyi, kun keskipelissä voittamani sotilas sai seurakseen toisen ja Jukka Harju joutui loppupelissä toivottoman puolustustilanteen eteen. 4-8 pöydillä pelattiin pidempään, mutta Jannen materiaalietu (kuningatar vs. 2 kevyttä upseeria) johti odotettuun pisteeseen. Kajtsun pelaama Marshallin gambiitin sivumuunnelma tuotti hyvän aloitteen kahdesta sotilaasta, ja kun Simo Peltonen ei toisesta voittosotilaasta luopunut laudalla rakentui mattikuvio. Pasi oli keskipelissä joutunut heikentämään sotilasasemaansa Teppo Takkua vastaan, mutta tasapeli sovittiin varsin tasaisessa loppupeliasemassa. Aleksein vastustaja Jaakko Mäntyniemi oli loppuvaiheissa jo lähellä tasoitusta, mutta musta ratsu ei löytänyt tietään d4:ään ja Aleksei vyörytti joukkonsa d-linjalta voittoon. Pisimpään pelasivat Marko ja Juha Mäki, joiden kamppailu keskipelissä oli tasavoimaista pitkään. Marko sai daamisivustalle vapaasotilaan, joka maksoi Mäelle upseerin. Loppuvaiheissa Juha Mäki sai pieniä vastamahdollisuuksia, mutta Markon pelinvienti riitti kuitenkin näppärään loppusommitelmaan ja voittoon,

LoimSK - TammerSh 3 7-0


Lauk Ular - Kuusela Matti 1-0
Salo Tapio - Harju Jukka 1-0
Nokso-Koivisto Aki - Terho Jarmo 1-0
Rosi Aleksei - Mäntyniemi Jaakko 1-0
Grek Marko - Mäki Juha 1-0
Mellin Pasi - Takku Teppo ½-½
Erlund Kaj - Peltonen Simo 1-0
Kaseva Janne - Lahtinen Kim 1-0Kakkosjoukkue oli niukasti nuorten kolmosjoukkuetta vahvempi 1-0 luvuin. Neljästä tasapelistä vain Markon ja Tommin peli pysyi koko ajan tasapainossa ja sovittiin tasan asemassa, jossa peliä olisi vielä voitu jatkaa. Eikka menetti keskipelissä sotilaan Markusta vastaan e4:stä, mutta säilytti muutoin tukevan aseman. Markus varmisti sotilaan edullaan tasapelin eikä  riskeerannut puolikasta jatkamalla peliä. Matti pelasi hyvin avauksen ja voitti upseerin nopeasti Oskaria vastaan. Peliä pelailtiin kohden Matin voittoa, mutta laudalle lipsahtikin patti, Matin unohdettua lähettinsä vahtivan pakoruutua. Raimo menetti keskipelissä kaksi sotilasta Jannea vastaan, mutta onnistui toisen kamppailemaan takaisin. Torniloppupelissä Janne ei löytänyt voittoisia jatkoja ja peli päättyi tasan. Viimeisessä ja ratkaisevassa pelissä Matiaksen lähettipari osoittautui vahvemmaksi kuin daamisivustan kaksoissotilaan heikkous. Eliaksen kuningas joutui ahtaalle ja Matias rakensi upseerin uhrauksella mattikuvion.

LoimSK 2 - LoimSK 3 1-0

Koivumäki Marko - Tuomola Tommi ½-½
Airola Matti - Nyman Oskari ½-½
Malinen Matias - Lehtinen Elias 1-0
Kivimäki Raimo - Nyman Janne ½-½
Paasikangas Eino - Nokso-Koivisto Markus ½-½


Kuva 1. Pöydät 5-8. Etualalla Marko syvissä mietteissä ja taustalla Pasi sekä Janne.


Kuva 2. Muutaman vuoden tauon jälkeen joukkuepelit aloittanut Aleksei onnistui voittamaan Jaakko Mäntyniemen tiukan pelin jälkeen.


