keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Forssan kerhon pitkän pelin kierros 30.3.

Keskiviikkona 30.3. pelattiin Forssan Shakkikerhon pitkänpelin 7. kierros. Pelaajia oli paikalla seitsemän kappaletta, joten pelejä saatiin pelattua neljä kun Tapio paikkasi poissaolojaan pelaamalla kahdella laudalla


Asko - Raimo 1-0
Asko pelasi tuttuun tapaansa englantilaista avausta, johon Raimo vastasi Nimzo-intialaisen avauksen tapaan. Mustan lähetti kävi b4:ssä, mutta ei lyönytkään c3-ratsua vaan palasi e7:ään, mikä aiheutti mustalle hieman ahtaan aseman. Keskipelissä Raimo menetti ensin sotilaan ja lopulta tornin, mikä johti Askon hienoiseen yllätysvoittoon.

Pena - Tapio 0-1
Pena pelasi normaalisysteemiään Rf3, d3, g3 ja Lg2, johon vastasin symmetrisesti kunnes Penan e4-siirtoon  valitsin c5. Avauksesta tuli siis sisilialainen tai kuningasintialainen hyökkäys. Keskipelissä kamppailtiin d4/d5 ruutujen hallinnasta. Ensin luulin saavani ratsun tukevasti d4:ään, mutta Pena haastoi sen taitavasti. Kuningassivustan eteneminen antoi Penalle mukavan aloitteen, mutta onnistuin pitämään aseman kasassa. Pelin ratkaisi tarjoamani laadun uhraus, jonka vastaan ottaminen jätti Penan kuninkaan alttiiksi mattihyökkäykselle.

Eikka - Tapio 0-1
Eikka avasi 1.d4 ja päädyimme kuningasintialaiseen puolustukseen. Eikka sulki daamisivustan a4-siirrolla ja vaihtoi nopeasti tummaruutuisen lähettinsä f6-ratsuuni. Mustalla oli keskipelissä enemmän ohjelmaa, mutta Eikka pelasi tarkasti ja päätyi lopulta pitkään linnaan. Onnistuin aktivoimaan perinteisesti hankalan tummien ruutujen kuningasintialais-lähettini h4-f2 reittiä d4:ään ja daamini b6:een. Hiljalleen painostus Eikan kuningasasemaan johti muutaman sotilaan ja pelin voittoon.

Matias - Jukka 1-0
Pisimmän pelin pelasivat tällä kertaa Matias ja Jukka. Jukka pelasi espanjalaisessa 3..a6 4.La4 Rge7-muunnelmaa ja eteni pian keskustassa d5:llä. Keskustan avautuminen näytti mustalle vaaralliselta, mutta Jukka selvisi kuitenkin kohtuulliseen keskipeliasemaan. Keskipelissä Matiaksen keskustasotilaat osoittautuivat tärkeäksi voimatekijäksi ja pakottivat aikapulaan joutuneen Jukan luovuttamaan.

Tilanne 7 kierroksen jälkeen:
Tapio 6/6
Marko 5/7
Pentti 4/6
Eikka 4/7
Harri 3½/6

Matias 3/6
Raimo 2½/4
Asko 2½/7
Eino 2/4
Jukka 1½/7
Jarkko 1/2
Juhani 1/2
Jorma 0/1
Samuli 0/1

Pertti 0/1
Tuomas 0/2
Tapani 0/2

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Sommitelma ja tehtävä takahuoneesta

SalSK-LoimSK ottelun yhteydessä Tomi näytti analyysitilassa Anna Zozulian aikaisemmin esittämän sommitelman ja Heikki loppupelitehtävän Kubbel-nimiseltä laatijalta.

Ensimmäisessä tehtävässä musta aloittaa ja tekee matin. Ratkaisun saa laudalla painamalla nuolinäppäimiä.
Loppupelitehtävässä valkea aloittaa ja voittaa.


lauantai 26. maaliskuuta 2011

Suomi Cup SalSK-LoimSK 6-0.

