sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Forssan ja Loimaan pelaajia TuTS:n kisassa 25-27.11

Turun kolmipäiväisessä viikonloppukisassa olivat mukana Eikka, Matias ja Marko Koivumäki Loimaalta. Matias ja Marko pelasivat B-ryhmässä. Molemmat saivat 3/5 ja sijoitukset olivat Matiaksella 6. ja Markolla 11. ryhmässä, jossa pelaajia oli 24 kpl. Matias jatkoi selojensa nostamista, koska suoritustaso kisassa oli 1759.

B-ryhmä. tulokset

Kisassa järjestettiin myös kymmenen pelaajaan senioriryhmä, johon Eikka osallistui. Tuloksena oli 1/5 ja yhdeksäs sija.

Senioriryhmä, tulokset

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Pikapelit 23.11.

Seitsemän pelaajan voimin ratkottiin 7+7 min ajoilla pikapelivoittajaa Forssan Keilahallilla.

Eikka oli myös tuonut näytille Salon turnauksesta ostamansa Karpovin simultaanivideon, jossa esiintyy useita paikallisia shakkivaikuttajia noin kahdenkymmenen vuoden takaa.

Parittoman osallistujamäärän myötä pääsin pelaamaan kahdella laudalla, joka tuottikin alkuun varsin kriittisiä pikapeliloppuja viimeisen 30 sekunnin kuluessa molemmilla laudoilla.
Kaikille pelaajille liikeni turnauksessa pisteitä eikä kenenkään tarvinnut lähteä tyhjin pistepussein pois.


Tulokset:

1. Marko  6/7
2-3. Tapio I ja Tapio II 5½
4. Eikka 3
5. Raimo 2½
6-7 Harri ja Asko 2
8. Juhani 1½

Marko pelasi tasapelit vain Tapiota vastaan. Tapio pelasi keskinäisen tasapelinsä ja Marko-remien lisäksi tasapelit Raimoa ja Juhania vastaan. Eikka saalisti eniten pisteitä Markon ja Tapioiden jälkeen.

maanantai 21. marraskuuta 2011

Näkymättömät siirrot

New In Chess-kustantamon tuoreessa kirjassa "Invisible Chess Moves" on seuraava esimerkki, jota testasin Kojon ala-asteen koulukerhossa. Asema on toki haastava, mutta jokainen voi kuviosta miettiä valkean ehdokassiirtoja (candidate moves). Asema on pelistä Zuger-Landenbergue ja valkealla on siirtovuoro.
Musta on uhrannut upseerin ja saanut vaarallisia uhkauksia, mutta onko valkealla pelastus?Koulukerhossa poimittiin ainakin seuraavia ehdokassiirtoja:

1. Rd2-f3
1. Lg2xh3
1. De5xg3
1. Td7-g7+
1. Rd2-e4

Näistä siirroista suurin osa häviää heti, myös pelissä tapahtanut 1.De5xg3.
Yllättävällä tavalla voiton varmistavaa 1.Td7-g7+ siirtoa on varsin vaikea nähdä.

Seuraavassa ratkaisu:
Daami jää kevyiden upseereiden vangiksi, ja loppupelit valkea voittaa.

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Loimaan ykköselle niukka 2-3 tappio Remin vieraana

Sunnuntain pelissä LoimSK kärsi niukan 2-3 tappio Shakkiseura Remissin vieraana Vantaan Koivukylässä.


Remi-LoimSK 3-2

Markus Kiili - Ular Lauk 0-1
Kari Eklund - Tapio Salo 0-1
Timo Rönnqvist - Aki Nokso-Koivisto ½-½
Sasu Lappalainen - Marko Grek 1-0
Tomi Veteläinen -Kaj Erlund 1-0
Kalle Kumpulainen - Matti Airola 1-0
Dmitri Tumanov - Jarkko Hellström ½-½
Leo Peltola -Marko Koivumäki ½-½

Loimaalaisten ensimmäinen takaisku tapahtui Pasin rengasrikon merkeissä. Aki onneksi tavoitti Koivumäen Markon, joka pääsi tuuraamaan Pasia. Jarkon ja Matin valmistelut ja värit menivät myös uusiksi. Remi oli myös saanut riveihinsä lauantain peleihin verrattuna Timo Rönnqvistin ja oli hieman odotettua vahvempi.

