lauantai 14. tammikuuta 2012

Loimaalle 6-2 voitto Hyvinkäästä

Loimaan Shakkikerho oli liikkeelle kamppailumielellä ja Hyvinkään Shakkikerho joutui lähtemään kotimatkalle 6-2 tappion kärsineenä.

Tulokset:

LoimSK-HyvSK 6-2

Ular Lauk - Jari Kumpulainen 1-0
Tapio Salo - Jari Ahonen 1-0
Aki Nokso-Koivisto - Ari Tonteri 1-0
Ottomar Ladva - Kari Ailama 1-0
Marko Grek - Ilkka Salmi 0-1
Pasi Mellin - Teppo Moilanen 1-0
Kaj Erlund - Seppo Pukkinen 0-1
Jarkko Hellström - Timo P Saarinen 1-0

Kommentit pelien edistymisestä:

Hyvinkääläiset antoivat alkuun tasoitusta, koska heidän virolaisvahvistuksensa kirjeshakin suurmestari Tonu Öim oli venäyttänyt liukkailla keleillä selkänsä ja joutunut luopumaan matkasuunnitelmistaan. Muutoin hyvinkääläiset olivat saaneet kokoonpanonsa kohtuullisen hyvin liikkeelle ja heidän joukkueensa oli tasaisesti vähän alle 2000-seloista hieman alle 1900-lukuihin. Neljällä ensimmäisellä pöydällä loimaalaisilla oli kohtullinen seloetumatka, 5-ja 6-pöydillä Marko ja Pasi olivat vain hitusen vastuksia selokkaampia. Kajtsu ja Jarkko olivat puolestaan vastustajiaan vähäsen etukäteen heikompia.

Alusta alkaen peleissä näytti olevan hakeutumista epätasaisiin asemiin. Ular päätyi mustilla slaavilaisen Meranon muunnelmaan, joka näytti lupaavan kaksiteräiseltä. Itse sain hieman mukavammalta tuntuvan aseman englantilaisella ja odotukset olivat myönteiset. Ottomar oli Caro-Kannin Panov-muunnelmassa myös saanut tuetun vapaasotilaan ja lupaavalta näyttävän aseman. Aki ja näkövammaisten Suomen kärkipelaajiin kuuluva Ari Tonteri pelasivat asemallista sisilialaista tasaväkisessä asemassa.

Viitospöydällä Marko oli joutunut hieman ahtaaseen asemaan vastuksen kääntöväri-kivimuurissa tekemän e3-e4-e5 etenemisen takia. Pasin englantilainen näytti olevan tasapainossa, vaikka vastustaja olikin vaihtanut sivustoidun lähetin Pasin kuningasasemasta. Kajtsu oli joutunut vaikean näköiseen asemaan espanajalaisessa mustilla, kun valkea oli pelannut d3-d4-d5 kiinnittäen Kajtsun c6-ratsun. Jarkko oli saanut vastaanotettua daamigambiittia vastaan lähettiparin ja mukavalta näyttävän aseman.

Marko joutui ensimmäisenä päättämään pelinsä, kun Ilkka Salmi nappasi Lb5-siirrolla laadun. Yhden siirron ajan Marko olisi vielä Rg6-siirrolla sekoittaa peliä, mutta mahdollisuuden jäätyä käyttämättä valkea johti värinsä nopeasti voittoon. Sitten alkoikin Loimaan pisteputki. Ottomar oli vaihtanut laadun kahteen keskustasotilaaseen, jotka etenivät vastustamattomasti. Pasi voitti keskipelissä sotilaan ja vastustajan vaihtomanööveri kilpistyi välishakkiin, joka voitti ratkaisevasti upseerin. Ular hyödynsi puoliavointa f-linjaa ja pelasi kauniin sommitelmasarjan f2-ruutuun pakottaen Jari Kumpulaisen luovuttamaan. Omassa pelissäni Jari Ahonen tasoitti aseman näppärästi e5-dxe6 Lxe6 siirtosarjalla. Sen jälkeen uhrasin sotilaan, jota seuranneessa siirtosarjassa musta teki aktiivisen näköisen siirron, joka johtikin vaikeuksiin. Laadunuhraus ei auttanut vaan pääsin kuittamaan pisteen ja Loimaalle 4-1 johdon.

Voiton varmistavan pisteen toi Jarkko, jonka e-ja f-sotilaat ajoivat mustan ahtaalle ja ratkaiseviin materiaalitappioihin. Kajtsu oli kamppaillut takaisin peliin Hyvinkään kapteenia Seppo Pukkista vastaan, mutta loppupelissä valkeilla pelannut hyvinkääläinen onnistui paremmin. Viimeisessä pelissä Aki sai lopulta torniloppupelissä 3-2 sotilasenemmistön kuningassivustalla. Valkea salli tornien vaihtumisen, jonka jälkeen Aki realisoi sotilasloppupelin voitoksi ja loppunumeroiksi 6-2 voiton.
Kolmosdivarissa Loimaan ja Forssan seudun edustajat joutuivat tunnustamaan vierailevat salolaiset luvuin 1-2 vahvemmiksi.

III div. lohko 6

LoimSK 2 - SalSK 3 1-2

Marko Koivumäki - Aleksi Virtanen ½-½
Tuomas Lahtinen - Aare Virta ½-½
Eino Paasikangas - Markku Torvi 0-1
Matias Malinen - Otto Lönnroth 1-0
Asko Havumäki - Lauri Tuomela 0-1

Markku Torvi on ollut Eikalle usein vaikea vastustaja ja tälläkin kertaa Eikka joutui sisilialaisessa ahtaalle. Daami jäikin kiinni 20 siirron paikkeilla. Matias tasoitti tilanteen voitettuaan upseerin Otto Lönrothin heikentyneestä kuningasasemasta. Asko pelasi pitkään tasaisesti Lauri Tuomelaa vastaan ja vastuksen sommitellessa sai myös materiaalietua. Sitten yksi epätarkkuus käänsi tilanteen Salon edustajan voitoksi.
Tuomas oli voittanut avauksen jälkeen sotilaan ja sai jatkossa vielä pari lisää. Viime hetkillä Aare Virta onnistui luomaan tummilla ruuduilla vastapeliä ja Tuomas vaihtoi kuningattarensa torniin ja lähettiin. Seuranneessa loppupelissä Tuomas katsoi parhaaksi tehdä ikushakin. Forssasta lähtöisin oleva Aleksi Virtanen pelasi tasaista vääntöä Marko Koivumäen kanssa Caro-Kannin Panov-muunnelmassa. Vaikka musta onnistuikin saamaan vaihtoja niin valkean aloite piti aseman tasapainossa ja sotilasloppupelin alkaessa soviittin tasapeli.


Kuva 1. Tonteri vastaan Nokso-Koivisto alkamassa.


Kuva 2. LoimSK 2- SalSK 3. Edessä Virtanen-Koivumäki ja Lahtinen - Virta.


Kuva 3. Pukkinen-Erlund ja takana Hellström-Saarinen.


Parhaita paloja peleistä

Ular sommiteli valkean kuningasaseman hajalle.Omassa pelissäni mustan 21..Dd8-f6 oli yllättäen paha virhe. 21...Lb2-g7 olisi pitänyt pelin tasavoimaisena.
Ottomar uhrasi laadun keskustasotilaisiin.
Aki saavutti voiton lopulta sotilasloppupelissä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti