tiistai 26. huhtikuuta 2011

Pitkän pelin turnaus 27.4.

Näillä näkymin viimeinen kierros syksyn 2010 ja kevään 2011 tunnin peleistä pelataan keskiviikkona 27.4.

Turnaustaulukko.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Vaaran tunne eli miten välttää virheitä

Olen viime viikkoina lueskellut Amatzia Avnin kirjaa: "Danger in chess". Kirjan tavoitteena on kehittää pelaajan kykyä vaistota vaaraa harmittoman näköisissä asemissa.

Ensiksi tilanne, jossa valkealla näyttäisi sotilaan edun lisäksi olevan kaikki kunnossa, mutta mustalla on varattuna ikävä yllätys. Miettimisen jälkeen voi nuolinäppäimestä katsoa ratkaisun.


Toisessa esimerkissä valkea ei havaitse mustan vastapelimahdollisuutta ja pelaa huolimattomasti Txh6.


Kolmannnessa esimerkissä materiaalia on enää vähän jäljellä ja valkea pelasi luottavaisesti Th8 saadakseen sotilaansa liikkeelle. Mikä siinä oli vikana?

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Pikapeliturnaus 20.4. 2011

Keskiviikkona 20.4 2011 pelattiin Forssan Shakkikerhon perinteinen pikapeliturnaus 6+6 min ajoilla. Osallistujia oli mukavat kymmenen.

Janne oli löytänyt vakuuttavan kevätvireen ja vei turnausvoiton suvereenisti, Janne pieksi mennessään mm.turnauksen usein voittaneet Tapion ja Markon ja kaikista pelaajista ainoastaan Jarkko onnistui saamaan puolikkaan Jannelta.
Tapio ja Marko taistelivat toisesta sijasta, ennen viimeistä kierrosta Tapiolla oli rasitteenaan häviö Jannea vastaan ja tasapeli Raimoa vastaan, Marko oli hävinnyt Jannelle, joten Marko oli puoli pistettä Tapion edellä ja ainoastaan voitto olisi riittänyt Tapiolle toisen sijan saamiseksi. Keskinäinen peli viimeisellä kierroksella, tiukasta taistelusta huolimatta, päättyi molempien ajanylitykseen eli lopputuloksena tasapeli ja kakkossija meni Markolle ja Tapio oli kolmas.
Myös Harria oli kevät piristänyt ja tuloksena oli neljäs sija kuudella pisteellä. Tervettä ja asemallista shakkia pelaavan Harrin ainoat pistemenetykset tulivat turnauskärkeä vastaan. Raimo saalisti viisi pistettä ja sijoitus oli viides. Kuudennen sijan jakoivat Eikka ja Juhani kolmella ja puolella pisteellä. Jarkon sijoitus oli kahdeksas kahdella ja puolella pisteella ja vaikka Jarkon turnaus ei kokonaisuutena ollut erityisen onnistunut, hyvä suoritus oli tasapeli turnauksen voittajaa Janne vastaan. Yhdeksäs oli Asko ja kymmenes Eino.

Lopputulokset:
1. Janne 8,5
2. Marko 7,5/9
3. Tapio 7/9
4. Harri 6/9
5. Raimo 5,5/9
6.-7. Eikka ja Juhani 3,5/9
8. Jarkko 2,5/9
9. Asko 1/9
10. Eino 0/9

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Forssan kerholaisia pelaamassa

Lähiaikoina on hyvin tarjolla turnauksia Lounais-Hämeen tuntumassa.

Pentti pelaa TSY:n viikonloppukisassa 15-17.4. Turnaus pelataan tasaselo-menetelmällä, jossa vastukset ovat koko ajan lähelle omaa SELO-lukua,
Tulosseuranta pyörii ao. osoitteessa.

http://www.shakki.net/kerhot/TSY/

Pentin tulos 2,5/5, joka vastasi suoritustasoltaan vahvuuslukua.

Eikka ja Raimo pelasivat Vammalassa nopean shakin Levoranta-turnauksen.