Kuva 3. Pöytien 1-4 pelit käynnissä. Etualalla Lauk-Kuusela. (Kuva Marko Koivumäki). 


Kuva 4. Pöydillä 5-8 LoimSK voitti 3½-½. LoimSK:n rivistö kasvot kameraan päin: Grek, Mellin, Erlund ja Kaseva. (Kuva Marko Koivumäki).

maanantai 24. syyskuuta 2012

Pitkät pelit jatkuvat ke 26.9

Pitkien pelien (1h+1h) toinen kierros pelataan keskiviikkona 26.9. Itse en paikalle tällä kertaa ehdi, mutta varmaankin hyvä pelaajamäärä saadaan paikalle. Yhden pelin pelasinkin varastoon kuukausi sitten.

Tilanne (voitosta 4, tasapelistä 2 ja osallistumisesta 1p):

6 p / 2 peliä Tapio
4/1 peli : Raimo, Jukka
2/1 peli: Matias, Jarkko ja Pentti
1/1 peli: Harri, Asko, Eikka


1.kierros

Tapio - Matias ½-½
Raimo-Eikka 1-0
Jarkko-Pentti ½-½
Jukka-Asko 1-0

2.kierros
Tapio - Harri 1-0keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Pikapelit 19.9

Osallistujien määrä jatkoi kasvuaan syyskuun kolmannella pelikerralla. Itsekin ehdin parin viikon tauon jälkeen paikalle ja pelasimme 10 osallistujan kesken 6+6 min ajoilla.

Tällä kertaa maksimivoittajaa ei löydetty vaan kaikki menettivät pisteitä ja nollillekaan ei kukaan jäänyt. Ennen viimeistä kierrosta Marko oli menettänyt puolikkaan Jannelle ja itse olin pelaanut Pentin kanssa ikushakkiin päättyvän teoriajatkon jugoslavialaisessa puolustuksessa. Viimeisessä pelissä käytimme Markon kanssa molempien ajat loppuun. Vaikka olin loppupeliä häviämässä sekä pudotin aikani muutama siirto ennen Markoa, turnaustaulukkoon merkittiin tasapeli Markon oltua huolissaan vain oman aikansa riittävyydestä.

Jarkko oli hyvässä vedossa ja nappasi kolmannen sijan Eikan ja Jannen edellä.


1-2. Marko ja Tapio 7/8
3. Jarkko 5½
4-5. Eikka ja Janne 5
6. Pentti 4½
7. Raimo 3½
8. Asko 3
9. Matias 1½
10. Harri 1


Kuva 1. Toinen kierros käynnissä.

Pikapelit 12.9

Syyskuun toisena pelipäivänä Keilahallille löysi jo 8 pelaajaa. Peliaika oli 7+7 min. Marko aloitti syyskauden voitokkaasti eikä menettänyt pisteitä. Janne oli kakkosena menettäen pisteen vain Markolle.

1. Marko 7
2. Janne 6
3. Jarkko 4
4-5. Pentti ja Raimo 3
6-7.  Eikka ja Pekka 2½
8. Asko 0

Pikapelit 5.9

Syyskuun ensimmäinen peli-ilta turnattiin kuuden pelaajan kesken. Ajoiksi laitettiin 8+8 minuuttia. Jannelle ei tällä kertaa löytynyt vastusta, ja voitto irtosi maksimituloksella.

1. Janne 6/6
2. Jarkko 5
3. Pentti 2½
4. Matias 2
5. Asko 1½
6. Pertti 0

tiistai 11. syyskuuta 2012

Nettikerho siirtyy pääosin torstai-illaksi

Torstai sopii jatkossa hiukan paremmin nettikerholaisille, joten siirrymme 20/9 alkaen torstaihin 20-21:00. Joinakin torstaina on kuitenkin esteitä tiedossa, ja pidetään niillä viikoilla nettitapaaminen maanantaisin.
Seuraavan listan mukaan yritämme edetä:

to 20.9
ma 24.9
to 4.10
to 11.10
to 18.10
ma 22.10
to 1.11
 jne.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Loimaan nopean shakin kisan turnauskertomus

Pelaajia kertyi lopulta 24 kpl, kun Turusta saapui kolmaskin junnupelaaja ja varapelaajajärjestelmämme arpoi tällä kertaa pelaajaksi minut Akin sijaan. Kaikki alun perin ilmoittautuneet 22 pelaajaa saapuivat täsmällisesti ja hyvissä ajoin pelipaikalle.

Ensimmäisellä kierroksella pelit alkoivat jo tasaisesti ja kaavion alempi puolisko ei luopunut pisteistä suosiolla. Pekka Kauko menetti puolikkaan Euran Kimmo AIlasmaalle ja Loimaan Oskari Nyman yllätti Euran Pentti Palmon. Itsekin jouduin pelaamaan tarkan loppupelin ennen kuin Euran Pentti Vesander joutui luovuttamaan.

Toisella kierroksella kärkinimistä Turun Eero Valkama joutui tyytymään tasapeliin Loimaan Marko Koivumäkeä vastaan. Omassa pelissäni kuningatarsivustan hyökkäys löi lopulta läpi Tauno Tammen kuningasintialaista muodostelmaa vastaan.

Kolmannella kierroksella olin Jannen kanssa jo ainoa maksimisti ja pelasimme tiukan pelin. Keskipeli oli pitkään tasainen, kunnes voitin sotilaan. Olin kuitenkin käyttänyt aikaani liikaa ja loppupelin vielä kestäessä aikatilanne oli jo kriittinen. Lopulta ehdin juuri syömään Jannen viimeiset sotilaat pois ennen ajan loppumista. Kolmannen kierroksen jälkeen 2½ pistettä: Salo, Kauko, Kaseva, Valkama, Rintakoski ja Erlund.

Lounaan jälkeen jatkettiin klo 14:00. Itse onnistuin voittamaan Vammalan Pentti Rintakoskelta avauksessa sotilaan, ja aktiivinen torni erivärisistä läheteistä huolimatta tuotti loppupelissä toisen sotilaan ja voiton. Muissa kärkipeleissä Eero voitti Jannen ja Pekka Kauko Kajtsun.

Viidennellä kierroksella pelasin Pekka Kaukoa vastaan tasaisena pysyneen kuningatarintialaisen, jossa torniloppupelissä sovittiin lopulta tasapeli. Eero pelasi tasapelin kärkeä kohden nousseen Pentti Palmon kanssa, ja Janne voitti Pentti Rintakosken. Kärjessä tässä vaiheessa Salo, Kauko ja Valkama 4/5.

Kuudennella kierroksella Eero pelasi minua vastaan mustilla klassista kuningatargamibiittia, jossa pääsin toteuttamaan hyvänä pidetyn kahden upseerin vaihtamisen torniin ja pariin sotilaaseen f7:ssa. Tie edulliseen asemaan oli kuitenkin jälkianalyysinkin jälkeen varsin kapea ja Eero tekikin pian ikuisen shakin. Janne voitti mielenkiintoisessa pelissä Pekka Kaukon. Keskipelissä olisi ollut piste jo saatavilla, kun taas kahden sotilaan etu loppupelissä ei olisi enää voittoon riittänyt. Kauko rakensi loppupelissä pattiansan, johon Janne erehtyi. Mutta sitten Kauko löi vahingossa sotilaan ilman shakkia, ja Janne laukaisi patin ottaen voiton. Tämän pelin loppuvaiheet löytyvät muistini mukaisena tämän kirjoituksen lopusta.