Avauksen jälkeen Marko Grek näytti olevan ahtaalla mustilla englantilaisen Flohr-Mikenas hyökkäyksessä Sasu Lappalaista vastaan. Matti oli ottanut Kalle Kumpulaisen Rc3-Lb5 anti-sisilialaista vastaan eristetyn kaksoissotilaan c6-c5, josta lähettipari ei ollut riittävä korvaus. Omassa pelissäni Kari Eklund uhrasi nimzo-intialaisen Kasparov-muunnelmassa (4.Rf3 5.g3) kaksi sotilasta, joista korvausta ei täysin tuntunut olevan. Ular oli uhrannut valkeilla sisilialaisen Tajmanovia vastaan sotilaan, josta oli korvauksena tilaetua Markus Kiiliä vastaan. Akilla oli pientä aloitetta skotlantilaisessa avauksessa Timo Rönnqvistia vastaan.

Kaitsu oli pelannut Tomi Veteläisen mustilla valitsemaa sisilaisen Najdorfin muunnelmaa vastaan passiivisesti ja musta oli tasoittanut nopeasti. Marko Koivumäellä oli mustilla skandinaavisella varsin tasainen asema Leo Peltolaa vastaan.  Jarkon Reti/englantilainen avaus oli tuottanut suljetun ja monimutkaisen aseman nuorta Dmitri Tumanovia vastaan.

Kolmenkymmenen siirron kohdalla päättyivät ensimmäiset pelit. Marko G. ei onnistunut kaventamaan vastustajan avauksessa saamaa etumatkaa ja kehittämätön kuningassivusta johti ratkaiseviin materiaalimenetyksiin. Kajtsun vastustaja jatkoi avauksenkin jälkeen tehokkaasti ja johdatti e-sotilaansa korotukseen asti. Marko K. oli tasoittanut varmasti ja tuloksena oli tasapeli. Kolmen päättyneen pelin jälkeen Remillä siis 2-0 johto.

Seuraavaksi kärkipöydät päättyivät loimaalaisten eduksi. Ular oli saanut sotilaan takaisin ja loppupelissä upseerit pelasivat paremmin yhteen tuottaen koko pisteen. Kari Eklund uhrasi kekseliäästi vielä laadun, mutta ajan käydessä vähiin vastapeli hiipui ja pääsin avaamaan pelin torneilleni. Akin peli oli sitä vastoin yksinkertaistunut raskaiden upseerien loppupeliksi, jossa aselepo solmittiin.

Matti oli menettänyt loppupelissä sotilaan ja viimeiset vastapeliyritykset vastustaja tarkasti pelaten esti. Jarkko oli käyttänyt hyväksi Dmitrin epätarkkuudet ja oli voittanut muutaman sotilaan. Dmitrillä oli kuitenkin aloitetta ja ikushakki näytti Jarkon avattua asemaa olevan todennäköisintä. Jarkko taiteili kuitenkin torniloppupeliin sotilaan etumatkoin. Mielenkiintoisessa loppupelissä päädyttiin lopulta pistejakoon.

Lopputuloksena siis niukka tappio etukäteen hieman vahvemmiksi rankatuille Remiläisille.Pöydät 1-3.

Pöydät 4-8.

Kaitsun ja Matin pelit alkamassa.

lauantai 19. marraskuuta 2011

Matinkylän kakkosjoukkue liian vahva loimaalaisille

Matinkylän shakkikerhon kakkosjoukkue ei ollut lähtenyt soitellen sotaan Loimaan shakkikerhoa vastaan vaan oli koonnut iskukykyisen ja vahvan joukkueen Loimaalla lauantaina 19.11. pelattuun otteluun. Viidelle Matinkylän kärkipöydälle riitti shakkimestari ja kolmelle viimeisellekin pöydälle vielä selvästi yli 2000-lukuinen pelaaja.

