sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Loimaan nopean shakin kisan turnauskertomus

Pelaajia kertyi lopulta 24 kpl, kun Turusta saapui kolmaskin junnupelaaja ja varapelaajajärjestelmämme arpoi tällä kertaa pelaajaksi minut Akin sijaan. Kaikki alun perin ilmoittautuneet 22 pelaajaa saapuivat täsmällisesti ja hyvissä ajoin pelipaikalle.

Ensimmäisellä kierroksella pelit alkoivat jo tasaisesti ja kaavion alempi puolisko ei luopunut pisteistä suosiolla. Pekka Kauko menetti puolikkaan Euran Kimmo AIlasmaalle ja Loimaan Oskari Nyman yllätti Euran Pentti Palmon. Itsekin jouduin pelaamaan tarkan loppupelin ennen kuin Euran Pentti Vesander joutui luovuttamaan.

Toisella kierroksella kärkinimistä Turun Eero Valkama joutui tyytymään tasapeliin Loimaan Marko Koivumäkeä vastaan. Omassa pelissäni kuningatarsivustan hyökkäys löi lopulta läpi Tauno Tammen kuningasintialaista muodostelmaa vastaan.

Kolmannella kierroksella olin Jannen kanssa jo ainoa maksimisti ja pelasimme tiukan pelin. Keskipeli oli pitkään tasainen, kunnes voitin sotilaan. Olin kuitenkin käyttänyt aikaani liikaa ja loppupelin vielä kestäessä aikatilanne oli jo kriittinen. Lopulta ehdin juuri syömään Jannen viimeiset sotilaat pois ennen ajan loppumista. Kolmannen kierroksen jälkeen 2½ pistettä: Salo, Kauko, Kaseva, Valkama, Rintakoski ja Erlund.

Lounaan jälkeen jatkettiin klo 14:00. Itse onnistuin voittamaan Vammalan Pentti Rintakoskelta avauksessa sotilaan, ja aktiivinen torni erivärisistä läheteistä huolimatta tuotti loppupelissä toisen sotilaan ja voiton. Muissa kärkipeleissä Eero voitti Jannen ja Pekka Kauko Kajtsun.

Viidennellä kierroksella pelasin Pekka Kaukoa vastaan tasaisena pysyneen kuningatarintialaisen, jossa torniloppupelissä sovittiin lopulta tasapeli. Eero pelasi tasapelin kärkeä kohden nousseen Pentti Palmon kanssa, ja Janne voitti Pentti Rintakosken. Kärjessä tässä vaiheessa Salo, Kauko ja Valkama 4/5.

Kuudennella kierroksella Eero pelasi minua vastaan mustilla klassista kuningatargamibiittia, jossa pääsin toteuttamaan hyvänä pidetyn kahden upseerin vaihtamisen torniin ja pariin sotilaaseen f7:ssa. Tie edulliseen asemaan oli kuitenkin jälkianalyysinkin jälkeen varsin kapea ja Eero tekikin pian ikuisen shakin. Janne voitti mielenkiintoisessa pelissä Pekka Kaukon. Keskipelissä olisi ollut piste jo saatavilla, kun taas kahden sotilaan etu loppupelissä ei olisi enää voittoon riittänyt. Kauko rakensi loppupelissä pattiansan, johon Janne erehtyi. Mutta sitten Kauko löi vahingossa sotilaan ilman shakkia, ja Janne laukaisi patin ottaen voiton. Tämän pelin loppuvaiheet löytyvät muistini mukaisena tämän kirjoituksen lopusta.

Viimeisellä kierroksella olivat kärjessä Salo, Valkama, Kaseva 4½. Itse pelasin sitkeän kamppailun Palmoa vastaan, joka erehtyi ajan käydessä vähiin epäedulliseen loppupeliin. Muissa peleissä Eero näytti olevan vaikeuksissa avauksen jälkeen Kaukoa vastaan, ja aseman tasoittuessa lipsahti kuningatar. Janne oli pienissä vaikeuksissa Kajtsua vastaan ja joutui tyytymään tasapeliin. Lopulta siis onnistuin kestämään selosuosikin paineet voittamalla yksin niukasti 5½/7. 2-3 sijalle Janne ja Pekka Kauko 5/7. 4½ pistettä saivat Eero, Kajtsu, Pentti Rintakoski ja Pekka Lehto (VammSK).

Paras alle 15-vuotias Eero Valkama 4½/7 (TSY)
Paras alle 1860-seloinen Pekka Lehto 4½/7 (VammSK)
Paras alle 1700-seloinen Oskari Nyman 3½/7 (LoimSK)

Muiden Loimaan ja Forssan pelaajien tuloksia:
Asko ja Eikka saivat mukavasti 3½ pistettä. Samassa pistemäärässä myös Marko, Oskari ja Valtteri. Tommille 4 pistettä ja Markus 2½.

Kuva 1. Toisen kierroksen loppuvaiheet menossa. Pelitilana toimineessa ruokalassa oli seinille shakkiin liiankin repiviä otsikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti