lauantai 2. huhtikuuta 2011

Analyysejä vanhoista turnauksistani

Ajattelin käydä läpi shakkiharrastuksen alkuvaiheen pelejäni nyt jo 30 vuoden takaa, joissa tapahtuvista virheistä voivat muutkin toivottavasti ottaa oppia. Koska häviöpelejen analysoinneista oppii eniten, niin keskityn ensiksi tappiollisiin peleihini.

Ensimmäinen viikonlopputurnaukseni oli Matinkylän Shakkikerhon kisa 14-16.8.1981. Olin harjoitellut kesän mittaan innokkaasti teoriaa lukemalla (Encyclopediat Forssan kirjastosta) ja pelaamalla läpi Euwe/Meidenin Shakin hienouksia -kirjaa. Serkun pojan kanssa oli myös kesälomavierailujen yhteydessä pelattu muutamia harjoituspelejä. Itseluottamus oli muistaakseni kohdallaan, mutta saldoksi kisasta tuli vain yksi tasapeli.

Siispä tässä ensimmäinen selopelini....Toisella kierroksella sain tasapelin serkunpoikaa eli Kari Pulkkista (1653) vastaan pelissä, jossa molemmat syöttivät vuorollaan sotilaan. Pistetili oli kuitenkin tasapelillä avattu.

Kolmannella kierroksella tuli vastaan 1980-luvun grand old man, Armas Kulmala, jonka selopelien määrä lienee vieläkin ennätyksellinen. Kulmala pelasi keskipelin kekseliäästi ja oli nelitorniloppupelissä taitavampi.Neljännen kierroksen pelini Reijo Molariusta eteni pitkään tasaisissa tai jopa minulle hieman edullisissa merkeissä. Loppupelissä syyllistyin kuitenkin hätäiseen puolustusyritykseen (36..Ld6), jonka jälkeen valkea sai ratkaisevan etenemismahdollisuuden.


Viimeisessä pelissä tulikin sitten kovin pala nieltäväksi. Vastustaja pelasi myös ensimmäistä turnaustaan eikä hallinnut avausta ja keskipelin alkua mitenkään hyvin. Selvä etuni oli kuitenkin 30:n siirron jälkeen jo pienentynyt, mutta silti koko pisteestä elättelin vahvoja toiveita. Toisin kuitenkin kävi...

1 kommentti:

  1. Hei!
    Kiitos Tapio, opettavaiset kommentit! Sotilasmuodostelmissa ja asemissa löytyy samoja kuvioita hyödynnettäväksi eri avauksille (esim KIA).
    T:Pena

    VastaaPoista