lauantai 15. lokakuuta 2011

Joukkuepelien sarjakierros 15.10.2011

Loimaan ykkösjoukkue matkasi lauantaina Käpylän Shakkikerhon vieraaksi Helsingin Shakkikotiin, joka sijaitsee Merihaassa aivan Hakaniemen kupeessa. Loimaan vakiokokoonpanosta puuttui Kaitsu, jonka korvaajana esiintyi tällä kertaa Jarkko.

Joukkueemme oli hyvissä ajoin paikalla, ja pelit saatiin käyntiin ajallaan eli tasan 12:00. Käpylältä puuttui odotetusti Norjaan muuttanut Niina Koskela, mutta yleensä pelanneen Esko Koskimaan puuttuminen kertoi vastuksen joutuneen antamaan hieman odotettua enemmän tasoitusta.

Pelit alkoivat tasaisissa merkeissä. Parhaan avauksen näytti saaneen Marko valkeilla Trompovskissa, jossa vastustajan aikainen eteneminen keskustassa johti sotilaan menetykseen. Jatkossa Markon pelinvienti ei ollut kuitenkaan tarkinta mahdollista ja Juho Kallio pääsi mukaan peliin.

Ularin vastustaja Timo Holopainen puolustautui espanjalaisen Breyerin muunnelmalla ja Ular näytti saavan espanjalaiselle avaukselle tyypillisen pienen valkean edun. Oma vastustajani Marko Honkanen pelasi daami/nimzointialaisen Lg5-muunnelmaa, joka on yksi terävimpiä pelitapoja daami-intialaista vastaan. Vaikka hän pelin jälkeen kertoi teoriatietojen loppuneen jo ennen 10:ttä siirtoa, hän löysi pitkään parhaita siirtoja.

Akia vastaan pelannut Antti Suominen valitsi harvinaisen skandinaavisen avauksen muunnelman ja onnistuikin sillä tasoittamaan avauksen jälkeen. Ottomar puolustautui tarkasti  Pekka Pietisen sisilialaista avausta vastaan valitsemaa kuningasintialaista hyökkäystä (3.d3) vastaan. Pasi valitsi hieman passiivisen grunfeldin ja slaavilaisen sekoituksen Mikael Caloniusta vastaan, mutta näytti olevan kuitenkin hyvin pelissä mukana. Matti ja Ilpo Tiihonen pelasivat melko avointa ja pelkistetyn näköistä puolislaavilaista, jossa c- ja d-linja olivat vapaat sotilaista. Jarkon vastustaja Eero Patola pelasi valkeilla 1.e4 e5 2.c4 pyrkien johdattamaan peliä Botvinnik-englantilaisen sotilasketjuun.

Ensimmäisenä päättyi Matin peli tappioon noin kahden tunnin jälkeen, sillä vastus pääsi yllättämään taktisella kikalla. Omassa pelissäni oli varsin kriittiset vaiheet kahden pelitunnin jälkeen, mutta onnekseni vastustaja antoi sopivasti mahdollisuuksia nappuloitteni aktivoimiseen. Molempien aikojen käydessä vähiin valkea erehtyi jo heikommassa asemassa sallimaan kahden siirron matin. Tilanne oli sen jälkeen 1-1.

Aki oli jättänyt Antti Suomista vastaan käyttämättä mahdollisuuden sotilaanryöstöön ja pelasi sen jälkeen loppupeliä liian passiivisesti. Mustan nappulat tekivätkin pian tuhojaan 2-rivillä, ja Aki joutui luovuttamaan. Onneksemme Markon vastustaja erehtyi ratsuloppupelissä kohtalokkaasti pariin kertaan, ja Marko pääsi korottamaan sotilaansa voittaen pelin. Tilanne oli nyt 2-2 ja jäljellä olevat pelit näyttivät meille lupaavilta tai ainakin tasaisilta.

Ular oli saanut loppupeliin siirryttäessä lähettiparin ja hiljalleen Holopaisen puolustuskeinot loppuivat. Ular siirsikin Loimaan ensimmäistä kertaa ottelussa 3-2 johtoon. Seuraavaksi Pasin ja Mikael Caloniuksen torniloppupeli päättyi ratkaisemattomaan. Jäljellä olleissa peleissä Jarkolla oli ratsu ja 3 sotilasta vastustajan tornia ja yhtä sotilasta vastaan. Ottomarilla oli erinomainen ratsu vastuksen omien sotilaiden väristä lähettiä vastaan, mutta edistyminen ei näyttänyt helpolta.

Jarkko piti helposti loppupelissä tasapelin ja oli tyytyväinen tulokseen, koska keskipelissä hän oli tehnyt virheellisen tornin uhrauksen ja joutunut hakemaan tornista korvausta varsin vaikean näköisessä asemassa.
Lopulta Ottomarin oli luovuttava voitonpeluusta, koska Pekka Pietinen aktivoi torninsa oikea-aikaisesti ja piti aseman tasapainossa.

Loimaalle joka tapauksessa hieno pisteen voitto jännittävien vaiheiden jälkeen.


KäpSK - LoimSK   2-3

Holopainen Timo   - Lauk Ular       0-1
Honkanen Marko    - Salo Tapio      0-1
Suominen Antti    - Nokso-Koivisto Aki  1-0
Pietinen Pekka    - Ladva Ottomar     ½-½
Kallio Juho     - Grek Marko      0-1
Calonius Mikael   - Mellin Pasi      ½-½
Tiihonen Ilpo    - Airola Matti     1-0
Patola Eero     - Hellström Jarkko   ½-½Forssalaisten kakkosjoukkue oli pelaamassa Paimion Shakkikerhoa vastaan. Niukka tappio numeroin 2-1 oli valitettavasti kotiin tuomisena,

Matias toi forssalaisten pisteen. Tasapeliin yltivät Marko Koivumäki ja joukkuesarjassa debytoinut Jukka Nummelin. Raimo ja Eikka joutuivat tunnustamaan paimiolais-vastuksensa tällä kertaa paremmiksi.


PaimSK - LoimSK 2  2-1

Manninen Juha    - Koivumäki Marko    ½-½
Kajanoja Kari    - Kivimäki Raimo    1-0
Heikkilä Juhani   - Paasikangas Eino   1-0
Rehmonen Juhani   - Malinen Matias    0-1
Pitkänen Jouko    - Nummelin Jukka    ½-½


Nuorisojoukkue kärsi 0-2 tappion Salon III-joukkueelle Loimaalla.
Tasapelit Oskarille, Valtterille ja Jannelle ovat hyviä tuloksia, koska vastukset ovat kuitenkin 1500-1600 tason pelaajia.


LoimSK 3 - SalSK 3  0-2

Nyman Oskari     - Virta Aare      ½-½
Nokso-Koivisto Valtteri
           - Virtanen Antti    ½-½
Nyman Janne     - Tuomela Lauri     ½-½
Nokso-Koivisto Markus- Lönnroth Otto     0-1
Nyman Aino      - Enkel Vladimir    0-1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti