sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Viikonlopun 29-30.10 tuloksia Koululaisten SM:stä ja TammerShakin turnauksesta

Viikolopun pelit ovat takana päin ja ainakin koululaisten SM:n tulokset löytyvät netistä.

Loimaan ja Fossan seudun pelaajien tuloksista seuraavat poiminnat:

Kovatasoisen B-ryhmän voitti ennakkosuosikki Espoon Daniel Ebeling samalla pistemäärällä, 6/7, toisen shakkimestarin, Lempäälän Jani Ahvenjärven kanssa.
Loimaan pelaajista Tommi oli 9. ja Oskari 11., molempien pisteet 3,5/7. Tommi pääsi testaamaan taitojaan Danielin kanssa viimeisellä kierroksella ja Oskari Janin kanssa ensimmäisellä kierroksella.

C-ryhmän voitti niin ikään 1-rankattu Jyväskylän Matias Lappalainen, ennen Tomi Pajusta ja Tomi Erännettä. Valtteri sijoittui ryhmässä 7:nneksi, pistemäärällä 4/7. Valtteri joutui alkukierroksilla tunnustamaan Matiaksen ja Eränteen Tomin paremmikseen.

D-ryhmässä voiton vei Helsingin Jan Demidov ennen Nurmijärven Teemu Virtasta. Ennakkosuosikki Vantaan Dmitri Tumanov jäi tällä kertaa kolmanneksi. Loimaan Janne Nyman sijoittui hienoksi viidenneksi, tuloksella 5/7. Ryhmän ykkönen onnistui Jannen voittamaan toisella kierroksella.  Markus Nokso-Koivisto oli ryhmän 17., tuloksella 3,5/7. Ensimmäiset kisansa pelannut Forssan ja Kojon ala-asteen Joose Lehtinen sai mukavasti 2,5/7 ja sijoitus oli 25. D-ryhmässä pelaajia oli hienosti 32 kpl.

Nuorimpien E-ryhmässä kärkisijat matkasivat pääkaupunkiseudulle Tomi Kugappin ja Valo Hallmanin mukana. Toinen Forssan ja Kojon ala-asteen edustaja, Elias Lehtinen, nappasi ensikertalaiselle hienon tuloksen 5/7. Tällä pistemäärällä Elias sijottui 10:nneksi 54 pelaajan ryhmässä.

Tulokset TammerShakin sivuilla:
http://tammer.wordpress.com/
http://www.shakki.net/kerhot/tammer/tulokset/koulusm2011_kierros_7.txt

Tasaselokisassa Loimaan ja Forssan pelaajien pisteet sijoituksineen ja suorituslukuineen sekä lopuksi uusi selo ;
4. Samuli 2,5/5, 2133, 2102
8. Aki 2/5, 2059, 2093
26. Marko K 2,5/5, 1786, 1767
33. Raimo 3,5/, 1679, 1662,
35. Eikka 3/5,1514, 1515

torstai 27. lokakuuta 2011

Viikonloppuna koululaisten SM Tampereella

Viikonlopun shakillinen aktiviteetti Forssan ja Loimaan osalta keskittyy Tampereella pelattaviin koululaisten SM-kisoihin. Koululaisten kisoihin on viidessä ikäluokassa ilmoittautunut hienosti 133 pelaajaa. Samaan aikaan pelataan myös taseselo-turnaus, joka on kerännyt myös mukavasti osanottajia.

Loimaalta ovat kisaan ilmoittautuneet Tommi, Oskari, Janne, Valtteri ja Markus. Lisäksi koululaisissa debytoivat Forssan puolelta Kojon koulusta Lehtisen veljekset Joose ja Elias.

Tasaselo-kisassa ovat mukana Aki ja Marko Loimaalta sekä Eikka ja Raimo Forssasta. Myös Samuli löytyy ilmoittautuneiden listoilta.

Turnausten väliaikatietoja löytynee viikonlopun aikana TammerShakin osoitteesta
http://www.shakki.net/kerhot/tammer/

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Tunnin pelit 26.10

Kahdeksan pelaajan voimin jatkettiin kuukauden viimeisenä keskiviikkona pelattavaa pitkän pelin kisaa Keilahallilla 26.10. Viime kerran voittajat pelasivat keskenään ja pareiksi määriteltiin seuraavat:

Jarkko-Asko
Harri-Juhani

Tappiolla kisan kuukausi sitten aloittaneet Raimo ja Jukka pelasivat vastakkain kuten myös vasta ensimmäisen pelinsä pelaavat Tapio ja Eikka.