Eikalle 2,5/7 ja Raimolle 1,5/7 B-ryhmässä.

Muista LoimSK pelaajista seuraavia tuloksia:
Aki 11. A-ryhmässä, 3,5/7
B-ryhmä
Valtteri Nokso-Koivisto 3,5/7
Markus Nokso-Koivisto 2/7

Pitkänäperjantaina järjestettäneen Someron perinteinen pikapeliturnaus. Ainakin Eikka suunnittelee osallistumista.


Salossa pelataan nopeaa shakkia äitienpäivän aattona 7. toukokuuta.

http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/turn2011/salo05k.htm

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Toinen SELO-turnaukseni 5-6.9.1981

Toinen SELO-kisani oli Espoossa pelattu Soukan avoin mestaruusturnaus. Olin edelleen liikkeelle serkun pojan kanssa ja majoituin serkun perheessä Espoossa.

Ensimmäisen turnauksen (½/5) antaman kolauksen seurauksena pelaamiseni oli varsin varovaista ja yksinkertaistin peliä nopeasti.

Tuloksena olikin harvinainen viisi tasapeliä.

Vastustajat:
1 kierros mustilla Petri Ailus (1658)
2 kierros mustilla Erik Bergström (1626)
3. kierros valkeilla Henry Ranta (1631)
4. kierros mustilla Kari Pulkkinen (1633)
5. kierros valkeilla Janne Pesonen (1594)

Kaksi ensimmäistä peliä olivat tasaisia vääntöjä, jossa olin keskipelissä hieman paremmalla puolella, mutta edut häipyivät liiallisiin nappulavaihtoihin.

Kolmannella kierroksella olikin sitten vaiherikas peli, jossa musta pelasi näppärän uhrauksen voittaen sotilaan.
Jatkossa musta kuitenkin pelasi pieleen ja laudalle tuli seuraava sotilasloppupeli.Neljännellä kierroksella kohtasin taasen Kari Pulkkisen, joka valitsi terävän Blackmar-Diemer gambiitin valkeilla. Karin avaus ei kuitenkaan onnistunut ja keskipelissä sain selvän edun. Loppupeliin pääsin upseerin eduin sotilasta vastaan. Realisoinnissa olin kuitenkin huolimaton ja jouduin antamaan upseerin Karin vapaasotilaisiin ja tuloksena tasapeli.

Viimeisessä pelissä kamppailimme toisen nuoren pelaajan kanssa sisialaisen myrkkysotilas-muunnelman viidakoissa. Alussa pääsin voiton puolelle, mutta sitten oikeat siirrot eivät löytyneet ja mustilla oli tilaisuutensa voittoon.


Tuloksella 2½/5 seloluku nousi jonkin verran 1543:sta 1563:een.

torstai 14. huhtikuuta 2011

Viikkopikapeliturnaus 13.4. 2011

Etenevä kevät usutti keilahallille pelaajia tällä kertaa kahdeksan. Turnaus pelattiin 7+7 minuutin ajoilla.

Marko johti turnausta ennen viimeistä kierrosta puolen pisteen erolla Tapioon. Heidän keskinäinen viimeisen kierroksen pelinsä päättyi ei-niin-sopuisasti pelattuun remiin kun pelin edetessä etu vaihtoi muutamaan kertaan puolta, mutta lopulta molemmilta tippui kellosta aika. Pelin lopputulos takasi Markolle tällä kertaa voiton turnauksessa.
Pena siirteli vahvasti ja oli selvä kolmonen pisteen Tapion perässä. Pisteenmenetykset tulivat ainoastaan Tapiolle ja Markolle, joita molempia vastaan Pentillä taisi olla etua jossakin kohtaa pelejä. Raimo saalisti kolme pistettä ja sijoitus oli neljäs. Eikka taisteli hienosti Tapiota vastaan tasapelin ja oli kahdella ja puolella pisteellä viides. Jarkko ja Harri jakoivat kuudetta sijaa kahdella pisteellä ja Eino oli kahdeksas yhdellä pisteellä.