Viimeisellä kierroksella olivat kärjessä Salo, Valkama, Kaseva 4½. Itse pelasin sitkeän kamppailun Palmoa vastaan, joka erehtyi ajan käydessä vähiin epäedulliseen loppupeliin. Muissa peleissä Eero näytti olevan vaikeuksissa avauksen jälkeen Kaukoa vastaan, ja aseman tasoittuessa lipsahti kuningatar. Janne oli pienissä vaikeuksissa Kajtsua vastaan ja joutui tyytymään tasapeliin. Lopulta siis onnistuin kestämään selosuosikin paineet voittamalla yksin niukasti 5½/7. 2-3 sijalle Janne ja Pekka Kauko 5/7. 4½ pistettä saivat Eero, Kajtsu, Pentti Rintakoski ja Pekka Lehto (VammSK).

Paras alle 15-vuotias Eero Valkama 4½/7 (TSY)
Paras alle 1860-seloinen Pekka Lehto 4½/7 (VammSK)
Paras alle 1700-seloinen Oskari Nyman 3½/7 (LoimSK)

Muiden Loimaan ja Forssan pelaajien tuloksia:
Asko ja Eikka saivat mukavasti 3½ pistettä. Samassa pistemäärässä myös Marko, Oskari ja Valtteri. Tommille 4 pistettä ja Markus 2½.

Kuva 1. Toisen kierroksen loppuvaiheet menossa. Pelitilana toimineessa ruokalassa oli seinille shakkiin liiankin repiviä otsikoita.

lauantai 8. syyskuuta 2012

Loimaan kisan tulokset


Loimaan nopean shakin kisan tulokset.

Yhteensä 24 pelaajaa osallistui Loimaan turnaukseen, ja seitsemän kierroksen
jälkeen varapelaaja onnistui nappaamaan ykkössijan.

1. Tapio Salo 5½
2-3.
Janne Kaseva ja Pekka Kauko 5
4-7.
Eero Valkama
Pentti Rintakoski
Pekka Lehto
Kaj Erlund 4½


Kierrostaulukko:

Cross-table (players' numbers in order of ranking) Points Buchholz Buchholz
1. Salo Tapio LoimSK 5.5 30.0 22.00
B+ 18 W+ 9 B= 2 W+ 5 B= 3 W= 4 B+ 8
2. Kaseva Janne LoimSK 5.0 31.0 22.00
W+ 14 B+ 12 W= 1 W- 4 B+ 5 W+ 3 B= 6
3. Kauko Pekka VammSK 5.0 29.0 20.50
W= 17 B+ 16 W+ 11 B+ 6 W= 1 B- 2 B+ 4
4. Valkama Eero TSY 4.5 30.5 22.00
W+ 19 B= 11 W+ 7 B+ 2 W= 8 B= 1 W- 3
5. Rintakoski Pentti VammSK 4.5 28.5 20.00
W+ 20 B= 7 W+ 10 B- 1 W- 2 B+ 19 W+ 11
6. Erlund Kaj LoimSK 4.5 27.5 20.00
B+ 13 W= 10 B+ 21 W- 3 B+ 12 W= 8 W= 2
7. Lehto Pekka VammSK 4.5 23.0 17.50
B+ 23 W= 5 B- 4 W+ 21 B= 16 W+ 13 B= 10
8. Palmo Pentti EurSK 4.0 27.5 19.00
B- 12 B+ 14 W+ 20 W+ 18 B= 4 B= 6 W- 1
9. Tammi Tauno EurSK 4.0 24.0 16.00
W+ 22 B- 1 W- 12 W+ 17 B- 13 B+ 20 W+ 16
10. Tuomola Tommi LoimSK 4.0 23.0 18.50
W+ 24 B= 6 B- 5 W= 16 W+ 20 B= 11 W= 7
11. Koivumäki Marko LoimSK 3.5 28.0 20.00
B+ 15 W= 4 B- 3 W= 12 B+ 18 W= 10 B- 5
12. Nyman Oskari LoimSK 3.5 27.5 19.50
W+ 8 W- 2 B+ 9 B= 11 W- 6 B= 16 W= 14
13. Havumäki Asko LoimSK 3.5 22.5 18.00
W- 6 B+ 24 B- 18 W+ 15 W+ 9 B- 7 W= 17
14. Nokso-Koivisto Valtt LoimSK 3.5 22.0 16.00
B- 2 W- 8 W+ 22 B- 20 B+ 23 W+ 18 B= 12
15. Paasikangas Eino LoimSK 3.5 18.5 15.00
W- 11 B+ 19 W- 16 B- 13 W+ 24 B= 17 W+ 21
16. Palin Tarmo CC Nokia 3.0 27.0 19.50
B= 21 W- 3 B+ 15 B= 10 W= 7 W= 12 B- 9
17. Ailasmaa Kimmo EurSK 3.0 24.0 16.50
B= 3 W- 21 W= 19 B- 9 B+ 22 W= 15 B= 13
18. Vesander Pentti EurSK 3.0 23.5 17.00
W- 1 B+ 22 W+ 13 B- 8 W- 11 B- 14 B+ 23
19. Paunu Toivo EurSK 3.0 21.5 16.00
B- 4 W- 15 B= 17 W+ 23 B+ 21 W- 5 W= 22
20. Heino Aki CC Nokia 3.0 21.0 16.50
B- 5 W+ 23 B- 8 W+ 14 B- 10 W- 9 W+ 24
21. Tuomisto Kalevi VammSK 2.5 21.5 17.00
W= 16 B+ 17 W- 6 B- 7 W- 19 B+ 24 B- 15
22. Nokso-Koivisto Marku LoimSK 2.5 17.5 13.50
B- 9 W- 18 B- 14 B+ 24 W- 17 W+ 23 B= 19
23. Väisänen Otso TSY 1.0 19.5 15.00
W- 7 B- 20 W+ 24 B- 19 W- 14 B- 22 W- 18
24. Peimari Julius TSY 0.0 20.0 15.00
B- 10 W- 13 B- 23 W- 22 B- 15 W- 21 B- 20
TapioSalo
Viestit: 20
Liittynyt: Pe Heinä 16, 2010 7:47 pm