Kaikissa peleissä selvittiin avausten jälkeen varsin tasavoimaisiin asemiin. Ensimmäisenä päättyi Raimon ja Jukan unkarilaisen avauksen (1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Le7) tyyppisesti alkanut peli. Raimo sai painetta Jukan kuningasasemaan, mutta Jukka järjesteli rauhallisesti puolustustaan. Sitten Raimo uhrasi Lb3xf7 ja sai Dxf7 jälkeen pelattua torninsa uhkaavasti g6:een. Jukalla olisi ollut pari pelikelpoista jatkoa, mutta hän erehtyi ja Raimo voitti ratkaisevasti materiaalia.

Harri vastasi Juhanin Philidorin puolustukseen kaksoissivustoinnilla ja saikin varsin mukavan näköisen aseman. Valkea otti d6-ruudun hallintaansa ja sai sen seurauksena lähettiparin. Hiljalleen Harrin upseerit alkoivat piirittämään Juhanin kuningasta, jonka edestä sotilaat olivat rohkeasti edenneet. Juhani joutuikin pian luovuttamaan mattiuhkausten edessä.

Jarkko pelasi Askoa vastaan harvinaista wieniläistä (1.e4 e5 2.Rc3 Rf6 3.a3), joka johti lopulta espanjalaisen Steinitzin muunnelman kaltaisiin asemiin. Valkean a3-siirrosta ei asemassa suurta iloa varmaankaan ollut, mutta Steinitzin muunnelma on kaikesta huolimatta mustalla melko passiivinen variantti. Keskipelissä Asko otti d6:een takasotilaan, jonka Jarkko onnistui pudottamaan. Torniloppupelissä Asko luovutti toisen sotilaan menetyksen edessä.

Itse pelasin Eikkaa vastaan daami-intialaista, jossa e4-ruudusta kamppailtiin aluksi innokkaasti. Eikka pelasi kekseliäästi 12.d5, jonka jälkeen keskusta sulkeutui (12..Rxc3 13.Dxc3 e5 14. e4 f4). Keskipelissä ryöstin h4-sotilaan, ja sotilaan etumatka antoi mahdollisuuden tarjota vaihtoja. Lopulta päädyttiin daamien vaihdon myötä sotilasloppupeliin, jossa Eikka joutui luopumaan kamppailusta.

Tulokset:
Jarkko-Asko 1-0
Harri-Juhani 1-0
Raimo-Jukka 1-0
Eikka-Tapio 0-1

Pisteet kahden kierroksen jälkeen:
Jarkko 2/2
Harri 2/2
Tapio 1/1
Janne 1/1
Asko 1/2
Juhani 1/2
Raimo 1/2
Matias 0/1
Lauri 0/1
Pekka 0/1
Eikka 0/1
Jukka 0/2

Jos jaetaan pisteitä seuraavasti:
voitto 4
tasapeli 2
pelaaminen 1
poissa 0

Pistetilanne olisi seuraava:


Jarkko 8
Harri 8
Asko 5
Juhani 5
Raimo 5

Tapio 4
Janne 4
Jukka 2

Matias 1
Lauri 1
Pekka 1
Eikka 1


keskiviikko 19. lokakuuta 2011

HämSK voittajana Forssassa

Hämeenlinnalaisten etumatka forssalaispelaajien oli säilynyt liki main saman suuruisena viime syksyyn nähden. Kun pisteet ynnättiin keskiviikko-illan pelien jälkeen, HämSK julistettiin voittajaksi lukemin 10-6. Forssan pelaajia voi lohduttaa eron kutistaminen puolella pisteellä syksyyn 2010 verrattuna. Tätä vauhtia yllämme 8-8 tasapeliin jo vuonna 2015.

Hämeenlinnalaiset pelasivat ensimmäisen kierroksen valkeilla ja toisen mustilla.

Tulokset:

Tapio Salo- Hannu Filen ½-½; 1-0
Samuli Nieminen - Toni Vähäuski 0-1, 1-0
Raimo Kivimäki - Simo Torkkola ½-½, ½-½
Eino Paasikangas - Kauko Rytilahti 0-1, 0-1
Harri Huttunen- Risto Yli-Honkola 0-1, 0-1
Juhani Lehtokannas-Juhani Karppinen 0-1, 0-1
Asko Havumäki-Ilpo Fager-Pintilä  ja Matias Malinen -Ilpo Fager-Pintilä 1-0, 1-0
Lauri Jussila-Antti Ojala 0-1, Jukka Nummelin - Antti Ojala ½-½

1. kierros 2-6  ja 2. kierros 4-4
Ensimmäinen kierros alkamassa 3-6 pöydillä. Edessä Torkkola-Kivimäki ja Rytilahti-Paasikangas. Taustalla Yli-Honkola-Huttunen ja Karppinen - Lehtokannas.