Lopputulokset:
1. Marko 6,5/7
2. Tapio 6/7
3. Pena 5/7
4. Raimo 3/7
5. Eikka 2,5/7
6.-7. Jarkko ja Harri 2/7
8. Eino 1/7

Pikapeleissä tulee mielenkiintoisia avauksia ja yllätyinkin Jarkon pelanneen kanssani Aronian-Anand pelin tapaan.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Pikapelit 6.4.2011

Huhtikuun ensimmäisenä keskiviiikkona kerholle löysi tiensä tällä kertaa vain 6 shakkaajaa. Lienevätkö kevätkiireet jo alkaneet joillakin.

Normaalia pienemmällä osanottajamäärällä ehditttin pelaamaan 10+10 min kisa.

Tapio onnistui voittamaan kaikki pelinsä, ja Marko hävisi Tapiolle ollen toinen neljällä pisteellä. Janne oli kolmas kolmella pisteellä.

1. Tapio 5/5
2. Marko 4/5
3. Janne 3/5

Jarkko, Pentti ja Eikka

Pikapelit 23.3.2011

Parin viikon takaisen pikapelikisan tulokset tulevat tässä blogiin.

Paikalla oli kahdeksan pelaajaa ja 7 kierrosta pelattiin. Pekka voitti menettäen pisteen vain Askolle. Asko nappasi tähän mennessä parhaan pikapelituloksensa sijoittumalla kakkoseksi. Kolmatta sijaa jakoivat Harri ja Juhani. Kaikille pelaajille tuli vähintään 2 pistettä.


1. Pekka 6/7
2. Asko 4,5
3-4. Harri ja Juhani 4
5. Raimo 2,5
6-8. Eikka, Jarkko ja Pentti 2

Tulokset korjattu 14.4.

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Analyysejä vanhoista turnauksistani

Ajattelin käydä läpi shakkiharrastuksen alkuvaiheen pelejäni nyt jo 30 vuoden takaa, joissa tapahtuvista virheistä voivat muutkin toivottavasti ottaa oppia. Koska häviöpelejen analysoinneista oppii eniten, niin keskityn ensiksi tappiollisiin peleihini.

Ensimmäinen viikonlopputurnaukseni oli Matinkylän Shakkikerhon kisa 14-16.8.1981. Olin harjoitellut kesän mittaan innokkaasti teoriaa lukemalla (Encyclopediat Forssan kirjastosta) ja pelaamalla läpi Euwe/Meidenin Shakin hienouksia -kirjaa. Serkun pojan kanssa oli myös kesälomavierailujen yhteydessä pelattu muutamia harjoituspelejä. Itseluottamus oli muistaakseni kohdallaan, mutta saldoksi kisasta tuli vain yksi tasapeli.

Siispä tässä ensimmäinen selopelini....Toisella kierroksella sain tasapelin serkunpoikaa eli Kari Pulkkista (1653) vastaan pelissä, jossa molemmat syöttivät vuorollaan sotilaan. Pistetili oli kuitenkin tasapelillä avattu.

Kolmannella kierroksella tuli vastaan 1980-luvun grand old man, Armas Kulmala, jonka selopelien määrä lienee vieläkin ennätyksellinen. Kulmala pelasi keskipelin kekseliäästi ja oli nelitorniloppupelissä taitavampi.Neljännen kierroksen pelini Reijo Molariusta eteni pitkään tasaisissa tai jopa minulle hieman edullisissa merkeissä. Loppupelissä syyllistyin kuitenkin hätäiseen puolustusyritykseen (36..Ld6), jonka jälkeen valkea sai ratkaisevan etenemismahdollisuuden.


Viimeisessä pelissä tulikin sitten kovin pala nieltäväksi. Vastustaja pelasi myös ensimmäistä turnaustaan eikä hallinnut avausta ja keskipelin alkua mitenkään hyvin. Selvä etuni oli kuitenkin 30:n siirron jälkeen jo pienentynyt, mutta silti koko pisteestä elättelin vahvoja toiveita. Toisin kuitenkin kävi...