lauantai 1. syyskuuta 2012

Loimaan nopean shakin turnaus la 8.9

Loimaan Shakkikerho järjestää lauantaina 8.9. nopean shakin turnauksen ajoilla 25+25 min.


LOIMAAN NOPEAN SHAKIN TURNAUS   08.09.2012

Kilpailu pelataan 7- kierroksisena vajaakierroskilpailuna 25 + 25 minuutin miettimisajoin. Kilpailu on selokelpoinen (kerroin 0,3).
Pelipaikka: Loimaan Yhteiskoulu, Puistokatu 16
Aikataulu: klo 9-9.45 osanoton varmistus   1. kierros klo 10.00,  seuraava kierros alkaa välittömästi edellisen päätyttyä parien määrittämisen jälkeen, lounastauko kolmannen kierroksen jälkeen.
Osanottomaksu: Aikuiset 20 euroa, nuoret 10 euroa. Maksetaan pelipaikalla. Jälki-ilmoittautumislisä 5 euroa.
Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
Aki Nokso-Koivisto  040-5141675
Ilmoittautumiset   07.09.  klo 18 mennessä.

Kilpailukutsu Shakkiliiton sivuilla

Ilmoittautuneita päivitetään ao. listaan:

Tilanne 6.9. (22 kpl)


Janne Kaseva LoimSK
Marko Koivumäki LoimSK
Tommi Tuomola LoimSK
Oskari Nyman LoimSK
Markus Nokso-Koivisto LoimSK
Kaj Erlund LoimSK
Eero Valkama TSY
Julius Peimari TSY
Valtteri Nokso-Koivisto LoimSK
Kimmo Ailasmaa  EurSK

Tauno Tammi  EurSK
Pentti Palmo  EurSK
Pentti Vesander  EurSK
Toivo Paunu EurSK
Asko Havumäki LoimSK
Tarmo Palin CC Nokia
Aki Heino CC Nokia
Pekka Kauko VammSK
Pekka Lehto VammSK
Pentti Rintakoski VammSK

Kalevi Tuomisto VammSK
Eino Paasikangas LoimSK