Samulin toisessa pelissä saatiin laudalle torniloppupeli, jossa valkean vapaasotilaat etenevät vastustamattomasti pelkästään oman tornin tuella. Toni luovutti jo kuvioasemassa, koska musta ei voi sotilaille mitään.Fager-Pintilä vs. Havumäki alkamassa.

maanantai 17. lokakuuta 2011

Hämeenlinnalaisten vierailu ke 19.10

Ensi keskiviikkona kerholle on tulossa hämeenlinnalaisia vastavierailulle. Noin 8-10 pelaajan visiittiä odotellaan. Tarkoituksena on laittaa joukkueet pöytäjärjestykseen ja pelata kääntövärein kaksi 30+30 min peliä.

Viime vuoden tunnelmia voi kerrata seuraavasta linkistä.
HämSK röykytti meitä viime vuoden kohtaamisessa numeroin 10½-5½.

Jarkko on ainakin meiltä opiskelu/lomailureissulla, mutta toivottavasti saamme riittävästi pelureita vieraita vastaan. Minä ja Marko olemme ainakin tulossa ja samaten tapaamista järjestänyt Asko.

HämSK:n sivuilla on päivitystä heidän osallistumisestaan.
http://www.hameenlinnanshakkikerho.fi/55435003


HämSK:n sivujen mukaan heidän joukkueensa olisi:   Hannu Filen(2046), Toni Vähäuski (1972), Simo Torkkola (1880), Kauko Rytilahti (1817), Risto Yli-Honkola (1761) , Juhani Karppinen (1668), Ilpo Fager-Pintilä  (1455) ja Antti Ojala (1317), joten tiukkaa vastusta on luvassa. lauantai 15. lokakuuta 2011

Joukkuepelien sarjakierros 15.10.2011

Loimaan ykkösjoukkue matkasi lauantaina Käpylän Shakkikerhon vieraaksi Helsingin Shakkikotiin, joka sijaitsee Merihaassa aivan Hakaniemen kupeessa. Loimaan vakiokokoonpanosta puuttui Kaitsu, jonka korvaajana esiintyi tällä kertaa Jarkko.

Joukkueemme oli hyvissä ajoin paikalla, ja pelit saatiin käyntiin ajallaan eli tasan 12:00. Käpylältä puuttui odotetusti Norjaan muuttanut Niina Koskela, mutta yleensä pelanneen Esko Koskimaan puuttuminen kertoi vastuksen joutuneen antamaan hieman odotettua enemmän tasoitusta.

Pelit alkoivat tasaisissa merkeissä. Parhaan avauksen näytti saaneen Marko valkeilla Trompovskissa, jossa vastustajan aikainen eteneminen keskustassa johti sotilaan menetykseen. Jatkossa Markon pelinvienti ei ollut kuitenkaan tarkinta mahdollista ja Juho Kallio pääsi mukaan peliin.

Ularin vastustaja Timo Holopainen puolustautui espanjalaisen Breyerin muunnelmalla ja Ular näytti saavan espanjalaiselle avaukselle tyypillisen pienen valkean edun. Oma vastustajani Marko Honkanen pelasi daami/nimzointialaisen Lg5-muunnelmaa, joka on yksi terävimpiä pelitapoja daami-intialaista vastaan. Vaikka hän pelin jälkeen kertoi teoriatietojen loppuneen jo ennen 10:ttä siirtoa, hän löysi pitkään parhaita siirtoja.

Akia vastaan pelannut Antti Suominen valitsi harvinaisen skandinaavisen avauksen muunnelman ja onnistuikin sillä tasoittamaan avauksen jälkeen. Ottomar puolustautui tarkasti  Pekka Pietisen sisilialaista avausta vastaan valitsemaa kuningasintialaista hyökkäystä (3.d3) vastaan. Pasi valitsi hieman passiivisen grunfeldin ja slaavilaisen sekoituksen Mikael Caloniusta vastaan, mutta näytti olevan kuitenkin hyvin pelissä mukana. Matti ja Ilpo Tiihonen pelasivat melko avointa ja pelkistetyn näköistä puolislaavilaista, jossa c- ja d-linja olivat vapaat sotilaista. Jarkon vastustaja Eero Patola pelasi valkeilla 1.e4 e5 2.c4 pyrkien johdattamaan peliä Botvinnik-englantilaisen sotilasketjuun.