Liigajoukkue osoittautui Loimaalaisille liian vahvaksi ja vei kotivoiton numeroin 6-0.

Tulokset:
Heikki Westerinen (2364) - Tapio Salo ½
Hannu Pihlajasalo (2287)- Aki Nokso-Koivisto ½
Ralf Rehn (2243) -Marko Grek 1-0
Jari Järvenpää (2254) -Pasi Mellin 1-0
Juha Hynninen (2155)-Matti Airola 1-0
Juho Pelto (2022)-Jarkko Hellström 1-0
Heini Puuska (1985)- Marko Koivumäki 1-0
Timo Vierjoki (1830) -Tommi Tuomola 1-0

Tapion ja suurmestari Westerisen peli alkoi mielenkiintoisella kuningasintialaisen Pannon muunnelmalla. Westerinen pelasi terävän f5-etenemisen mahdollisimman nopeasti. Tapio vastasi kuitenkin rauhallisesti ja ehdotti tasapelia aseman selkiytyessä 15:dennentoista siirron kohdalla, johon Westerinen suostuikin.

Nelospöydällä hyvässä nousussa oleva shakkimestari Järvenpää pelasi tarkemmin kuin Pasi. Lf5-Caro-Kannissa Pasi otti heikot keskustasotilaat ja lopuksi ratsu jäi vaille pakoruutua.

Jarkko joutui avauksen jälkeen ahtaalle Juho Peltoa vastaan ja vähitellen ohjelma loppui. Juho voitti laadun ja sitä myöten pelin.

Matti sai kohtuullisen keskipelin Juha Hynnistä vastaan ja Juhan kuningashyökkäys ei näyttänyt vaaralliselta. Musta kuitenkin johti joukkonsa voittoon loppupelissä.

Marko Koivumäki pelasi pitkään tasaisesti Heini Puuskaa vastaan. Heini onnistui saamaan ratsun e4:ään ja pientä painostusta sen myötä. Muutamien epätarkkojen siirtojen seurauksena Marko joutui heikentämään kuningasasemaansa ja mustan hyökkäys löi läpi.

Tommi tasoitti avauksessa melko nopeasti Timo Vierjokea vastaan. Keskipelissä Timo sai heikennettyä Tommin sotilasaemaa Rg5xe6 siirtosarjalla. Sen jälkeen asema oli vielä puolustettavissa, mutta vaikeasti pelattava asema johti salolaisen materiaalivoittoon.

Marko Grek onnistui avauksessa varsin hyvin shakkimestari Ralf Rehniä vastaan. Loppupeli oli Markolle lupaavan näköinen. Pitkälle edennyt vapaasotilas kuitenkin menetettiin ja seurauksena Ralfin voitto.

Aki voitti keskipelissä sotilaan Hannu Pihlajasaloa vastaan, mutta loppupeli päättyi tasan.

Pelit Loimaan Shakkikerhon blogisivulla.


tiistai 22. maaliskuuta 2011

Viikkopikapeliturnaus 16.3. 2011

Keskiviikkona 16.3. pelattiin tuttu pikapeliturnaus 6+6 minuutin ajoilla. Pelaajia oli paikalla mukavat 12.

Pelejä pelattiin ristiin, kukaan ei selvinnyt ilman häviöitä. Voittajia saatiin tällä kertaa peräti kolme kappaletta kun Janne, Pekka ja Tapio jakoivat kaikki voittoa yhdeksällä ja puolella pisteellä. Janne hävisi ainoastaan Tapiolle, Pekka Matiakselle ja Tapio Pekalle.
Neljännelle sijalle päätyi Marko pisteen kärkikolmikkoa jäljessa, Marko sai kärkikolmikolta vain puoli pistettä tasapelistä Tapiota vastaan. Jarkko sijoittui viidenneksi kuudella ja puolella pisteellä. Seuraavina tulivat kahden pisteen päässä Jarkosta Matias ja Harri viidellä pisteellä.