Tulokset:


I div. A-lohko

LoimSK 1 - MatSK 2 2-5

Ular Lauk - Janne Salimäki 1-0
Tapio Salo - Panu Laine ½-½
Aki Nokso-Koivisto - Mikko Tolonen 1-0
Marko Grek - Sauli Tiitta 0-1
Pasi Mellin - Risto Lehtivaara 0-1
Kaj Erlund - Vesa Toikkanen 0-1
Matti Airola - Scott Fraser 0-1
Jarkko Hellström - Mikko Kurkijärvi 0-1

Loimaan kannalta pelit alkoivat hankalissa merkeissä, koska Kaitsu joutui valkeilla klassisessa sisilialaisessa nopeasti vaikeuksiin Vesa Toikkasen solidia pelaamista vastaan. Kaitsulta putosikin upseeri alta 20 siirron ja hän joutui luovuttamaan.

Oma pelini Panu Lainetta vastaan eteni melko tasaisissa merkeissä, koska katsoin parhaaksi välttää slaavilaisen Meranon muunnelman teoriamittelön. Markolla oli valkeilla Trompovskista mukavan näköinen asema, koska yksi Suomen harvoista shakkivalmentajista, Sauli Tiitta, oli laimin lyönyt upseeriensa kehitystä. Ular oli yllättäen hankalan näköisessä asemassa, koska hän oli c3-sisilialaisessa valinnut mustilla harvinaisen pitkän linnoituksen, Janne Salimäen sotilaat juoksivatkin innokkaasti kohden Ularin kuningasasemaa. Aki oli joutunut ottamaan c3-sisilialaisessa mustilla eristetyn d-sotilaan ja kaksoissotilaan f-linjalle. Mikko Tolosen asema näyttikin selvästi mukavammalta.

Pasi oli valinnut Caro-Kann puolustuksen, johon Risto Lehtivaara vastasi etenemismuunnelmalla. Asema näytti varsin tasapainoiselta ja muunnelmalle tyypilliseltä. Jarkon ja Matin pelit olivat käynnistyneet myös rauhallisissa merkeissä ilman suuria tasapainon heilahteluja.

Seuraavaksi päättyi Markon peli tappioon. Keskipelin taktisissa käänteissä Marko innostui uhraamaan liiaksi ja Sauli Tiitalle jäi lopuksi torni ratsua vastaan. Myös Jarkko joutui tunnustumaan Mikko Kurkijärven paremmakseen. Daamisivustalla tapahtunut linjojen avautuminen johti a2-sotilaan menetykseen ja vastustajan a-sotilas eteni hiljalleen korotukseen asti.

Syntymäpäiväsankari Panu Laineen kanssa päädyimme varsin hiljaisen pelinviennin myötä tasaiseen torniloppupeliin, jossa tasapelistä sovittiin. Ensimmäisen kavennuspisteen Loimaalle toi hyvin kamppaillut Aki, joka vei terävässä asemassa kuningashyökkäyksensä maaliin asti. Tilanne siis Matinkylälle 1-3.

Matti oli joutunut ahtaampaan asemaan ja Scott Fraser käänsi tilaedun turvin painostuksensa kuningassivustalle ja voitti useampia sotilaita. Fraserin voiton myötä Matinkylä siirtyi tavoittamattomaan 4-1 johtoon.

Ular oli onnistunut neutraloimaan Salimäen painostuksen loppupeliin, ja sai myös menettämänsä sotilaan takaisin. Ularin lähetti osoittautui pian selvästi Salimäen ratsua tehokkaammaksi ja piste Loimaalle. Pasi oli vaihtanut Risto Lehtivaaraa vastaan upseerin kolmeen sotilaaseen ja asema olikin pitkään tasapainossa. Loppuhetkillä Pasi erehtyi sallimaan ratsun näennäisuhrauksen, joka olisi menettänyt ratkaisevan sotilaan ja Pasi päättikin luovuttaa saman tien. Loppunumerot olivat siis Matinkylälle 2-5.

Aki ratkaisi pelin tarkoilla siirroilla saatuaan nappuloidensa yhteispelin toimimaan. Kuvioasemassa on mustan siirto.

Pöydät 5-8.


Pöydät 1-4.