Ensimmäisenä päättyi Matin peli tappioon noin kahden tunnin jälkeen, sillä vastus pääsi yllättämään taktisella kikalla. Omassa pelissäni oli varsin kriittiset vaiheet kahden pelitunnin jälkeen, mutta onnekseni vastustaja antoi sopivasti mahdollisuuksia nappuloitteni aktivoimiseen. Molempien aikojen käydessä vähiin valkea erehtyi jo heikommassa asemassa sallimaan kahden siirron matin. Tilanne oli sen jälkeen 1-1.

Aki oli jättänyt Antti Suomista vastaan käyttämättä mahdollisuuden sotilaanryöstöön ja pelasi sen jälkeen loppupeliä liian passiivisesti. Mustan nappulat tekivätkin pian tuhojaan 2-rivillä, ja Aki joutui luovuttamaan. Onneksemme Markon vastustaja erehtyi ratsuloppupelissä kohtalokkaasti pariin kertaan, ja Marko pääsi korottamaan sotilaansa voittaen pelin. Tilanne oli nyt 2-2 ja jäljellä olevat pelit näyttivät meille lupaavilta tai ainakin tasaisilta.

Ular oli saanut loppupeliin siirryttäessä lähettiparin ja hiljalleen Holopaisen puolustuskeinot loppuivat. Ular siirsikin Loimaan ensimmäistä kertaa ottelussa 3-2 johtoon. Seuraavaksi Pasin ja Mikael Caloniuksen torniloppupeli päättyi ratkaisemattomaan. Jäljellä olleissa peleissä Jarkolla oli ratsu ja 3 sotilasta vastustajan tornia ja yhtä sotilasta vastaan. Ottomarilla oli erinomainen ratsu vastuksen omien sotilaiden väristä lähettiä vastaan, mutta edistyminen ei näyttänyt helpolta.

Jarkko piti helposti loppupelissä tasapelin ja oli tyytyväinen tulokseen, koska keskipelissä hän oli tehnyt virheellisen tornin uhrauksen ja joutunut hakemaan tornista korvausta varsin vaikean näköisessä asemassa.
Lopulta Ottomarin oli luovuttava voitonpeluusta, koska Pekka Pietinen aktivoi torninsa oikea-aikaisesti ja piti aseman tasapainossa.

Loimaalle joka tapauksessa hieno pisteen voitto jännittävien vaiheiden jälkeen.


KäpSK - LoimSK   2-3

Holopainen Timo   - Lauk Ular       0-1
Honkanen Marko    - Salo Tapio      0-1
Suominen Antti    - Nokso-Koivisto Aki  1-0
Pietinen Pekka    - Ladva Ottomar     ½-½
Kallio Juho     - Grek Marko      0-1
Calonius Mikael   - Mellin Pasi      ½-½
Tiihonen Ilpo    - Airola Matti     1-0
Patola Eero     - Hellström Jarkko   ½-½Forssalaisten kakkosjoukkue oli pelaamassa Paimion Shakkikerhoa vastaan. Niukka tappio numeroin 2-1 oli valitettavasti kotiin tuomisena,

Matias toi forssalaisten pisteen. Tasapeliin yltivät Marko Koivumäki ja joukkuesarjassa debytoinut Jukka Nummelin. Raimo ja Eikka joutuivat tunnustamaan paimiolais-vastuksensa tällä kertaa paremmiksi.


PaimSK - LoimSK 2  2-1

Manninen Juha    - Koivumäki Marko    ½-½
Kajanoja Kari    - Kivimäki Raimo    1-0
Heikkilä Juhani   - Paasikangas Eino   1-0
Rehmonen Juhani   - Malinen Matias    0-1
Pitkänen Jouko    - Nummelin Jukka    ½-½


Nuorisojoukkue kärsi 0-2 tappion Salon III-joukkueelle Loimaalla.
Tasapelit Oskarille, Valtterille ja Jannelle ovat hyviä tuloksia, koska vastukset ovat kuitenkin 1500-1600 tason pelaajia.


LoimSK 3 - SalSK 3  0-2

Nyman Oskari     - Virta Aare      ½-½
Nokso-Koivisto Valtteri
           - Virtanen Antti    ½-½
Nyman Janne     - Tuomela Lauri     ½-½
Nokso-Koivisto Markus- Lönnroth Otto     0-1
Nyman Aino      - Enkel Vladimir    0-1

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Pikapelit 5.10.2011

Lokakuun ensimmäinen turnaus pelattiin neljän pelaajan kesken. Paikalla olivat myös Harri ja Jukka, jotka päättivät pelata pitkän pelin oltuaan viime viikon pelikierrokselta poissa.

Turnaus pelattiin kaksinkertaisena, 10+10 min ajoilla.