Lopputulokset:
1.-3. Janne, Pekka ja Tapio 9.5/11
4. Marko 8.5/11
5. Jarkko 6.5/11
6.-7. Harri ja Matias 5/11
8. Raimo 4/11
9. Eikka 3.5/11
10. Pena 3/11
11. Asko 2/11
12. Pertti 0/11

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Suomi Cup käynnistyy la. 26.3

Vuosikymmenien tauon jälkeen pitkän pelin joukkuekilpailuihin lisätään Cup-kilpailu. Mukaan on ilmoittautunut 33 joukkuetta, ja ensimmäinen täysi 32 joukkueen pudotuskierros pelataan 26-27.3.

Loimaan Shakkikerho pelaa ensimmäisen ottelunsa lauantaina 26.3 Salossa alkaen klo 13:00.

Loimaan vastuksena on SM-liigan nelonen, Salon Shakkikerho. SuomiCup pelataan ilman ulkomaalaisvahvistuksia.

Salon vakiokokoonpano

SalSK
1. IM Pihlajasalo Antti
2. GM Westerinen Heikki
3. M Pihlajasalo Hannu
4. M Rehn Ralf
5. M Kivijärvi Juha
6. M Järvenpää Jari
7. Hynninen Juha
8. Nieminen Samuli

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Loimaa nousi I divisioonaan, 3-2 voitto karsintaottelussa

Loimaan ykkösjoukkue kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen TuTS:n 2-joukkueen Loimaalla pelatussa I-divisioonan karsintaottelussa numeroin 3-2.

Lauk Ular -Olander Aleksi 1-0
Salo Tapio -Tuominen Tanja 1-0
Nokso-Koivisto Aki  - Malmi Eric 0-1
Grek Marko -Salopää Tero ½
Mellin Pasi-Koskinen Antti 1-0
Erlund Kaj - Linden Lari 0-1
Brander Ilmari - Suominen Antti ½
Hellström Jarkko - Norri Roger ½

Turkulaiset saapuivat Loimaalle hyvällä joukkueella eikä kaudella esiintyneistä pelaajista puuttunut kuin Riku Koskinen. Loimaan pelaajat olivat selojen valossa vahvempia kolmella kärkipöydällä, jonka jälkeen  turkulaisten seloetu kasvoi. Keskiarvojen perusteella turkulaiset olivat hienoisia ennakkosuosikkeja.

Pelit alkoivat tasaväkisissä merkeissä eikä millään pöydällä tasapaino järkkynyt alkuvaiheessa. Ular puolustautui Aleksi Olanderia vastaan slaavilaisella, ja Aleksi valitsi rauhallisen 4.e3-muunnelman. Oma pelini Tanja Tuomista vastaan käynnistyi rauhallisella englantilaisen ja slaavilaisen puolustuksen sekoituksella. Kolmospöydällä Eric Malmi johdatti Akin c3-sisilialaisen kautta etenemisranskalaiseen. Marko valitsi Tero Salopäätä vastaan Trompovskin eli 1.d4 Rf6 2.Lg5. Pasi puolustautui Antti Koskista vastaan Caro-Kann avauksella. Kaitsu pelasi Lb5-sisilialaista Lari Lindenia vastaan.  Ilmari valitsi Antti Suomista vastaan kuningasintialaisen puolustuksen. Jarkko pelasi Roger Norria vastaan Torren muunnelmaa 1.d4 d5 2.Rf3 Rf6 3.Lg5.

