maanantai 13. joulukuuta 2010

Pelaajaprofiili: Pentti Raitanen

Nimi: Pentti Raitanen
Ikä: 54

Miten pelaaminen alkoi?
Kiinnostuin shakista 12-vuotiaana ja pelasin kavereiden kanssa silloin tällöin, mutta vasta Valkeakoskella -70-luvun puolivälissä ammattikoulua käydessäni minulla oli mahdollisuus pelata kahtena talvena paikallisessa shakkkikerhossa. Sitten shakin pelaaminen oli satunnaista, pituushyppy ja perhe olivat etusijalla, kunnes näin Forssan kirjastossa -90-luvun alkupuolella kahden nuoren miehen pelaavan shakkia. Tiedustelin heiltä, että onko Forssaassa shakkikerhoa ja toinen heistä Grekin Marko tiesi paikan ja eikun sinne sitten.

Mieleenpainuneita omia pelejä tai suorituksia?
Mieleen jääneitä suorituksia oli Turun turnaus, kun kotiin palattua sain kertoa, että pelasin tasan suomen mestarin (Päivi Walta) kanssa, no onhan se sentään minulle saavutus. Helpompi vastus oli -70-luvun lopulla Madridissa hyppääjien leirillä tuleva valtiovarainministeri (Antti Kalliomäki), jonka voitin 7-3. Pelasimme pelin illassa Antin halutessa opetella shakinkin kiemuroita.

Shakki-idoleita ja esikuvia?
Shakki-idoli nuorena oli Bobby Fischer, ehkä MM-voittonsa ansiosta. Pelillisesti en osaa sanoa kenen tyyli kiehtoisi, mutta ei ne Fischerin pelitkään onneksi kovin monimutkaisilta näytä (mistä lie johtuu). Salon Tapiolle annan kuitenkin suuren kiitoksen shakin perusteiden opetuksesta ja pelien anlysoinneista.

Oma pelityyli?
Tavoitteenani on ollut löytää sellainen avaustyyli, jota voi soveltaa kaikkiin avauksiin mustilla tai valkeilla. Siksi pelaan kuningaslähetin sivustointiin perustuvia avauksia (kuningas-intialaiset avaukset). Nämä avaukset johtavat suljettuihin peleihin, joissa hidaskin pelaaja "ehtii" sommitella.

Tavoitteita shakissa?
Olen oikesti ajatellut, että olisi mielenkiintoista osallistua joskus veteraanien SM-kisoihin. Hulluutta on pituushyppyajoilta sen verran varastossa, että itsesuojeluvaisto ei pidä pientä selolukua puutteena.

1 kommentti:

  1. Katsos vaan! En muista lainkaan että Pentti olisi minulta ja kaverilta käynyt kyselemässä. Se on varmaan ollut samoihin aikoihin kun aloittelin itsekin pelaamaan. Hyvä kun sain olla hyödyksi.

    VastaaPoista