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Pitkien pelien tilannetta

Tulokset 1 kierros:

Asko-Pekka 1-0
Juhani-Raimo 1-0
Lauri-Janne 0-1
Matias-Jarkko 0-1
Harri-Jukka 1-0 (5.10)


Tulokset 2 kierros:
Jarkko-Asko 1-0
Harri-Juhani 1-0
Raimo-Jukka 1-0
Eikka-Tapio 0-1

Lisäpelejä
Matias-Lauri 1-0
Eikka-Matias 0-1 (16.11.)

Pisteet 2/3 kierroksen jälkeen:
Jarkko 2/2
Harri 2/2
Matias 2/3

Tapio 1/1
Janne 1/1
Asko 1/2
Juhani 1/2
Raimo 1/2

Pekka 0/1
Lauri 0/2
Eikka 0/2
Jukka 0/2

Jos jaetaan pisteitä seuraavasti:
voitto 4
tasapeli 2
pelaaminen 1
poissa 0

Pistetilanne olisi seuraava:

Matias 9 (3 peliä)

Jarkko 8
Harri 8
Asko 5
Juhani 5
Raimo 5

Tapio 4
Janne 4
Jukka 2

Lauri 2
Eikka 2

Pekka 1

Blixtit 16.11.

Kymmenen pelaajaa osallistui marraskuiseen peli-iltaan Forssan keilahallin pelitilassa.

Eikka ja Matias pelasivat pitkän pelin, jotta Eikka sai kurottua kiinni alkusyksyn pelaamattomuutta. Matias onnistui keskipelissä ryöstämään upseerin ja etumatka osoittautui ratkaisevaksi.
Aikaisemmin Matias oli myös kohdannut Laurin ja kirjannut myös tästä pelistä voiton.

Pikapelit pelattiin 6+6 min ajoilla.

Omat pelini sujuivat hyvin ja tasaisissakin peleissä saavutin aikaetua, jonka ansiosta mm. Janne ja Asko kaatuivat. Tasapelejä ei kisassa nähty ja järjestys määräytyi pisteen erolla.

Tulokset:
1. Tapio 7/7
2. Marko 6
3. Janne 5
4. Jarkko 4
5. Raimo 3
6. Harri 2
7. Asko 1
8. Pertti 0Jarkon ja Pertin peli loppuvaiheissa.

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Blixtien tuloksia 9.11, 2.11 ja 12.10

Pikapelien tuloksiin tämän päiväiset kommentit ja puuttuneet pari peli-iltaa.

9.11 pelaamassa oli 8 osallistujaa ja peliaikana 6+6 min. Voittajaksi selviytyi Janne, jonka tulosta rasittivat ainoastaan tasapelit Tapiota ja Jarkkoa vastaan. Jarkko voitti Tapion, mutta tappio Raimolle sekä tasapeli Juhania vastaan pudottivat Jarkon kolmannneksi.

1. Janne 6/7
2  Tapio 5½
3. Jarkko 5
4.-5 Raimo ja Eikka 4
6. Juhani 2½
7. Asko 1
8. Pentti 0


2.11. paikalla oli 6 pelaajaa. Maksimivoittajaksi selviytyi Jarkko.

Tulokset:
1. Jarkko  5 p.
2. Raimo 4
3. Harri 3
4.-6. Eikka, Juhani ja Asko 1


12.10. pelaamassa olivat Marko, Raimo, Jarkko, Eikka, Juhani ja Asko.

Jannen kanssa pelasimme mielenkiintoisen slaavilaisen avauksen, joka päätyi ikushakkiin.


maanantai 7. marraskuuta 2011

Forssalaisia Salon viikonloppukisassa 5-6.11

Forssan pelureista olivat Raimo, Eikka ja Matias testaamassa pelitaitojaan Salon vl-turnauksessa.

Tulokset löytyvät SalSK:n nettisivuilta.

B-ryhmässä Matias ja Raimo olivat jaetulla kuudennella sijalla tuloksella 3/5.
Eikan pistesaalis oli 2/5 ja sijoitus jaettu 15.

Kaikki ylittivät odotustuloksensa, ja varsinkin Matias nosti lukuaan reippaasti koska tavoitetulos ylittyi liki kahdella pelipisteellä.