Ensimmäisellä kierroksella pelasin Askoa vastaan ja onnistuin molemmissa peleissä voittamaan avauksen jälkeen sotilaan valkeilla kuningatargambiitissa ja mustilla englantilaisessa. Asko ei onnistunut peleistä vastapeliä löytämään, vaikka mahdollisuuksia hetken ajan näytti olevan. Raimo onnistui voittamaan Juhanin molemmissa peleissä. Ensimmäisessä Juhani oli tosin tekemässä mattia, mutta pitkään huono aikatilanne päättyi lipun vilkkumiseen. Toisessa pelissä Raimo voitti keskipelissä sotilaan, eikä ote näyttänyt lipsuvan loppupelissäkään.

Toisella kierroksella Juhani erehtyi minua vastaan daamigambiitissa lyömään Lb7xf3, jolloin välisiirto Tc3xc8+ voitti kokonaisen tornin. Toisessa pelissä pelasin jugoslavialaista mustilla. Juhani lipsautti sotilaan loppupelissä, mutta ylimääräinen sotilaani oli kuitenkin hankalasti realisoitava kaksoissotilas. Lähettipari oli kuitenkin voimatekijä, jonka kätketty teho tuotti upseerin voiton. Raimo oli molemmissa pelissä voittamassa Askoa, mutta loppuvaiheissa Asko pelastui ensimmäisessä pelissä ikushakkiin ja toisessa pelissä Raimo menetti loppuvaiheessa pari upseeriaan ja päätyi mattiin.

Kolmannella kierroksella Asko ja Juhani tasasivat pisteet kummankin voittaessa mustilla. Raimoa vastaan päädyin loppupeliin molemmissa kamppailuissa. Ensimmäisessä voitin avausvaiheessa sotilaan preussilaisen Traxlerin variantissa ja realisointi onnistui lopulta torniloppupelissä. Toisessa pelissä Raimon englantilainen puolustus tuotti hyvän aseman ja lähettiparin edun. Ajankulutukseni oli lopulta kohtalokasta sillä torniloppupelissä aikani loppui,

1. Tapio 5/6
2. Raimo 3½
3. Asko 2½
4. Juhani 1
Kuva 1. Harrin ja Jukan tunnin peli on alkanut hetki sitten.


Daamigambiittia pelattiin kahdessa pelissä:


lauantai 1. lokakuuta 2011

Pitkän pelin kisa alkuun 28.9.

Syyskuun viimeisenä keskiviikkona aloitettiin kauden 2011-2012 tunnin pelit. Ensimmäiselle kerralle en ehtinyt itse mukaan työkiireiden takia, mutta Jarkolta sain tilannekatsauksen.

Mukana ensimmäisellä kierroksella oli 10 pelaajaa ja tulokset seuraavat: :

Asko-Pekka 1-0
Juhani-Raimo 1-0
Lauri-Janne 0-1
Matias-Jarkko 0-1
Harri-Jukka 1-0 (5.10)

Jarkko menetti mustilla epätarkalla siirtojärjestyksellä Matiasta vastaan sotilaan espanjalaisessa avauksessa. Keskipelin alussa Matias jatkoi edelleen tarkasti ja runteli Jarkon kuningasaseman voittaen toisen sotilaan. Sitten Matiaksen ajankäyttö alkoi kostautua ja Jarkko sai vaarallista painostusta kuningasasemaan. Lopulta Matiaksen aika loppui, mutta silloin Jarkolla oli myös voittava hyökkäys.

Harri ja Jukka pelasivat tiukan espanjalaisen väännön. Lopulta molemmilla oli alle 5 minuuttia jäljellä ja Harrilla torni  ja vaaralliset vapaasotilaat Jukan lähetti-ratsu yhdistelmää vastaan. Viime minuuteille Jukan ratsu jäi kiinni ja sen jälkeen Harrin sotilaat etenivät vastustamattonasti.

Kahden viikon kuluttua (19.10)  pelataan puolen tunnin ajoilla Hämeenlinnlaisia vastaan ja lokakuun 26. päivä pelataan toinen kierros tunnin kisaa.

Pubikisa pelattu maanantaina 26.9

Markon ja Matiaksen ohjaamana pelattiin viime maanantaina Bulldog Bar:ssa luullakseni Forssan ensimmäinen pub-turnaus. Kisa herätti ainakin etukäteen runsaasti mielenkiintoa.

Peliajaksi kuuleman mukaan valikoitui 15+15 min ja kuusi kierrosta pelattiin.  Voittajaksi selviytyi kerhoillassakin satunnaisesti vieraillut Lauri maksimituloksella.