Ensimmäiset pelit päättyivät noin noin kolmen tunnin kuluttua. Ilmarin ja Antti Suomisen kuningasintialainen siirtyi loppupeliin, jossa voitonyrityksiä ei ollut. Itse onnistuin viemään kuningashyökkäyksen torjumattomiin mattiuhkauksiin Tanja Tuomista vastaan ja tilanne 1-0. Ular nappasi keskipelissä sotilaan ja pelin edetessä aktiiviset upseerit ja vapaasotilas pakottivat Aleksin luovuttamaan. Eric Malmi puolestaan onnistui romahduttamaan Akin aseman ja viimeisteli pelin mattiuhkauksiin, tilanne Loimaalle 2-1. Jarkko ja Roger Norri päätyivät mielenkiintoisen keskipelin jälkeen eriväristen lähettien loppupeliin, jossa Jarkon ylimääräinen sotilas ei tarjonnut voiton mahdollisuuksia. Lari Linden oli voittanut Kaitsulta laadun ja realisoi etunsa sen jälkeen varmaotteisesti. Kahden pelin (Marko ja Pasi) ollessa kesken tilanne oli 2-2, ja tasatuloksen sattuessa Loimaan vertailut olisivat paremmat. Pasi näytti keskipelin alussa olevan vaikeuksissa, mutta 40:n siirron paikkeilla sotilaita oli pari enemmän ja tarkoilla siirroilla päästiin voitettuun loppupeliin. Pasin voiton myötä Markon ja Tero Salopään tasaisella loppupelillä ei ollut enää vaikutusta ottelutulokseen, joten pelaajat sopivat sen tasapeliksi.


1-pöydän peli Aleksi Olander-Ular Lauk alkamassa.

Ular pelasi mustilla tarkan pelin, jossa valkean keskustasotilaat osoittautuivat heikoiksi.TuTS:n parhaasta suorituksesta vastasi Akin kaatanut Eric Malmi.


8-pöydällä Jarkko oli lähempänä voittoa kuin Roger Norri.

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Pikapeliturnaus 9.3.2011

Keskiviikkona 9.3. pelattiin 6+6 minuutin ajoilla perinteinen pikapeliturnaus, johon saatiin osanottajia kymmenen.

Tällä kertaa sijoitusten alku- ja loppupäässä syntyi vähän isompia eroja. Marko voitti yhdeksällä pisteellä Pekan seuratessa kahden pisteen päässä. Juhani kartutti tasaisesti voittotiliään ja voitti mm. Pekan valkeilla, kuudella voitolla sijoitus oli kolmas. Eikka pelasi tasaisesti ja oli neljällä voitolla, kahdella tasapelillä ja kolmellä häviöllä joukon neljäs. Puolen pisteen päässä seurasivat neljällä ja puolella pisteellä Jarkko ja Pena, joiden keskinäinen peli päättyi Penan voittoon. Harri saalisti neljä pistettä, samaan pistemäärään päätyi Raimo, joten seitsemäs sija jaettiin heidän kesken. Pertti voitti viidennellä kierroksella Askon ja sysäsi hänet siten viimeiselle sijalle.

Lopputulokset:
1. Marko 9/9
2. Pekka 7/9
3. Juhani 6/9
4. Eikka 5/9
5.-6. Jarkko ja Pena 4,5/9
7.-8. Raimo ja Harri 4/9
9. Pertti 1/9
10. Asko 0/9

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Sommitelmakatsaus

Pikapelikerroissani on ollut muutaman kerran tauko mm. koululaisten PM-kisoihin valmentajana osallistumisen vuoksi. Edellisestä turnauksesta kolmen viikon takaa ja tämän päivän turnauksesta löytyvät seuraavat kolme sommitelmakuviota:

1. Valkean siirto. Mustan nappuloiden epäedullinen asetelma antaa valkealla mahdollisuuden voittaa materiaalia.


2. Valkean siirto. Valkea siirtää joukkonsa mustan kuninkaan kimppuun.3. Mustan siirto, Musta on uhrannut kaksi sotilasta, joista korvauksena valkean kuningas on jäänyt keskustaan. Mikä on tehokkain jatko?


Vastaukset kommentissa